GULASZ KURCZAKOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM.doc

(41 KB) Pobierz

 

Początek formularza

http://www.mniammniam.pl/obrazki/kontekst.gif

 

 

 

Sprawdź, jakie składniki do tej potrawy
w dobrej cenie znajdziesz na MniamMniam.pl.
Wpisz nazwę produktu:


Manufaktura Smaku MniamMniam.pl

 

 

 

http://www.mniammniam.pl/obrazki/sl_dol.gif

 

 

Dół formularza

 

składniki
2 piersi kurczaka o łącznej wadze ok. 75 dag
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka bulionu (ostatecznie może być z kostki)
2 średnie cebule
2 spore pomidory
3 cm świeżego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki gotowej czerwonej pasty curry
6 łyżek oleju
sól
śwież zmielony czarny pieprz

garść świeżych liści kolendry (można zastąpić natką pietruszki)


sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieram i kroję na cienkie plasterki.
Na pomidorach robię płytkie nacięcia na krzyż, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 minuty, następnie zdejmuję z nich skórę, kroję na ćwiartki, usuwam sok i nasiona, kroję na drobną kostkę.

Piersi kurczaka myję, osuszam, kroję na cienkie plastry w poprzek włokien.

W woku rozgrzewam silnie olej, wrzucam cebulę i czosnek, cały czas mieszają smażę 3 minuty, dodaję pastę curry, kurczaka oraz bulion. Gotuję na sporym ogniu 5 minut. Do potrawy dodaję pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 2 minuty. Wlewam mleko kokosowe i trzymam na małym ogniu, aż prawie zacznie wrzeć.
Zestawiam z ognia, dodaję połowę liści kolendry, mieszam.
Przekładam na talerze, dekoruję pozostałą kolendrą.

Podaję z ryżem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin