· na 2 kg śledzi (płaty śledziowe solone)
· 4 duże cebule
· 1 szklanka oleju lub oliwy hiszpańskiej
· 1 szklanka wody przegotowanej i wystudzonej
· 1 niepełna szklanka octu
· pieprz
Śledzie wymoczyć ok.1-2 godziny,wypłukać.Pokroić w paski lub nieco większe kawałki.Cebule skroić w półplastry i zeszklić na oleju lub oliwy hiszpańskiej (ja robię taką porządnie miękką cebulę-bo taką u mnie lubią domownicy), ostudzić.Wymieszać olej lub oliwa hiszpańska,ocet,wodę wsypać dużą szczyptę lub dwie pieprzu czarnego.Składniki zalewy wymieszać.Ułożyć śledzie.przekładając cebulą (ja robię je w zamykanym wiadereczku ) i zalać zalewą tak aby dobrze dostała się do smaego spodu.Odstawić na noc i rano można zajadać. Smacznego.
· 1 kg filetów śledziowych solonych
· szklanka keczupu
· 3/4 szklanki oliwy hiszpańskiej z oliwek
· 2-3 łyżki musztardy
· 2 łyżki cukru
· 5 dużych cebul
· 10 ogórków konserwowych
Śledzie wymoczyć 1-2 godziny.Pokroić w paski.Podobnie górki konserwowe.Cebule pokroić w kostkę,sparzyć wrzątkiem.Wymieszać keczup oliwę hiszpańską ,musztardę i cukier.Dobrze wymieszać.Połączyć ze śledziami i warzywami. Najlepiej wstwić do lodówki na noc,wtedy uzyskamy odpowiedni smak.Smacznego
Śledzie w sosie greckim ...
... 1 kg świeżych śledzi,sól,olej,mąka.
Sos: 2 marchewki,pietruszka,mały seler,3 cebule,3 łyżki oleju,puszka przecieru pomidorowego,4 listki laurowe,ziarna ziela angielskiego,sól,szczypta cukru,łyżeczka ostrej papryki. ... Śledzie wypatroszyć,opłukać,posolić,odstawić na 20 minut.Jarzyny umyć,oczyścić,pokroić.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić jarzyny i przyprawy,smażyć przez 5 minut.Przecier rozprowadzić kilkoma łyżkami wody,dodać do jarzyn,doprawić,wymieszać,dusić przez 10 minut.Śledzie oprószyć mąką.Na patelni rozgrzać olej,smażyć śledzie po 3 min z obu stron,przełożyć do sosu,dusić 15 minut.
SALATKA ŚLEDZIOWA
śledzie (ok. 4 filetów)1 czerwona cebula3 ziemniaki1 marchewka2 jajkamajonez (ok. 100-150 ml)natka pietruszki, sól, pieprz
1. Ziemniaki ugotować i pokroić w kostke. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Śledzie dobrze opłukać (jeśli bardzo słone to wymoczyć przez 3 godziny zmieniając wodę), pokroić na centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.2. Układać warstwami w salaterce kolejno: śledzie, czerwoną cebulę, majonez, ziemniaki, majonez, marchewka, majonez, jajka. Niektóre warstwy możemy lekko posolić i popieprzyć, na górę sypiemy dużo natki pietruszki.
michalpluta12