Mikrobiologia-wykłady
DZIAŁANIE MIKROBIOBÓJCZE 27.10.2011r.
W środowisku człowieka (chorego) i zwierząt nie ma miejsca, którego drobnoustroje nie potrafiłyby zasiedlić
Śmierć miliarda komórek bakteryjnych po zalaniu środkiem dezynfekcyjnym lub spaleniu w ogniu jest dla gatunku wydarzeniem bez większego znaczenia.
Sterylizacja – proces doprowadzający do całkowitej inaktywacji wszystkich drobnoustrojów i form życia. (EGZAMIN : o jakie formy chodzi: przetrwalniki, zarodniki)
Antyseptyka – odkażanie.
Środki antyseptyczne:
· Substancje, które stosuje się miejscowo na tkanki ludzkie
· Hamują wzrost drobnoustrojów albo je zabijają
· Nie uszkadzają tkanek ludzkich
Aseptyka – postępowanie jałowe.
Dezynfekcja
¬ Odnosi się do wegetatywnych form drobnoustrojów
¬ Zabicie drobnoustrojów – obniżenie ich liczby do poziomu, który nie zagraża zdrowiu
¬ Procesy dezynfekcji wykonywane w szpitalu dzieli się na dezynfekcję:
· Przez sterylizacją
· Sprzętu, który :
Nie musi być jałowy
A powinien być bezpieczny dla chorego
¬ Metody : Dezynfekcja mechaniczna sprzętu i narzędzi:
· Termiczna (np. pasteryzacja)
· Termiczno-chemiczna
· Chemiczno-termiczna
Wymaga kontroli:
· Temperatury
· Stężenia środka ( skórę dezynfekujemy 70% alkoholem etylowym: jest bezpieczny dla skóry i niszczy najwięcej drobnoustrojów)
· Czasu procesu
¬ Dobór metody i środka dezynfekcyjnego
· Nie szkodzi choremu ani personelowi
· Nie uszkadza sprzętu i instrumentów
· Skuteczny pod względem bójczym
· Ekonomiczny
· Nie ścina białka
· Dobrze rozpuszcza krew
¬ Środki dezynfekcyjne
· Substancje, które zabijają drobnoustroje z wyjątkiem przetrwalników
· Ze względu na możliwość uszkodzenia tkanek ludzkich stosuje się je wyłącznie do dezynfekcji przedmiotów
¬ Silne środki dezynfekcyjne
· Niszczą prątki, wirusy, z wyjątkiem najbardziej opornych szczepów bakterii
¬ Słabe środki dezynfekcyjne
· Niszczą większość postaci wegetatywnych
· Nie działają na prątki
CHEMICZNE ŚRODKI PRZECIWDROBNOUSTROJOWE
Ogólne zasady prowadzenia zabiegów higieniczno-sanitarnych:
1. Zapobieganie powstawaniu form bakterii opornych na działanie środków dezynfekcyjnych.
2. Używanie preparatów:
Odkażających w stężeniach niskich i skutecznych
Chemicznych o szerokim zakresie działania (B, W, F, Tbc, S) tylko wówczas, gdy jest to uzasadnione
(Bakterie, wirusy, Fungi(grzyby), Tuberculosis (prątki ), Spory)
3. Stosowanie odkażania chemicznego tylko wówczas, gdy metody i techniki fizyczne nie są możliwe.
4. Stosowane środki wg podziału na dwie grupy, po dezynfekcji:
Profilaktycznej
Ukierunkowanej na tzw. Skażanie
5. Dezynfekcje o charakterze generalnym należy wykonywać z udziałem profesjonalnych służb.
Substancje stosowane do dezynfekcji:
ALDEHYDY
§ Aldehyd mrówkowy (formaldehyd)
§ Glikosal
§ Aldehyd glutarowy (glutaral)
§ Glioksal i aldehyd glutarowy – substancje mało toksyczne
§ Formaldehyd – w wyższym stężeniu
Rekacje alergiczne w kontakcie ze skóra
Może drażnić błony śluzowe skóry i układ oddechowy
POCHODNE FENOLU
ALKOHOLE
§ Dezynfekowane powierzchnie szybko wysychają
§ Po wyparowaniu nie pozostają na dezynfekowanej powierzchni
CZWARTORZĘDOWE ZWIĄZKI AMONOWE
§ chlorek benzyloalkilodwumetyloamonowy
§ chlorek dwualkilodwumetyloamonowy
§ dobra tolerancja przez skórę
§ neutralny zapach
§ nieaktywne wobec prątków i wirusów
§ mało skuteczne wobec Pseudomonas spp.
BIGUANIDY
§ Dobra tolerancja przez skórę oraz inne materiały
AKTYWNY TLEN
§ Nadtlenek wodoru
W temp. Pokojowej mało skuteczny do dezynfekcji sprzętu
Stosowany do przemywania ran
Wykazuje szerokie spektrum działania
Jest bezwonny
Szybko działa bakteriobójczo
§ Kwas nadoctowy
§ Substancje stałe zawierające nośnik stały np. nadboran, nadwęglan i aktywator (TAED)
CHLOROWCE
§ Drażnią błony śluzowe
§ Wykazują właściwości korozyjne
§ Ostry zapach
ZWIAZKI POWIERZCHNIOWO CZYNNE (DETERGENTY)
§ Redukują napięcie powierzchniowe
§ Zwilżaj powierzchnię
§ Usuwają zanieczyszczenia z powierzchni
§ Wspomagają działanie dezynfekcyjne
INNE
¬ Związki kompleksujące – intensywne działanie myjące
¬ Sole alkaliczne – chronią metale przed korozją, wchodzą w reakcje z tłuszczami i olejami
¬ Barwniki i olejki zapachowe
ŚRODKI DENATURUJĄCE
1. Środki denaturujące białko:
§ Skrajne wartości pH zaburzają trójwymiarową strukturę białek à denaturacja
§ Stosowane jako środki konserwujące żywność
Kwas benzoesowy, salicylowy, mlekowy i propionowy
2. Metale ciężkie:
§ Grupy te są często centrami aktywnymi enzymów związanie się z nimi metali ciężkich prowadzi do interakcji enzymów wpływających na reakcje niezbędne do przeżycia bakterii
§ Tiomersalat
§ Azotan srebra
3. Środki utleniające:
§ Nadtlenek wodoru, podchloryn sodowy (wybielanie) i chlorek gazowy
4. Środki alkilujące
Sisi199