Bounty.doc

(363 KB) Pobierz
Bounty Ciasto :

Bounty                                                                                                                                     Ciasto :                                                                                                           

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao (nie miałam gorzkiego, więc dałam Nesqicka dlatego spód ma tak jasny kolor). Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.

Formę (użyłam tortownicy o 26cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut.                                       Krem

3 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru

25 dag wiórek kokosowych

1 cukier waniliowy

1 kostka masła                                                                                                                               Wykonanie:

Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.

Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki .mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosową-budyniową. Wyrównać powierzchnię.

Zrobić polewę: tym razem rozpuściłam 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodałam około 40g masła. Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć masę kokosową.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin