Biszkopt kawowy:
· 3 jaja
· 1/2 szklanki mąki pszennej
· 1/3 szklanki cukru
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżka mielonej kawy
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
· 250 g masła
· 2 serki waniliowe (po 150g)
· 120g mleka w proszku (niebieskie)
· 3/4 szklanki cukru pudru
Do nasączenia:
· 50g kawy cappuccino (np. czekoladowe)
· 1 szklanka wody
I jeszcze:
· okrągłe biszkopty( ok. 20 sztuk)
· polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Robimy biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.
Następnie po jednym żółtku.
Mąki, kawę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Wsypywać po jednej łyżce do masy. Delikatnie wymieszać.
Wlać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut.
Robimy masę: Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko. Ucierać aż powstanie jednolita masa.
Kawę cappuccino rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić.
Przełożenie:
Biszkopt nasączony kawą
masa
biszkopty nasączone kawą
polewa czekoladowa
inka40