Nalewka wg przepisu Beaty Tyszkiewicz
Według gwiazdy słodka wiśniówka nie tylko umila spotkania towarzyskie i rozgrzewa w chłodne wieczory, ale też pozwala na długo zachować siły witalne.
Składniki:- 1,5 kg wiśni - ok. kilograma cukru - 500 ml spirytusu - 500 ml czystej wódkiSposób wykonania:1. Wiśnie wydryluj. Owoce wraz z garścią pestek przełóż do słoja. Zasyp cukrem. Słój szczelnie przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw na kilkanaście dni, by wiśnie puściły sok. 2. Po tym czasie zlej go do garnka. Zagotuj i wystudź. Następnie wymieszaj ze spirytusem i zlej do butelek.3. Owoce z soku zalej wódką i odstaw na dwa tygodnie, a pestki wyrzuć. 4. Po ich upływie przecedź wódkę przez gazę i wymieszaj ją z wiśniowym spirytusem. Ponownie rozlej do butelek. 5. Odstaw na trzy miesiące. Wiśnie z nalewki możesz wykorzystać jako dodatek do deserów.
piwowar3