· Składniki:
· • 4kg ogórków
· • 1kg marchewki
· • 1kg cebuli
· • 1kg papryki
· • 3łyżki soli do przetworów
· • 1główka czosnku
· Zalewa:
· • 1 szklanka cukru
· • 1szklanka octu
· • 1szklanka oleju
Przygotowanie
1,Ogórki myjemy, kroimy lub ścieramy na tarce w talarki. Solimy i pozostawiamy na dwie godziny, by puściły sok, następnie osączamy.
2,Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę . Z papryki usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małe kawałki, czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski z ogórkami i mieszamy.
3,Gotujemy cukier z octem, słodzimy, dolewamy olej. Sałatkę wkładamy słoiczków. Wlewamy zalewę. Zakręcamy i gotujemy ok. 20-25 minut
michalpluta12