Ciasto kawowe.doc

(20 KB) Pobierz
Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

 

Biszkopt kawowy:

·            3 jaja

·            1/2 szklanki mąki pszennej

·            1/3 szklanki cukru

·            3 łyżki mąki ziemniaczanej

·            1 łyżka mielonej kawy

·            1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

·            250 g masła

·            2 serki waniliowe (po 150g)

·            120g mleka w proszku (niebieskie)

·            3/4 szklanki cukru pudru

Do nasączenia:

·            50g kawy cappuccino (np. czekoladowe)

·            1 szklanka wody

I jeszcze:

·            okrągłe biszkopty( ok. 20 sztuk)

·            polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

Robimy biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.

Następnie po jednym żółtku.

Mąki, kawę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.

Wsypywać po jednej łyżce do masy. Delikatnie wymieszać.

Wlać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut.

 

Robimy masę: Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko.  Ucierać aż powstanie jednolita masa.

 

Kawę cappuccino rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić.

 

Przełożenie:

Biszkopt nasączony kawą

masa

biszkopty nasączone kawą

polewa czekoladowa

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin