BABKA Z BIAŁEK.doc

(20 KB) Pobierz
BABKA Z BIAŁEK

BABKA Z BIAŁEK

 

Składniki:

400 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.)

7 białek

240 g cukru (1 pełna szklanka)

250 g stopionego masła lub margaryny

¾ szklanki ciepłego mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

otarta skórka z cytryny

bakalie

polewa czekoladowa

 

 

 

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wsypać cukier i ubijać jeszcze ok. 10 minut. Następnie wlać letni, roztopiony tłuszcz, mleko, wsypać mąkę starannie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny i bakalie. Połączyć składniki, wlać do formy i piec 45 min. w temp. 170o C. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin