Kurczak Asi.doc

(22 KB) Pobierz
Potrzeba: 2-3 piersi z kurczaka, 5 łyżek oleju, przyprawę do kurczaka (taką jak lubicie, my dajemy Kamis złocista do kurczaka), 2-3 surowe papryki, 2-3 średnie cebule, ok

Potrzeba: 2-3 piersi z kurczaka, 5 łyżek oleju, przyprawę do kurczaka (taką jak lubicie, my dajemy Kamis złocista do kurczaka), 2-3 surowe papryki, 2-3 średnie cebule, ok. 30 dag pieczarek, puszka kukurydzy i ok. 200 ml śmietany 30% słodkiej i przyprawy do smaku np. papryka ostra, kostka rosołowa drobiowa. Przygotowanie: kurczaka kroję na dosyć duże kawałki (jedna pierś np. na 6 kawałków), posypuję przyprawą do kurczaka i zalewam olejem (oleju tyle ile byś użyła do usmażenia tego kurczaka)  i odstawiam na ile mi pasuje ( np. na godzinę albo na całą noc - wszystko jedno – zależy jak u Ciebie z czasem ). Paprykę i cebulę kroję tak jak na leczo, pieczarki ścieram na tarce ( na tej części wąskiej części co wychodzą plasterki (można tez pokroić, ale to dłużej schodzi). Gotowanie: kurczaka razem z tym olejem i przyprawami wrzucam na głęboką patelnię i podsmażam, aż sie zrumieni, dodaje paprykę i cebulę i dodaję troszkę wody ok. 1/4 szklanki, przykrywam to pokrywką i duszę jakieś 10 minut, po tym czasie dodaje pieczarki i duszę razem jakieś 5 minut, potem dodaje kukurydzę i zostawiam na kolejne 5 minut i na koniec wlewam śmietanę i doprawiam do smaku i duszę jeszcze chwilkę aż śmietana trochę odparuje i wszystko zgęstnieje. My jemy to z makaronem świderkami Lubella, ale można też ze świeżym pieczywem, albo np. z ryżem (Z przepisu to jakoś wygląda na pracochłonne, ale robi się bardzo szybko:) )

Zgłoś jeśli naruszono regulamin