Nalewka z aronii
Składniki:
3 litry wody 2 kg aronii 400 liści wiśni 2 kg cukru 1 litr spirytusu 1 kwasek cytrynowy (20 g)
Sposób wykonania:
Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.
Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki. (moc około 20%)
Miłej imprezki.
Robiłem kilka razy nalewkę z aronii ma charakterystyczny bukiet, intensywny kolor i specyficzny typowy dla aronii smakRobiłem ją tak:Owoce zalewam w słoju wódką 40% tak aby owoce były zakryte, po 4-6 tygodniach zlewam wódkę a owoce zasypuje cukrem , czekam aż puszczą sok ,który łączę z wódką Od własnych upodobań zależy ilość dodanego syropu Na koniec kwasek cytrynowego w niedużych ilościach i po wyklarowaniu do butelek. Zwykle na Boże Narodzenie jest do konsumpcji
1 kg aronii 0,5 kg cukru1 litr wódki½ litra spirytusu1 laska wanilii3 ziarna kardamonuSposób wykonania: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier, odstawić na kilka dni. Po tym okresie zalać spirytusem i wódką. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kardamon. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
maroszek