ksiazka salatkowa.pdf

(593 KB) Pobierz
(SA\243ATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY)
Ksi ĢŇ ka sałatkowa
1. SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier
Kapust ħ poszatkowa ę , ugotowa ę w du Ň ej ilo Ļ ci wody z octem i sol Ģ , odcedzi ę na pół ugotowan Ģ .
Cebul ħ pokraja ę , jabłka zetrze ę na grubej tarce. Wymiesza ę kapust ħ z jabłkami i cebul Ģ , doprawi ę
olejem, octem, sol Ģ i cukrem.
2. SAŁATKA ĺ RÓDZIEMNOMORSKA
1 puszka kukurydzy, 1 Ļ wie Ň y ogórek, 2 str Ģ ki papryki (czerwonej i zielonej), szczypiorek
sos: 2 ły Ň ki octu, 6 ły Ň ek oleju, 2 ły Ň ki keczupu, sól, pieprz, sos Tabasco do smaku
Papryk ħ i ogórka pokroi ę w bardzo drobn Ģ kosteczk ħ . Doda ę os Ģ czon Ģ kukurydz ħ , dokładnie
wymiesza ę . Przygotowa ę sos: olej utrze ę z octem, doda ę keczup, przyprawi ę sol Ģ , pieprzem i sosem
Tabasco. Pola ę tym warzywa, dobrze wymiesza ę , przed podaniem posypa ę posiekanym
szczypiorkiem.
3. SAŁATKA SZANGHAJSKA
Kapusta peki ı ska, 2 kwa Ļ ne jabłka, majonez, musztarda, upra Ň one ziarnka sezamu,
posiekane orzechy włoskie
Kapust ħ drobno poszatkowa ę , jabłka zetrze ę na grubej tarce. Majonez doprawi ę niewielk Ģ ilo Ļ ci Ģ
musztardy, wymiesza ę z kapust Ģ i jabłkami, sol Ģ i pieprzem. Przed podaniem posypa ę sezamem i
orzechami.
4. SAŁATKA MIŁOSNA
1 1/2 puszki ananasa (85 dkg), 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 3 - 4 z Ģ bki czosnku, 1/2
szklanka Ļ mietany, sól, Ļ wie Ň o zmielony pieprz
Plastry ananasa os Ģ czy ę , pokroi ę na małe kawałki. Papryk ħ umy ę , oczy Ļ ci ę z gniazda nasiennego,
pokroi ę na cienkie paseczki. Cebul ħ obra ę , pokroi ę w pół talarki. Ananasa, papryk ħ i cebul ħ
wymiesza ę . Czosnek obra ę i posieka ę . ĺ mietan ħ wymiesza ę z czosnkiem, sol Ģ i pieprzem, pola ę
sałatk ħ , wymiesza ę i wstawi ę na 30 min. do lodówki.
5. SAŁATKA Z PORA I SELERA
2 niedu Ň e selery, 1 por, sól, pieprz, ocet, oliwa
Selery obra ę , sparzy ę wrz Ģ tkiem. Por przekroi ę na wzdłu Ň na pół, dokładnie umy ę . Selery i pora
poszatkowa ę bardzo cienko, posoli ę , doprawi ę pieprzem, octem i oliw Ģ . Dokładnie wymiesza ę .
Wstawi ę do lodówki na 2-3 godziny.
6. SAŁATKA Z KARTOFLI I SELERA
6 du Ň ych kartofli, 1 du Ň y seler, 1 cebula,
sos: 1 gotowane Ň ółtko, ły Ň eczka cukru, ły Ň eczka musztardy, 3 - 4 ły Ň ki Ļ mietany, ły Ň ka octu
winnego (albo soku z cytryny).
Seler i ziemniaki ugotowa ę w łupinach w osolonej wodzie. Obra ę ze skórki, ostudzi ę , pokraja ę w
plasterki, cebul ħ w drobn Ģ kostk ħ . Przygotowa ę sos: Ň ółtka utrze ę drewnian Ģ ły Ň k Ģ , doda ę szczypt ħ
soli i po kolei reszt ħ ingrediencji. Dobrze utrze ę , pola ę tym sosem pokrojone jarzyny.
1
7. SAŁATKA Z SELERA I ANANASA
1/2 Ļ redniego selera, puszka kukurydzy, kilka plastrów ananasa z puszki, ok. 20 dkg
w ħ dzonego kurczaka, 1/2 szklanki majonezu
Zetrze ę oczyszczony, obrany seler na tarce w cienkie paseczki, doda ę os Ģ czon Ģ kukurydze. Pokroi ę
w małe kawałki ananasa oraz pier Ļ w ħ dzon Ģ z kurczaka lub inn Ģ cz ħĻę w ħ dzonego kurczaka.
Wszystko poł Ģ czy ę z majonezem i doprawi ę do smaku.
8. SAŁATKA PIECZARKOWA
30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera Ň ółtego, p ħ czek grubego
szczypioru, 2 ły Ň ki majonezu, 1 ły Ň ka chudej Ļ mietany, odrobina oliwy z oliwek.
Oczyszczone pieczarki pokroi ę w kostk ħ , wrzuci ę na patelni ħ z rozgrzan Ģ odrobin Ģ masła, posoli ę .
Podsma Ň y ę tylko tyle, aby zmi ħ kły. Powstały sok odla ę , pieczarki przeło Ň y ę do miski. Ser i jajka
pokroi ę w kostk ħ , doda ę pokrojony szczypior, wymiesza ę z majonezem, Ļ mietan Ģ , oliw Ģ . Doprawi ę
sol Ģ oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.
9. SAŁATKA JARZYNOWA
1/2 kg marchewki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka
zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, p ħ czek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól,
pieprz, natka pietruszki, koperek
Jarzyny opłuka ę i ugotowa ę w łupinach ostudzi ę , obra ę . Jajka ugotowa ę na twardo, ostudzi ę , obra ę .
Jabłko obra ę , usun Ģę gniazdo nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko, jajka pokroi ę w kostk ħ .
Szczypiorek posieka ę , groszek ods Ģ czy ę z zalewy. Doprawi ę sol Ģ i pieprzem, wymiesza ę z
majonezem. Posieka ę natk ħ i koperek, posypa ę sałatk ħ , odstawi ę na godzin ħ . Udekorowa ę
majonezem, groszkiem i marchewk Ģ .
10.SAŁATKA GUGULA
2 pomidory, 25 dkg kukurydzy konserwowej, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka,
Ļ mietana
Pomidory i cebul ħ pokroi ę w ę wier ę -ksi ħŇ yce, kukurydz ħ wypłuka ę w gor Ģ cej wodzie, tak by
odszedł smak konserwy; wymiesza ę z pomidorami i cebul Ģ , doprawi ę do smaku - koniecznie pieprz
ziołowy, i pola ę Ļ mietan Ģ .
11.SAŁATKA CZOSNKOWA
puszka ananasa, 20 dkg sera Ň ółtego, 10 dkg rodzynek, 4 jabłka (najlepiej winne), 5 du Ň ych
z Ģ bków czosnku, ok. 1 szklanki majonezu;
Ananasa ods Ģ czy ę z zalewy, pokroi ę w kostk ħ , jabłka pokroi ę w kostk ħ , rodzynki namoczy ę i
ods Ģ czy ę , ser Ň ółty zetrze ę na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisn Ģę przez prask ħ i
wymiesza ę z majonezem. Wszystko wymiesza ę i odstawi ę do lodówki.
12.SAŁATKA Z RÓ ņ NYMI KIEŁKAMI
Pudełko (100 g) ró Ň nych kiełków, po 1 puszce (200 g) kukurydzy i czerwonej fasoli w zalewie,
1 niedu Ň y ogórek sałatkowy, 200 g sera Ň ółtego, 1/2 główki kapusty peki ı skiej, sos
Vinaigrette-Ireny;
Ser i ogórek pokroi ę w kostk ħ (kawałek ogórka zostawi ę do dekoracji). Kukurydz ħ i fasol ħ os Ģ czy ę
z zalewy. Kapust ħ cienko posieka ę . Wszystkie składniki wymiesza ę w misce, pola ę sosem,
odstawi ę na ok. 1 godzin ħ . Udekorowa ę cz Ģ stkami zielonego ogórka.
2
13.SAŁATKA DLA WITKA MIKICIUKA
ok. 1 kg młodych ziemniaków, po 1 p ħ czku dymki i młodej marchewki, 2 ogórki małosolne, po
1 ły Ň ce posiekanych ziół : pietruszki, koperku, bazylii, 3-4 jajka, szklanka majonezu, 1/2
szklanki jogurtu naturalnego, 2 ły Ň ki pikantnego keczupu, sól, pieprz;
Ziemniaki ugotowa ę w "mundurkach", obra ę , ostudzi ę . Jajka ugotowa ę na twardo, ostudzi ę , obra ę .
Marchewk ħ oczy Ļ ci ę , ugotowa ę na pół mi ħ kko, ostudzi ę . Ogórki, jajka i ziemniaki pokroi ę w
kostk ħ , marchewk ħ - w plastry, dymk ħ wraz ze szczypiorkiem posieka ę . Majonez, jogurt i keczup
wymiesza ę . Wszystkie składniki wymiesza ę , doprawi ę sol Ģ i pieprzem, odstawi ę do lodówki na 1
godzin ħ . Przed podaniem udekorowa ę li Ļę mi sałaty i cz Ģ stkami pomidora.
14.ZIELONA SAŁATA ZE ĺ MIETAN ġ
Główka zielonej sałaty, 1/2 szklanki kwa Ļ nej Ļ mietany, po 1 ły Ň ce cukru i soku z cytryny;
Umyt Ģ i os Ģ czon Ģ sałat ħ poszarpa ę na mniejsze kawałki. ĺ mietan ħ wymiesza ę z cukrem i sokiem z
cytryny. Pola ę sałat ħ przed samym podaniem.
15.SAŁATKA DU İ SKA
25 dkg makaronu (kolanka, rurki), 1/2 opakowania (25 dkg) mro Ň onej marchewki z
groszkiem, 20 dkg kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa), 1 ogórek kiszony (mo Ň e by ę
małosolny), 1 niedu Ň a cebula, po 1 niedu Ň ym str Ģ ku papryki zielonej i czerwonej,
1/2 szklanki majonezu , 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 ły Ň ce posiekanego koperku i
natki pietruszki, sól, pieprz
Makaron ugotowa ę , ostudzi ę . Marchewk ħ z groszkiem ugotowa ę 3-4 minuty w osolonym wrz Ģ tku.
Ostudzi ę . Kiełbas ħ obra ę z osłonki, pokroi ę w plastry ok. 1/2 cm grubo Ļ ci, a nast ħ pnie w paski 2-3
cm długie. Ogórek pokroi ę podobnie jak kiełbas ħ , ale cieniej. Cebul ħ pokroi ę w kr ĢŇ ki. Papryk ħ
oczy Ļ ci ę z gniazd nasiennych i pokroi ę w drobn Ģ kostk ħ . Majonez poł Ģ czy ę z jogurtem, wymiesza ę
z makaronem, kiełbas Ģ , warzywami i zielenin Ģ . Doprawi ę do smaku sol Ģ i pieprzem. Odstawi ę na
godzin ħ do lodówki. Podawa ę ozdobion Ģ ósemkami jajek i pomidorów.
16.SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU I PIECZAREK
1 puszka zielonego groszku, 7-8 małych pieczarek, 1 du Ň e, winne jabłko z czerwon Ģ skórk Ģ ,
sok z połowy cytryny, 20 dkg ostrego Ň ółtego sera, 2 kopiaste ły Ň ki rodzynek, 1 ły Ň ka
posiekanej natki pietruszki, pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, sól,
pieprz, szczypta cukru, ły Ň eczka musztardy francuskiej.
Groszek ods Ģ czy ę , pieczarki umy ę , poszatkowa ę na cieniutkie plasterki i skropi ę sokiem z cytryny,
Ň eby nie Ļ ciemniały. Ser i jabłko (nie obiera ę !) pokroi ę w kostk ħ - jabłko równie Ň skropi ę
cytrynowym sokiem, Ň eby nie ciemniało. Rodzynki namoczy ę na 15 minut w ciepłej wodzie,
dokładnie os Ģ czy ę . Wszystkie składniki sałatki wymiesza ę dokładnie, ale delikatnie, doprawi ę sol Ģ i
pieprzem. Majonez wymiesza ę z jogurtem i musztard Ģ , doprawi ę sol Ģ , pieprzem i cukrem. Sałatk ħ
pola ę majonezem, jeszcze raz wymiesza ę . Udekorowa ę pół plasterkami jabłka i gał Ģ zkami
pietruszki.
17.JESIENNY WIANEK - sałatka jarzynowa
1 Ļ redni seler (ok.20 dkg), 1/2 kg marchewki, puszka zielonego groszku (250 g) 3 - 4
korniszony, 5 - 6 marynowanych grzybków, p ħ czek szczypiorku, 3 - 4 jaja, 1 szklanka
majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki,
5 ły Ň eczek Ň elatyny, odrobina oleju do formy;
do dekoracji: 2 jajka na twardo, kilka małych marynowanych grzybków, kilka li Ļ ci zielonej
sałaty, pomidory;
3
Marchewk ħ i seler ugotowa ę w łupinach (ka Ň de osobno), ostudzi ę , obra ę (mo Ň na wykorzysta ę
jarzyny z rosołu). Jajka ugotowa ę na twardo, ostudzi ę , obra ę . Jarzyny, marynaty, jajka pokroi ę w
kostk ħ . Szczypiorek posieka ę , groszek ods Ģ czy ę z zalewy. Majonez wymiesza ę z jogurtem, 1/2
szklanki odło Ň y ę do dekoracji. ņ elatyn ħ namoczy ę w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisn Ģę i
roztopi ę w ły Ň ce wody na małym ogniu. Doda ę j Ģ do majonezu i wymiesza ę . Majonez z Ň elatyn Ģ
wymiesza ę z sałatk Ģ . Doprawi ę sol Ģ i pieprzem. Form ħ w kształcie wie ı ca wysmarowa ę lekko
olejem, sałatk ħ przeło Ň y ę do formy i odstawi ę na 3 -4 godziny do st ħŇ enia. Wyło Ň y ę sałatk ħ na
okr Ģ gły półmisek, pola ę reszt Ģ majonezu. ĺ rodek wyło Ň y ę li Ļę mi zielonej sałaty, a w ten Ļ rodek
ładnie poukłada ę ruloniki szynki, aby utworzyły ró Ň owy bukiet otoczony zieleni Ģ . Przybra ę sałatk ħ
cz Ģ stkami jaj na twardo i ósemkami pomidora. Przed podaniem ochłodzi ę .
18.WARZYWNA GALARETA
3 małe pomidory, 3 małe rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 80 dkg ugotowanych
warzyw (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola), odrobina oleju, 5 ły Ň eczek
Ň elatyny, 250 g majonezu, 2 ły Ň ki soku cytrynowego, pieprz, sól, szczypta cukru, rze Ň ucha do
przybrania
Pomidory sparzy ę , obra ę ze skórki, pokroi ę na ę wiartki. Rzodkiewki po umyciu i osuszeniu pokroi ę
w plastry. Jaja obra ę i przekroi ę wzdłu Ň na połówki. Warzywa ugotowa ę , os Ģ czy ę , odło Ň y ę 2 ły Ň ki
wywaru, ostudzi ę . Misk ħ wysmarowa ę olejem i dekoracyjnie przybra ę ę wiartkami pomidorów,
połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.
ņ elatyn ħ namoczy ę w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisn Ģę i roztopi ę w ły Ň ce wody na małym
ogniu. Doda ę j Ģ do majonezu i wymiesza ę z 2 ły Ň kami wywaru, sokiem cytrynowym, sol Ģ ,
pieprzem i cukrem. Połow ħ majonezu wyło Ň y ę ostro Ň nie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostał Ģ
jego cz ħĻę wymiesza ę z warzywami i wyło Ň y ę do miski.
19.SAŁATKA Z SOCZEWICY
85 g ugotowanej i ostudzonej zielonej soczewicy, 1 pokrojony pomidor Ļ redniej wielko Ļ ci, 0,5
małego ogórka pokrojonego w drobna kostk ħ , 0,5 malej, cienko posiekanej cebuli, 2 ły Ň ki
oliwy, siekana zielona pietruszka i zioła do smaku
Zmiesza ę składniki w misce. Podawa ę w podgrzanych bulkach od hot-dogów. Mo Ň na tez podawa ę
na li Ļ ciach sałaty, jako oddzielna sałatk ħ .
20.ROMANTYCZNA KOLACJA
1 główka sałaty, jajka gotowane na twardo, pomidory, papryka kolorowa, pietruszka zielona,
tu ı czyk, kukurydza z puszki.
Pokroi ę lub rozdrobni ę wszystkie składniki i pola ę sosem z musztardy i oleju ( 2 ły Ň ki musztardy i
ły Ň ka oleju) i posoli ę . Warto doda ę do tej sałatki pieczywo z ziarnami;
21.SAŁATKI Z BOBU
I.
30 dag młodego bobu, 6 pieczarek (20 dag), 1 cytryna, 1/2 szklanki majonezu lub 3 ły Ň ki oleju,
2 ły Ň ki natki pietruszki, 2 ły Ň ki wytrawnego wina, 2 ły Ň ki Ļ wie Ň ej bazylii, 1 ły Ň ka sosu
sojowego, pieprz, sól.
Bób opłuka ę , ugotowa ę w osolonej wodzie, ostudzi ę i zdj Ģę skórk ħ . Pieczarki oczy Ļ ci ę , umy ę ,
os Ģ czy ę i pokroi ę na plasterki. Cytryn ħ wyszorowa ę , umy ę mydłem, sparzy ę i pokroi ę na cienkie
plasterki, a nast ħ pnie ka Ň dy plasterek na ę wiartki. Składniki wymiesza ę . Doda ę pietruszk ħ i bazyli ħ .
Majonez poł Ģ czy ę z sosem sojowym i winem. Pola ę sałatk ħ i wymiesza ę . Doprawi ę sol Ģ i
pieprzem.
4
II.
Bior ħ tyle samo groszku konserwowego, co bobu , ziarna bobu dziele na pół, do tego ziemniaki
gotowane , mieszam z majonezem, du ŇĢ ilo Ļ ci Ģ czosnku i ogórkiem kiszonym ,
III
50 dag bobu, 2 niedu Ň e ogórki konserwowe, str Ģ k czerwonej konserwowej papryki, mała
cebula, 3-4 ły Ň ki g ħ stego majonezu, 2-3 z Ģ bki czosnku, po 3 ły Ň ki posiekanej natki pietruszki i
koperku, ły Ň eczka posiekanych listków cz Ģ bru, pieprz, sól.
Bób ugotowa ę , wyło Ň y ę na sito, pola ę zimn Ģ wod Ģ . Przestudzony obra ę ze skórki, poł Ģ czy ę z
drobno posiekanym czosnkiem i cebul Ģ . Papryk ħ i obrany ogórek pokroi ę w cienkie paski, doda ę do
bobu, wymiesza ę z natk Ģ pietruszki, koperkiem i majonezem, doprawi ę do smaku sol Ģ i pieprzem.
22.ALZACKA SAŁATKA Z BURAKÓW
400 g buraków, 100 g serdelków, 1 cebula dymka, 4 ły Ň ki posiekanych ziół: majeranek,
kminek, czosnek, go Ņ dziki.
Sos winegret z musztarda: 6 ły Ň ek oliwy, 2 ły Ň ki soku cytrynowego, 1 ły Ň ka musztardy.
Małe buraki ugotowa ę . Ostudzi ę , pokroi ę na plasterki. Z serdelków zdj Ģę skórk ħ . Posieka ę na
plasterki. Cebulk ħ obra ę , umy ę , posieka ę . Zioła umy ę , drobno posieka ę . Przygotowa ę sos.
Rozetrze ę dokładnie musztard ħ z Soła i pieprzem, doda ę sok cytrynowy, stale mieszaj Ģ c dola ę
oliw ħ . Buraki wymiesza ę z posiekana cebula, zala ę sosem i wstawi ę na 1 godz. do lodówki. Przed
podaniem doda ę do buraków pokrojone serdelki, wymiesza ę , posypa ę ziołami.
23.ANGIELSKA SAŁATKA COLESLOW
1/2 główki białej kapusty, 1 cebula, 2 marchewki, 1 zielona papryka, 1 ły Ň ka soku
cytrynowego.
Sos: 150 g majonezu, 1 ły Ň ka soku cytrynowego, 2 ły Ň ki Ļ mietany, 1 ły Ň eczka cukru, sól,
pieprz.
Z kapusty zdj Ģę wierzchnie li Ļ cie. Marchewk ħ i cebule obra ę . Papryk ħ przeci Ģę na pół, usun Ģę
gniazda nasienne. Kapust ħ i marchewk ħ poszatkowa ę na cieniutkie paseczki długo Ļ ci
4 mm. Papryk ħ pokroi ę na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac. Pokrojone jarzyny wło Ň y ę
do miski, lekko posoli ę , skropi ę sokiem cytrynowym. Przygotowa ę sos. Majonez wymiesza ę z
sokiem cytrynowym i Ļ mietana. Doda ę sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie
rozetrze ę . Tak przygotowanym sosem zala ę jarzyny i wstawi ę na 1 godz. do lodówki.
24.AROMATYCZNA SURÓWKA
4 szklanki poszatkowanej kapusty /mo Ň e by ę 2 białej i 2 czerwonej/, 1/4 szklanki posiekanej
zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera, 2 ły Ň ki drobno posiekanej cebuli.
sos: 1/4 szklanki oleju, 2 ły Ň eczka cukru, 1 ły Ň eczka nasion gorczycy, sól, pieprz
Zmiesza ę razem kapust ħ , papryk ħ , seler i cebul ħ . Osobno poł Ģ czy ę wszystkie składniki sosu.
Przykry ę , dobrze wstrz Ģ sn Ģę . Doda ę do surówki i starannie wymiesza ę . Chłodzi ę w lodówce
przynajmniej przez godzin ħ przed podaniem.
25.BENGALSKI CHUTNEY JABŁKOWY
16 du Ň ych kwaskowatych jabłek, 50 g Ļ wie Ň ego imbiru lub 2 ły Ň eczki sproszkowanego, 0,5 l
octu winnego, 2 cebule, 6 z Ģ bków czosnku, 500 g br Ģ zowego cukru, 50 g gorczycy, 1 ły Ň ka soli,
1 ły Ň eczka chilli, 200 g rodzynek, 50 g siekanych migdałów.
Posieka ę imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotowa ę w occie z cukrem, a Ň b ħ d Ģ
mi ħ kkie. Doda ę imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotowa ę bez
przykrycia 20 min., mieszaj Ģ c cz ħ sto drewniana ły Ň ka. Po ostudzeniu przeło Ň y ę do słoików.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin