Marchewkowe ciasto przekładane.doc

(163 KB) Pobierz
Marchewkowe ciasto przekładane Składniki na ciasto:



Marchewkowe ciasto przekładane                                                                                                   Składniki na ciasto:

4 jajka

1 i 1/2 szklanki cukru

1 szklanka oleju

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

2 szklanki startej na małych oczkach marchewki                                                  Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej- zmiksować ponownie. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać potartą marchewkę i wymieszać lub zmiksować. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º i piec przez ok. 45/50 minut-najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem.

Składniki na krem budyniowy:

0,5 litra mleka

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Mleko zagotować w garnku z cukrem i cukrem waniliowym, zostawiając trochę do rozpuszczenia mąki i mąki ziemniaczanej. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mleko rozpuszczone z mąką. Prosta sprawa jak ze zwykłym budyniem z paczki. Mieszać energicznie, aż zacznie gęstnieć.

Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć je lekko ostudzonym kremem budyniowym.

Na wierzch można zrobić polewę z białej czekolady.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin