Prace w przechowalni obejmują:
przyjmowanie ziemniaków do przechowywania;
doczyszczanie ziemniaków dowożonych z pól, polegające na odsiewaniu drobnych zanieczyszczeń i ewentualnej wstępnej kalibracji na frakcje bulw podwymiarowych (poniżej 20 mm) oraz nadwymiarowych (powyżej 60÷70 mm), a także na ewentualnym ręcznym wybraniu bulw nadgniłych, chorych itp.
przenoszenie ziemniaków do pomieszczeń przechowalniczych i usypywanie ich w pryzmy albo napełnianie nimi magazynowych jednostek ładunkowych i formowanie z nich stosów (sztapli);
pobieranie z pomieszczeń przechowalniczych ziemniaków składowanych luzem lub w magazynowych jednostkach ładunkowych i przemieszczanie ich do miejsca obróbki;
obróbkę tj. sortowanie ziemniaków na potrzebne frakcje wymiarowe, w miarę potrzeby oczyszczanie bulw z resztek ziemi (szczotkowanie, mycie) oraz ręczne sortowanie w celu wybrania z nich bulw wadliwych tj. chorych, nadgniłych, uszkodzonych i niekształtnych a także oberwanie kiełków;
ważenie i załadunek do transportowych lub handlowych jednostek ładunkowych oraz przemieszczanie do magazynu ekspedycyjnego lub na stanowisko ekspedycyjne;
ekspedycja – załadunek środków transportu zewnętrznego.
Stanowisko przyjęcia surowca - ze względu na ochronę ziemniaków, urządzeń i pracowników przed opadami powinno być zadaszone. Rozwiązania przestrzenne zależne są od typu (wielkości) przechowalni, środka i formy transportu oraz rodzaju urządzeń do przyjęcia ziemniaków.
Stanowisko przyjęcia ziemniaków luzem i wstępnego czyszczenia wyposażone jest w następujące urządzenia technologiczne przestawne lub stacjonarne:
kliny najazdowe lub wywrotnicę przyczep;
kosz zsypowy;
przenośniki taśmowe (poziome i pochyłe);
odsiewacz zanieczyszczeń ze zbiornikiem.
Stanowisko przyjęcia
ziemniaków w stanie
luźnym z załadunkiem
komór lub boksów
1-przyczepa
2-rafa odsiewająca
3-kosz zasypowy
4-przenośniki
5-odsiewacz
zanieczyszczeń
6-przenośnik skośny
7-ładowacz boksów
Sortownia – przeznaczona do obróbki ziemniaków powinna być pomieszczeniem oddzielnym. Jeżeli proces technologiczny przewiduje wstępną kalibrację i sortowanie bulw to z ogólnej powierzchni wydziela się sortownię wstępną zwaną przedsortownią. Powierzchnia sortowni lub poszczególnych funkcjonalnie wydzielonych jej części zależy od wielkości całego obiektu przechowalniczego, ściśle – od jego przepustowości. Wymiary sortowni uzależnione są także od zakresu czynności oraz rodzaju i typu urządzeń. W przechowalniach małych i średnich o pojemności do 500 [t] wielkość powierzchni sortowni jest zbliżona do powierzchni pomieszczeń przechowalniczych (stosunek 1:1). W dużych obiektach sortownie mogą znacznie przekraczać powierzchnie przechowalnicze lub odwrotnie.
Wysokość sortowni powinna wynosić pomiędzy 3,5 a 5 [m].Wymagania środowiskowe dla sortowni:
- oświetlenia naturalne – wyrażony powierzchnią okien w świetle ościeżnicy do powierzchni podłogi 1:8;
- oświetlenia elektryczne
ogólne 50 [lx],
w miejscach sortowania 150 [lx],
w miejscach pakowania 75÷100 [lx];
wentylacja 3÷5 wymian [1/h];
temperatura 12oC.
Sortownia w przechowalni
producenckiej ze składo-
waniem w paletach
skrzyniowych.
1-waga workownica,
2-wózek widłowy,
3-palety skrzyniowe,
4-ładowacz palet,
5-stół selekcyjny,
6-stół rozdzielczy,
7-sortownik,
8-przyczepa na odpady,
9-kosz przyjęciowy,
10-odsiewacz zanieczyszczeń,
11-kanał wentylacyjny,
12-wywrotnica skrzyniopalet,
z zasobnikiem dozującym.
Magazyn ekspedycyjny – służy do krótkoterminowego, przejściowego składowania ziemniaków przygotowanych do ekspedycji oraz kompletowania partii wysyłkowych.
Ziemniaki ekspediowane luzem składowane są w zasobnikach samowyładowczych (z ukośnymi podłogami). Ziemniaki ekspediowane w workach na paletach i w paletach skrzyniowych składowane są w magazynach o płaskich podłogach.
Wymiary magazynu zależne są od typu i wielkości obiektu, sposobu składowania i organizacji pracy. W miarę możliwości powinien być usytuowany w obiekcie przechowalniczym w pobliżu stanowisk ekspedycyjnych.
Stanowisko ekspedycji – ziemniaków w okresach bezmroźnych wymaga jedynie zadaszenia chroniącego pracowników, ziemniaki i urządzenia przed opadami atmosferycznymi.
Do ekspedycji ziemniaków w okresach mroźnych należy przewidzieć stanowiska w postaci zamkniętych pomieszczeń Chroniących pracowników i produkt przed ujemnym oddziaływaniem niskich temperatur i opadów. Mogą być rozwiązywane w formie łączników między magazynami i pojazdem transportu zewnętrznego lub jako pomieszczenia z dokami przeładunkowymi i śluzami uszczelniającymi.
Pomieszczenia pomocnicze. W skład części pomocniczej obiektów przechowalniczych, przechowalni z sortownią czy samej sortowni wchodzą pomieszczenia:
administracyjne;
socjalne (szatnie, pokoje odpoczynku i inne);
sanitarne;
gospodarcze;
laboratoria.
Ilość i wielkość tych pomieszczeń zależy od typu obiektu, organizacji i wielkości produkcji oraz lokalizacji.
Magazyn odpadów – powstających przy obróbce ziemniaków. Odpady dzielone są na użytkowe w postaci bulw nie odpowiadających wymaganiom normatywnym i odbiorców, oraz na nieużytkowe (zanieczyszczenia organiczne, bulwy zepsute).
Część odpadów użytkowych ekspediowana jest wraz z produktem zasadniczym, natomiast pozostałe są przejściowo magazynowane w zasobnikach z ukośnymi dnami, paletach skrzyniowych oraz w zbiornikach i na składowiskach na zewnątrz budynku.
W krajowych warunkach klimatycznych podstawowym sposobem zabezpieczenia właściwych warunków wewnętrznych w przechowalniach ziemniaków i większości warzyw jest wentylacja mechaniczna powietrzem zewnętrznym bez wstępnej obróbki. Jedyną przewidzianą formą uzdatniania jest mieszanie mas powietrza zewnętrznego i wywiewanego w okresie panowania niekorzystnych temperatur zewnętrznych.
Wentylacja jako forma kształtowania wymaganych warunków cieplno-wilgotnościowych może być stosowana zarówno w przechowalniach małych (kilkadziesiąt ton) jaki i dużych (klika tysięcy ton). Jedynie dla ziemniaków wczesnych (zbiór sierpień-wrzesień) i dla szczególnie cennego materiału hodowlanego wymagana jest instalacja chłodnicza.
Poprawny projekt sytemu wentylacji sprowadza się do rozwiązania dwóch problemów:
obliczenia wielkości strumienia powietrza wentylacyjnego niezbędnego do utrzymania założonej temperatury i wilgotności względnej w pomieszczeniu i w złożu ziemniaków;
zaprojektowanie sposobu rozdziału powietrza wentylacyjnego w pomieszczeniu przechowalniczym.
Ilość powietrza wentylacyjnego można obliczyć dwoma sposobami:
w oparciu o znajomość bilansu cieplno – wilgotnościowego, a także obciążenia CO2 pomieszczenia przechowalniczego;
w oparciu o dane wskaźnikowe:
wielkość strumienia jednostkowego liczonego w [m3/h] na [m3] lub [t] ziemniaków;
krotności wymiany powietrza w przestrzeni pomieszczenia składowego w [1/h].
Strumień powietrza wentylacyjnego w [m3/h] jaki należy zapewnić w kolejnych okresach przechowywania i poszczególnych strefach klimatycznych na 1 [m3] ziemniaków składowanych luzem.
(15 dni dojrzewanie,
15 dni schładzanie)
Długotrwałe przechowywanie
Strefa klimatyczna
I, II, III
Przesortowane ziemniaki jadalne i dla przetwórstwa
75
100
40
60
Ziemniaki nie sortowane i sadzeniaki przesortowane
80
Wielkość wymiany powietrza wentylacyjnego w przestrzeni pomieszczenia składowego:
w okresie przygotowawczym (faza dojrzewania i wychładzania) – 30 do 40 [1/h];
w okresie długotrwałego przechowywania – 15 do 20 [1/h].
Wymiana powietrza odbywa się w ciągu 6 ÷ 8 godzin na dobę w 3 ÷ 4 cyklach.
Rozdział powietrza wentylacyjnego zależy głownie od sposobu składowania ziemniaków i warzyw. Klasyfikację podstawowych systemów przedstawia poniższy diagram.
Wentylacja ziemniaków składowanych w pryzmach luzem odbywa się przez pionowy przepływ powietrza ”na wskroś” z dołu do góry. Jest to system nadciśnieniowy. Nadwyżka ciśnienia jest konieczna do pokonania oporów przepływu, podczas przetłaczania powietrza przez złoże.
Średnie opory przepływu powietrza przez warstwę ziemniaków o grubości 1 [m] zaleca się przyjmować na poziomie 49 [Pa/m].
Powietrze pod pryzmę doprowadzane może być kanałami podposadzkowymi, (w tym sposobie wariantowym rozwiązaniem jest w pełni ażurowa podłoga), lub nadposadzkowymi kanałami rozbieralnymi.
Nadposadzkowe kanały wentylacyjne są najczęściej przewodami o stałym przekroju trójkątnym (rzadziej prostokątnym czy trapezowym), półkolistym lub kołowym.
Składają się z segmentów o długości 1÷1,5 m ustawianych na pełnej podłodze pomieszczenia przechowalniczego najczęściej poprzecznie do głównego kanału zasilającego.
Równomierność rozdziału powietrza w pryzmie zależy w dużej mierze od wzajemnej odległości przewodów. Z uwagi na możliwość tworzenia się niewentylowanej przestrzeni
odległości między osiami nie powinna przekraczać 2,0 [m].
Optymalnie przyjmuje się rozstaw 1,20÷1,50 [m] .
Maksymalna długość przewodów nadposadzkowych bez zmiany ich przekroju (rozwiązanie najwygodniejsze), nie powinna przekraczać 9.0 [m] (mierząc od węzła przyłączeniowego). Długość ta wynika ze zmian ciśnienia statycznego i prędkości wypływu powietrza z przewodu na jego długości.
W skład instalacji wentylacyjnej w systemie wentylacji pionowej pomieszczeń ze składowaniem ziemniaków luzem wchodzą:
...
szczygii91