Łeb wieprzowy faszerowany wg Andrzeja.pdf
(
423 KB
)
Pobierz
349739043 UNPDF
Łebwieprzowyfaszerowanywgndrzeja"Bagno"
I
npiracją do wykonania wyrobu był przepi znaleziony kiedy w necie
link
lecz z braku
odpowiedniego materiału nie mógł byd wykonany
Podtawowym urowcem jet głowa wieprzowa odcita w całoci od tuzy wieprzowej w tawie
potylicznym.
Ciecie mui byd wykonane protopadle do krgów zyjnych wówcza otrzymamy głow wraz z czcią
podgardla Głowa może zawierad ozorek wraz krtanią
Jedyne wymagania, jakie ą potrzebne aby przyzłoci wyrób pełniał woje unkcje dekoracyjne, to
nie wycinanie małżowin usznych oraz powiek.
P
rzygotowanie do produkcji niczym i nie różniło od podanego chematu w linku
Muimy wykonad w miar potrzeb wzytkie czynnoci związane z prawidłowym przygotowaniem
głowy do przetwórtwa tj uuniecie reztek zczeciny oraz oddzielenie koci czazkowych.
Uunicie koci jet zabiegiem bardzo łatwym, nawet łatwiejzym niż
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1363
o
raz
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1364
,
najważniejze abymy w trakcie wykrawania
nie porobili dziur w kórze Jedynym kłopotem jet delikatne odcinanie kóry od koci wokół ucha
Nie muimy dokładnie wykrawad mio od koci, gdyż użyjemy ich do gotowania poczym natąpi
zybkie i łatwe oddzielenie mia
Tak pozykany łeb możemy zapeklowad lub zrezygnowad z tego proceu Oobicie polecam
peklowanie, które wpływa na zwikzenie makowitoci oraz na eekt kolorytyczny wyrobu
inalnego Proce peklowania prowadzimy bardzo krótko 2-3 dni.
W czaie gotowania oprócz łba gotujemy kładniki arzu tj arz wg przepiu lub inny Oobicie
zrobiłem dwa rodzaje arzu o maku alceonu ozorkowego i brunzwickiego
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=58
przepis na salceson brunszwicki w
http://www.wedlinydomowe.pl/download.php?id=001
alabetyczny pi wdlin
W czaie gotowania tarajmy i aby uzy nie były ciągle zanurzone w wodzie , gdyż powoduje
nadmierne popkanie kóry, co może i przyczynid do złego wyglądu
Po ugotowaniu wzytkich kładników do tanu mikkiego przytpujemy do wykonania
pozczególnych arzów
Pozotawmy cienki kawałek ozorka do dekoracji
Napełnianie łba zaczynamy od cinicia otworu gbowego (ryj) za pomocą paka białej tkaniny, gazy
itp oraz zaczopowanie cienkim płatem łoniny lub w moim przypadku dwoma dużymi platrami
salcesonu.
Czytając
przepis
omawiający napełnianie i gotowanie dozedłem do wnioku, że jet on troch za
trudny do wykonania, gdyż można zrobid w protzy poób Otóż, przygotowane arze
podgrzewamy do stany wrzenia i gotujemy (osobno) przez 5-15 min tak by wewnątrz gotowanego
arzu oiągnąd temperatur 70-72 st.C.
Przygotowane arze wlewamy do wntrza wytudzonej głowy, pozotawiając ją w pozycji pionowej
(ryjek do dołu) do wytudzenia
Otatnim elementem jet wycicie cienkich kawałków łoniny imitujących zby, przygotowanie
dekoracji imitującej oko (tutaj widoczna zielona oliwka i paek żółtego era) oraz umiezczenie
kawałka ozorka
Pozdrawiam erdecznie i życz macznego - Andrzej
Plik z chomika:
bajbus29
Inne pliki z tego folderu:
Świąteczna - Galantyna Kruszynki.pdf
(770 KB)
Łeb wieprzowy faszerowany wg Andrzeja.pdf
(423 KB)
Krezki cielęce.pdf
(106 KB)
Krew smażona.pdf
(106 KB)
KISZKA BUŁCZANA KRWISTA.pdf
(170 KB)
Inne foldery tego chomika:
Galarety
Kiszki kaszane
Kiszki pasztetowe
Podroby - porady
Rolady
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin