Dietetyczny obiad - przepisy.docx

(16 KB) Pobierz

Dietetyczny obiad – przepisy

Dietetyczny obiad to podstawa diety odchudzającej. Przed przygotowaniem go musisz przemyśleć, jakich witamin i składników mineralnych chcesz dostarczyć swojemu organizmowi. Niestety wiele osób lekceważy jego rolę w zdrowym odżywianiu i często spożywa ten posiłek w pośpiechu w przypadkowym miejscu na mieście. Złe nawyki żywieniowe skutkują problemami trawiennymi, zaparciami, wzdęciami a w późniejszym czasie także otyłością. Jeśli chcesz poznać kilka dietetycznych przepisów na smaczny i zdrowy obiad, musisz koniecznie zapoznać się z naszym artykułem.

Szparagi w sosie beszamelowym - składniki:

o                     2 pęczki szparagów,

o                     3 łyżki masła,

o                     2 łyżki mąki,

o                     0,5 l mleka,

o                     sól,

o                     cukier,

o                     parmezan,

o                     masło.

Pokrojone szparagi gotuj przez ok. 25 minut. Następnie stop masło na patelni i wymieszaj z mąką, nie rumieniąc całości. Wlej mleko i roztrzep trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dopraw do smaku. Posmaruj masłem naczynie żaroodporne, włóż odcedzone szparagi, polej beszamelem i posyp parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni C przez ok. 10 minut.

Potrawy dietetyczne – przepis na kulki z otrąb owsianych

Składniki:

o                     4 łyżki otrąb owsianych,

o                     1 jajko,

o                     łyżeczka tymianku,

o                     sól, pieprz do smaku,

o                     pieczarki,

o                     0,25 kg mięsa mielonego z indyka.

Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Ugotowane pieczarki oblep mięsem i formuj w kształcie kulek. Następnie gotuj w przez 20 minut. Kulki podawaj z kaszą gryczaną i surówką warzywną.

Zupy dietetyczne - przepisy

Oto kilka dietetycznych przepisów, które pomogą przyrządzić ci smaczną, pożywną a jednocześnie niskokaloryczną zupę.

Kapuśniaczek – składniki

o                     pojedyncza pierś z kurczaka,

o                     łyżeczka oliwy,

o                     2 łyżki suszonych ziół: prowansalskich i tymianku,

o                     szczypta oregano,

o                     ćwiartka białej kapusty,

o                     kawałek pora,

o                     2 marchewki,

o                     mały kawałek selera,

o                     1 pietruszka,

o                     2 czerwone papryki,

o                     sól i pieprz do smaku,

o                     łyżka posiekanej natki pietruszki.

Umyj i osusz mięso, pokrój na wąskie paseczki i przesmażyć. Poszatkuj kapustę i pokrój warzywa, a następnie wrzuć do gotującej się wody, dodaj smażoną pierś. Na talerzu posyp natką pietruszki.

Dietetyczny obiad – zupa brokolanka

Składniki:

o                     1 cebula,

o                     1 łyżka masła,

o                     4 szklanki wywaru z warzyw,

o                     50 dag brokułów,

o                     1,5 ząbka czosnku,

o                     1 łyżka oliwy,

o                     jogurt naturalny

o                     sól i pieprz.

Podziel brokuły na różyczki. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, obierz i posiekaj cebulę,  a następnie podsmaż to na patelni. Zagotuj bulion, dodaj cebulę i czosnek, a następnie różyczki brokuł. Gotuj ok. 15 minut i  zapraw jogurtem naturalnym.

Sałatki dietetyczne - przepisy

Żaden obiad osoby będącej na diecie odchudzającej nie może odbyć się bez dietetycznych sałatek. Oto kilka przepisów na smaczny dodatki do obiadów.

Sałatka z rzodkiewek – składniki:

o                     2 pęczki rzodkiewek,

o                     1 sałata masłowa,

o                     1 pęczek szczypiorku,

o                     2 pomidory,

o                     150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,

o                     sól morska ziołowa,

o                     pieprz.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe cząstki. Rzodkiewki pokroić w plasterki, duże przekroić jeszcze na pół. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki
wymieszać w salaterce, doprawić i polać kefirem. 

Sałatka z ogórków – składniki:

o                     1 długi ogórek,

o                     jogurt naturalny,

o                     sól i ocet.

Pokrojonego w plasterki w ogórka polać odrobiną octu i pozostawaj na kilka minut. Odlej wodę, która wyciekła z ogórków, dodaj śmietanę i przypraw odrobiną soli.

Dietetyczny obiad powinien by skonstruowany według zasad zdrowego odchudzania. Ma być nie tylko zdrowy, ale również smaczny, by skuteczna dieta odchudzającą nie kojarzyła się wyłącznie z okresem „katowania się” i surowych restrykcji żywieniowych.


Bibliografia

Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9
Kahlau S. 100 pomysłów na diety i smukłą sylwetkę, Muza, Warszawa 2005, ISBN 83-7079-761-X
Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin