DZIDZIUŚ.doc

(21 KB) Pobierz
DZIDZIUŚ

DZIDZIUŚ

Ciasto: 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, szklanka kisieli w proszku o jednakowym smaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem: pół litra mleka, szklanka cukru, kostka masła, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki kakao, aromat migdałowy.

Polewa: ćwierć kostki masła lub margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżki wody

Jaja z cukrem ubić na parze, do masy dosypywać porcjami kisiele, pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy i piec około 20- 30 min w średnio gorącym piekarniku. Ugotować gęstą kaszę mannę na mleku, odstawić z ognia i dodać cukier. Ucierać masło, dodając po łyżce ostudzonej kaszki, na końcu dodać kakao i aromat migdałowy. Gdy masa będzie jednolita i puszy sta, przełożyć nią ostudzone i przekrojone na trzy krążki ciasto. Wszystkie składniki polewy rozgrzać w rondelku, ciągle mieszając. Gdy polewa ostygnie i zacznie gęstnieć, oblać nią ciasto i ozdobić dowolnymi owocami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin