Smażony makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mun
Grzegorz OstrowskiDodano : 2004-05-08Błyskawiczne danie o zdecydowanym smaku.
składniki20 dag makaronu ryżowego2 pojedyncze piersi kurczaka - około 40 dagpół średniej kapusty pekińskiej - około 20 dag2 cebule średniej wielkościgarść suszonych grzybów mun3 łyżki sosu sojowego2 łyżki gotowego sosu chilli (do wyboru: ostrego lub słodkiego)świeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki olejusólłyżka oleju sezamowego (można pominąć)łyżka drobno posiekanego cienkiego szczypiorku do dekoracji
sposób przygotowaniaGrzyby mun zalewam wrzątkiem, odstawiam na 15 minut, po tym czasie gotuję w wodzie, w której się moczyły 10 minut od momentu zagotowania. Odcedzam, studzę, odkrawam stwardniałe ogonki i kroję na cienkie paski.Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.Mięso kurczaka kroję na cienkie paski, solę i pieprzę, skrapiam sosem sojowym, odstawiam na kilka minut. Cebulę obieram i kroję na "piórka", kapustę zaś myję i kroję w paski.Na patelni, lub jeszcze lepiej w woku rozgrzewam bardzo silnie olej i smażę na nim mięso przez 3 minuty, cały czas mieszając, dodaję cebulę, grzyby mun, kapustę pekińską, sos chilli, mieszam energicznie i smażę dalsze 3 minuty. Wkładam odsączony makaron i trzymam na ogniu kilka chwil.Podaję z pikantną sałatką.
ewelka3101