Nalewka wg przepisu Beaty Tyszkiewicz.doc

(21 KB) Pobierz
Nalewka wg przepisu Beaty Tyszkiewicz

 

Nalewka wg przepisu Beaty Tyszkiewicz

 

Według gwiazdy słodka wiśniówka nie tylko umila spotkania towarzyskie i rozgrzewa w chłodne wieczory, ale też pozwala na długo zachować siły witalne.

Składniki:
- 1,5 kg wiśni
- ok. kilograma cukru
- 500 ml spirytusu
- 500 ml czystej wódki

Sposób wykonania:
1. Wiśnie wydryluj. Owoce wraz z garścią pestek przełóż do słoja. Zasyp cukrem. Słój szczelnie przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw na kilkanaście dni, by wiśnie puściły sok.

2. Po tym czasie zlej go do garnka. Zagotuj i wystudź. Następnie wymieszaj ze spirytusem i zlej do butelek.

3. Owoce z soku zalej wódką i odstaw na dwa tygodnie, a pestki wyrzuć.

4. Po ich upływie przecedź wódkę przez gazę i wymieszaj ją z wiśniowym spirytusem. Ponownie rozlej do butelek.

5. Odstaw na trzy miesiące. Wiśnie z nalewki możesz wykorzystać jako dodatek do deserów.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin