Herbaty odchudzające.docx

(15 KB) Pobierz

Herbaty odchudzające

Herbaty odchudzające nie zastąpią zdrowej diety i aktywności fizycznej, ale mogą znacząco wspomóc skuteczne odchudzanie, a dodatkowo pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Herbatki na odchudzanie mogą pobudzać spalanie tłuszczu, pod warunkiem, że osoba odchudzająca się będzie przestrzegała odchudzającej diety i regularnie ćwiczyła. Można wybierać spośród różnych odmian herbat: na odchudzanie stosuje się m.in. herbaty zielone, czerwone i białe.

Biała herbata odchudzająca

Biała herbata to młode, nierozwinięte jeszcze pączki herbaty. Jej obróbka jest ograniczona do minimum. Jest ona najzdrowszym i najdroższym klasycznym rodzajem herbaty. Zawiera korzystne przy odchudzaniu substancje, takie jak:

o                     kofeina,

o                     witamina C,

o                     polifenole.

Biała herbata to sposób na odchudzanie, który pobudza trawienie i spalanie tłuszczu. Antyoksydanty, czyli polifenole i witamina C, spowalniają starzenie się komórek i niszczą wolne rodniki. Ten rodzaj herbaty wspomaga koncentrację i łagodzi napięcie.

Biała herbata wymaga specjalnego sposobu parzenia. Można ją zalewać wodą o temperaturze 85 st. C, co oznacza, że trzeba poczekać ok. 5 minut od momentu zagotowania. Zaparzanie białej herbaty powinno trwać 5-10 minut.

Zielona herbata na odchudzanie

Obróbka zielonej herbaty jest minimalna, co sprawia, że jest jedną z najzdrowszych herbat, a w dodatku jest to także herbata wspomagająca skuteczne odchudzanie. Substancje zawarte w zielonej herbacie:

o                     polifenole,

o                     kofeina,

o                     fluor,

o                     wapń,

o                     żelazo,

o                     potas,

o                     sód,

o                     cynk,

o                     witamina A,

o                     witamina B1,

o                     witamina B2,

o                     witamina C,

o                     witamina K,

o                     olejki eteryczne.

Według badań, zielona herbata wspomaga spalanie tłuszczu już przy niewielkim wysiłku fizycznym i korzystnie wpływa na wrażliwość organizmu na insulinę, dzięki czemu poziom glukozy we krwi jest prawidłowy. Polifenole z kolei obniżają poziom „złego” cholesterolu, co poprawia stan naczyń krwionośnych. Dzięki antyoksydantom w niej zawartym, zielona herbata niszczy wolne rodniki, uszkadzające komórki. Kofeina z kolei, zwana teiną, pobudza organizm, co przyspiesza trawienie i spalanie tłuszczu. Kofeina pochodząca z zielonej herbaty ma 2-3 razy mniejszą intensywność niż kawa, a co więcej, działa stopniowo. Mniejsza gwałtowność i intensywność pobudzenia oznacza, że jest ona zdrowsza dla serca niż dawka kofeiny w kawie.

Aby rozpocząć skuteczne odchudzanie z zieloną herbatą, trzeba odpowiednio ją zaparzać. Temperatura wody powinna mieć ok. 80-90 st. C, a więc nie będzie to wrzątek. Maksymalny czas parzenia zielonej herbaty to 3 minuty.

Czerwona herbata na odchudzanie

Czerwona herbata przechodzi proces podwójnej fermentacji, choć czas obróbki nadal jest krótszy niż w przypadku herbaty czarnej. Liściasta odmiana tej herbaty to pu-erh. Substancje zawarte w czerwonej herbacie:

o                     witamina E,

o        kofeina,

o        flawonoidy,

o        wapń,

o        magnez,

o        żelazo,

o        selen.

Czerwona herbata redukuje nadmiar tłuszczu, a także pobudza i poprawia koncentrację. Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Aby zastosować właściwości tej herbaty do odchudzania, trzeba pamiętać, by po 5 minutach zaparzania odcedzać napar, należy również codziennie pić 5-6 filiżanek tej herbaty. Zdrowa, niskotłuszczowa dieta i aktywność fizyczna w połączeniu z działaniem herbaty na odchudzanie to bardzo skuteczna walka z nadwagą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin