751201_cukiernik_program_P_2012-05-07.doc

(3444 KB) Pobierz

 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

1







PROGRAM NAUCZANIA DLA ZAWODU 

CUKIERNIK 751201

wersja przed recenzją (wersja robocza) 07.05.2012

TYP SZKOŁY: Zasadnicza Szkoła Zawodowa 

 

1. TYP PROGRAMU:PRZEDMIOTOWY

2. RODZAJ PROGRAMU: LINIOWY

3. AUTORZY, RECENZENCI I KONSULTANCI PROGRAMU NAUCZANIA: 

Autorzy: Małgorzata Włodarczyk

Recenzenci: …

Konsultanci: …

4. PODSTAWY PRAWNE KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

Program nauczania dla zawodu CUKIERNIK opracowany jest zgodnie z poniższymi aktami prawnymi:

- Ustawą z dnia 19 sierpnia 2011 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw

- Rozporządzeniem w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego z dnia 23 grudnia 2012 r.

- Rozporządzeniem w sprawie podstawy programowej kształcenia w zawodach z dnia 7 lutego 2012 r.

- Rozporządzeniem w sprawie ramowych planów nauczania z dnia 7 lutego 2012 r.

- Rozporządzeniem w sprawie dopuszczania do użytku w szkole programów wychowania przedszkolnego i programów nauczania oraz dopuszczania

do użytku szkolnego podręczników z dnia 8 czerwca 2009 r.

- Rozporządzeniem w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i

egzaminów w szkołach publicznych z dnia 30 kwietnia 2007 z późn. zmianami.

- Rozporządzeniem w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i

placówkach z dnia  17 listopada 2010 r.

- Rozporządzeniem w sprawie bezpieczeostwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach z dnia 31 grudnia 2002 r. z późn.

zmianami.

 


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

2







5. CELE GŁÓWNE KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO

Zadaniem opracowanego programu nauczania jest osiągnięcie celów kształcenia zawodowego takich jak przygotowanie uczących się do życia w

warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.

Zadania szkoły i innych podmiotów prowadzących kształcenie zawodowe oraz sposób ich realizacji są uwarunkowane zmianami zachodzącymi w

otoczeniu gospodarczo-społecznym, na które wpływają w szczególności: idea gospodarki opartej na wiedzy, globalizacja procesów gospodarczych i

społecznych, rosnący udział handlu międzynarodowego, mobilnośd geograficzna i zawodowa, nowe techniki i technologie, a także wzrost oczekiwao

pracodawców w zakresie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników. 

W procesie kształcenia zawodowego ważne jest integrowanie i korelowanie kształcenia ogólnego i zawodowego, w tym doskonalenie kompetencji

kluczowych nabytych w procesie kształcenia ogólnego, z uwzględnieniem niższych etapów edukacyjnych. Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej

powiązanej z wiedzą zawodową przyczyni się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów szkół kształcących w zawodach, a tym

samym zapewni im możliwośd sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.

W procesie kształcenia zawodowego są podejmowane działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, dostosowanie do jego potrzeb i

możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych ścieżek edukacji i kariery, możliwości podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji

zawodowych oraz zapobiegania przedwczesnemu kooczeniu nauki.

Elastycznemu reagowaniu systemu kształcenia zawodowego na potrzeby rynku pracy, jego otwartości na uczenie się przez całe życie oraz mobilności

edukacyjnej i zawodowej absolwentów ma służyd wyodrębnienie kwalifikacji w ramach poszczególnych zawodów wpisanych do klasyfikacji zawodów

szkolnictwa zawodowego. 

 

6. KORELACJA PROGRAMU NAUCZANIA DLA ZAWODU CUKIERNIK Z PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

Program nauczania dla zawodu cukiernik uwzględnia aktualny stan wiedzy o zawodzie ze szczególnym zwróceniem uwagi na nowe technologie i

najnowsze koncepcje nauczania. 

Program uwzględnia także zapisy zadao ogólnych szkoły i umiejętności zdobywanych w trakcie kształcenia w szkole ponadgimnazjalnej umieszczonych w

podstawach programowych kształcenia ogólnego, w tym:

1) umiejętnośd zrozumienia, wykorzystania i refleksyjnego przetworzenia tekstów, prowadząca do osiągnięcia własnych celów, rozwoju osobowego oraz

aktywnego uczestnictwa w życiu społeczeostwa; 

2) umiejętnośd wykorzystania narzędzi matematyki w życiu codziennym oraz formułowania sądów opartych na rozumowaniu matematycznym; 


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

3







3) umiejętnośd wykorzystania wiedzy o charakterze naukowym do identyfikowania i rozwiązywania problemów, a także formułowania wniosków

opartych na obserwacjach empirycznych dotyczących przyrody lub społeczeostwa; 

4) umiejętnośd komunikowania się w języku ojczystym i w językach obcych; 

5) umiejętnośd sprawnego posługiwania się nowoczesnymi technologiami informacyjnymi i komunikacyjnymi; 

6) umiejętnośd wyszukiwania, selekcjonowania i krytycznej analizy informacji; 

7) umiejętnośd rozpoznawania własnych potrzeb edukacyjnych oraz uczenia się; 

8) umiejętnośd pracy zespołowej.

 

W programie nauczania dla zawodu cukiernik uwzględniono powiązania z kształceniem ogólnym polegające na wcześniejszym osiąganiu efektów

kształcenia w zakresie przedmiotów ogólnokształcących stanowiących podbudowę dla kształcenia w zawodzie. Dotyczy to przede wszystkim takich

przedmiotów jak: matematyka, a także podstawy przedsiębiorczości i edukację dla bezpieczeostwa. 

 

7. INFORMACJA O ZAWODZIE CUKIERNIK

 

Praca w zawodzie cukiernika polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji

wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeo smakowych i wizualnych konsumentowi. Cukiernik musi umied ocenid jakośd i przydatnośd surowców oraz

prowadzid dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się  specjalistycznymi

maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznad i umied je obsługiwad.Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają

zdolności manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomośd i umiejętnośd pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. Ważna jest również

dbałośd o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętnośd jego organizacji zgodnie z wymaganiami  bezpieczeostwa, higieny pracy i ergonomii. Celem

nadrzędnym tych czynności jest dostarczenie wyrobu o najlepszej jakości, wytworzonego zgodnie z zasadami bezpieczeostwa zdrowotnego żywności.

 

8. UZASADNIENIE POTRZEBY KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE CUKIERNIK

Cukiernictwojest specyficznym zawodem, który wymaga odpowiedniego przygotowania do wykonywania zadao zawodowych. Rynek pracy poszukuje

ludzi, którzy posiadaliby właściwe kwalifikacje nabyte w toku kształcenia zawodowego. Cukiernictwo, oprócz różnorodnych maszyn i urządzeo


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

4







stosowanych w produkcji, to także praca rzemieślnicza. Potrzebny jest zatem pracownik, który z zaangażowaniem i fachowością wykonywałby swoją

pracę.

Analiza internetowych ofert pracy, prowadzona w oparciu o portal pracuj.pl wykazała, że na rynku pracy poszukiwani są wykwalifikowani cukiernicy ze

znajomością tradycyjnych metod produkcji wyrobów cukierniczych, ze znajomością nowoczesnych trendów. 

9. POWIĄZANIA ZAWODU CUKIERNIK Z INNYMI ZAWODAMI

Podział zawodów na kwalifikacje czyni system kształcenia elastycznym, umożliwiającym uczącemu się uzupełnianie kwalifikacji stosownie do potrzeb

rynku pracy, własnych potrzeb i ambicji. Wspólne kwalifikacje mają zawody kształcone na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej i technikum, np.: dla

zawodu cukiernik wyodrębniona została kwalifikacja T.4., która stanowi podbudowę kształcenia w zawodzie technik technologii żywności. Technik

technologii żywności ma kwalifikacje właściwe dla zawodu, które są nadbudową do kwalifikacji bazowej T.16. Inną grupą wspólnych efektów

dotyczących obszaru zawodowego są efekty stanowiące podbudowę kształcenia w zawodach określone kodem PKZ(T.b). 

Kwalifikacja Symbol

zawodu

Zawód Elementy

wspólne

T.4.  Produkcja wyrobów

cukierniczych

Cukiernik PKZ(T.b) 

Technik technologii

żywności

T.16.  Organizacja i

nadzorowanie produkcji

wyrobów spożywczych

Technik technologii

żywności

OMZ 

PKZ(T.b) 

PKZ(T.i) 

 

10. Podział godzin na przedmioty z uwzględnieniem ramowego planu nauczania

Zgodnie z Rozporządzeniem MEN w sprawie ramowych planów nauczania w zasadniczej szkole zawodowej minimalny wymiar godzin na kształcenie

zawodowe wynosi 1600 godzin, z czego na kształcenie zawodowe teoretyczne zostanie przeznaczonych minimum 640 godzin, a na kształcenie

zawodowe praktyczne 970 godzin. 

W podstawie programowej kształcenia w zawodzie cukiernik minimalna liczba godzin na kształcenie zawodowe została określona dla efektów

kształcenia i wynosi:


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

5







- na kształcenie w ramach kwalifikacji T.4. przeznaczono – minimum 650 godzin.

- na kształcenie w ramach efektów wspólnych dla wszystkich zawodów i wspólnych dla zawodów w ramach obszaru kształcenia przeznaczono –

minimum 350 godzin.

 

11. CELE SZCZEGÓŁOWE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE CUKIERNIK

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien byd przygotowany do wykonywania następujących zadao zawodowych: 

    1) obsługiwania maszyn i urządzeo stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;

2) magazynowania surowców cukierniczych;

3)sporządzania półproduktów cukierniczych;

2) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;

3) dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji.

Do wykonywania zadao zawodowych niezbędne jest osiągnięcie efektów kształcenia określonych  w podstawie programowej kształcenia w zawodzie

cukiernik:

- efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów (BHP, PDG, JOZ)

- efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach turystyczno-gastronomicznego stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie PKZ(T.b)

- efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych.

 

12. PLAN NAUCZANIA DLA ZAWODU CUKIERNIK

Tabela 3. Plan nauczania przedmiotowego

Lp. Nazwa przedmiotu

Klasa Liczba godzin w cyklu kształcenia

I II III tygodniowo łącznie

Kształcenie zawodowe teoretyczne

1. Technika w produkcji cukierniczej 3 2  5 160


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

6







2. Technologie produkcji cukierniczej 3 4 4 11 352

3. Działalnośd gospodarcza w przetwórstwie spożywczym   3 3 96

4. Język obcy w produkcji cukierniczej   1 1 32

Łączna liczba godzin na kształcenie zawodowe teoretyczne 6 6 8 20 640

Kształcenie zawodowe praktyczne

5. Gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym – zajęcia praktyczne 4   4 138

6. Procesy produkcji wyrobów cukierniczych – zajęcia praktyczne 4 10 12 26 832

Łączna liczba godzin na kształcenie zawodowe praktyczne 8 10 12 30 970

Łączna liczba godzin na kształcenie zawodowe 14 16 20 50 1610

 

 


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

7







13. PROGRAMY NAUCZANIA DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW

W programie nauczania dla zawodu sprzedawca zastosowano taksonomię celów ABCD  B. Niemierko

1. Technika w produkcji cukierniczej     160 godzin

2. Technologie produkcji cukierniczej     352 godziny

3. Działalnośd gospodarcza w przetwórstwie spożywczym   96 godzin

4. Język obcy w produkcji cukierniczej    32 godziny

5. Gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym – zajęcia praktyczne 138 godzin

6. Procesy produkcji wyrobów cukierniczych – zajęcia praktyczne  832 godziny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

8







1. Technika w produkcji cukierniczej

1.1. Bezpieczeostwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego

1.2. Informacja techniczna

1.3. Maszyny i urządzenia

1.1.  Bezpieczeostwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa spożywczego

Uszczegółowione efekty kształcenia

Uczeo po zrealizowaniu zajęd potrafi:

Po

zio

m

w

ym

ag

ao

 

pr

og

ra

m

ow

yc

h

(P

lu

b

PP

)

Ka

te

go

ria

ta

ks

on

om

icz

na

 

Materiał kształcenia

PKZ(T.b)(1)1. określid rodzaje aktów prawnych dotyczących

ochrony przeciwpożarowej, higieny pracy i ochrony środowiska

obowiązujące  w zakładach przetwórstwa spożywczego

P C

Podstawowe akty prawne obowiązujące w

produkcji wyrobów spożywczych. 

Zasady ochrony przeciwpożarowej, higieny

pracy i ochrony środowiska obowiązujące w

zakładach przetwórstwa spożywczego.  

Charakterystyka i wymagania dotyczące

ergonomii stosowane w zakładach

przetwórstwa spożywczego.

Instytucje i służby działające  w zakresie

ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce.

Prawa i obowiązki pracownika w zakresie

PKZ(T.b)(1)2. zastosowad przepisy ochrony przeciwpożarowej,

higieny pracy i ochrony środowiska obowiązujące  w zakładach

przetwórstwa spożywczego

P C

BHP(1)1.  wyjaśnid zasady ochrony przeciwpożarowej, higieny

pracy i ochrony środowiska obowiązujące  w zakładach

przetwórstwa spożywczego

P C

BHP(1) 2. zdefiniowad pojęcie ergonomii P A

BHP(1) 3. rozróżnid środki gaśnicze  P B


 

 

 

Doskonalenie podstaw programowych kluczem do modernizacji kształcenia zawodowego 

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

9







BHP(2)1. wymienid instytucje oraz służby działające w zakresie

ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce

P A bezpieczeostwa i higieny pracy.

Zagrożenia dla zdrowia i życia pracownika oraz

mienia i środowiska w zakładach

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin