ksiazka salatkowa.pdf
(
593 KB
)
Pobierz
(SA\243ATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY)
Ksi
ĢŇ
ka sałatkowa
1. SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier
Kapust
ħ
poszatkowa
ę
, ugotowa
ę
w du
Ň
ej ilo
Ļ
ci wody z octem i sol
Ģ
, odcedzi
ę
na pół ugotowan
Ģ
.
Cebul
ħ
pokraja
ę
, jabłka zetrze
ę
na grubej tarce. Wymiesza
ę
kapust
ħ
z jabłkami i cebul
Ģ
, doprawi
ę
olejem, octem, sol
Ģ
i cukrem.
2. SAŁATKA
ĺ
RÓDZIEMNOMORSKA
1 puszka kukurydzy, 1
Ļ
wie
Ň
y ogórek, 2 str
Ģ
ki papryki (czerwonej i zielonej), szczypiorek
sos: 2 ły
Ň
ki octu, 6 ły
Ň
ek oleju, 2 ły
Ň
ki keczupu, sól, pieprz, sos Tabasco do smaku
Papryk
ħ
i ogórka pokroi
ę
w bardzo drobn
Ģ
kosteczk
ħ
. Doda
ę
os
Ģ
czon
Ģ
kukurydz
ħ
, dokładnie
wymiesza
ę
. Przygotowa
ę
sos: olej utrze
ę
z octem, doda
ę
keczup, przyprawi
ę
sol
Ģ
, pieprzem i sosem
Tabasco. Pola
ę
tym warzywa, dobrze wymiesza
ę
, przed podaniem posypa
ę
posiekanym
szczypiorkiem.
3. SAŁATKA SZANGHAJSKA
Kapusta peki
ı
ska, 2 kwa
Ļ
ne jabłka, majonez, musztarda, upra
Ň
one ziarnka sezamu,
posiekane orzechy włoskie
Kapust
ħ
drobno poszatkowa
ę
, jabłka zetrze
ę
na grubej tarce. Majonez doprawi
ę
niewielk
Ģ
ilo
Ļ
ci
Ģ
musztardy, wymiesza
ę
z kapust
Ģ
i jabłkami, sol
Ģ
i pieprzem. Przed podaniem posypa
ę
sezamem i
orzechami.
4. SAŁATKA MIŁOSNA
1 1/2 puszki ananasa (85 dkg), 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 3 - 4 z
Ģ
bki czosnku, 1/2
szklanka
Ļ
mietany, sól,
Ļ
wie
Ň
o zmielony pieprz
Plastry ananasa os
Ģ
czy
ę
, pokroi
ę
na małe kawałki. Papryk
ħ
umy
ę
, oczy
Ļ
ci
ę
z gniazda nasiennego,
pokroi
ę
na cienkie paseczki. Cebul
ħ
obra
ę
, pokroi
ę
w pół talarki. Ananasa, papryk
ħ
i cebul
ħ
wymiesza
ę
. Czosnek obra
ę
i posieka
ę
.
ĺ
mietan
ħ
wymiesza
ę
z czosnkiem, sol
Ģ
i pieprzem, pola
ę
sałatk
ħ
, wymiesza
ę
i wstawi
ę
na 30 min. do lodówki.
5. SAŁATKA Z PORA I SELERA
2 niedu
Ň
e selery, 1 por, sól, pieprz, ocet, oliwa
Selery obra
ę
, sparzy
ę
wrz
Ģ
tkiem. Por przekroi
ę
na wzdłu
Ň
na pół, dokładnie umy
ę
. Selery i pora
poszatkowa
ę
bardzo cienko, posoli
ę
, doprawi
ę
pieprzem, octem i oliw
Ģ
. Dokładnie wymiesza
ę
.
Wstawi
ę
do lodówki na 2-3 godziny.
6. SAŁATKA Z KARTOFLI I SELERA
6 du
Ň
ych kartofli, 1 du
Ň
y seler, 1 cebula,
sos: 1 gotowane
Ň
ółtko, ły
Ň
eczka cukru, ły
Ň
eczka musztardy, 3 - 4 ły
Ň
ki
Ļ
mietany, ły
Ň
ka octu
winnego (albo soku z cytryny).
Seler i ziemniaki ugotowa
ę
w łupinach w osolonej wodzie. Obra
ę
ze skórki, ostudzi
ę
, pokraja
ę
w
plasterki, cebul
ħ
w drobn
Ģ
kostk
ħ
. Przygotowa
ę
sos:
Ň
ółtka utrze
ę
drewnian
Ģ
ły
Ň
k
Ģ
, doda
ę
szczypt
ħ
soli i po kolei reszt
ħ
ingrediencji. Dobrze utrze
ę
, pola
ę
tym sosem pokrojone jarzyny.
1
7. SAŁATKA Z SELERA I ANANASA
1/2
Ļ
redniego selera, puszka kukurydzy, kilka plastrów ananasa z puszki, ok. 20 dkg
w
ħ
dzonego kurczaka, 1/2 szklanki majonezu
Zetrze
ę
oczyszczony, obrany seler na tarce w cienkie paseczki, doda
ę
os
Ģ
czon
Ģ
kukurydze. Pokroi
ę
w małe kawałki ananasa oraz pier
Ļ
w
ħ
dzon
Ģ
z kurczaka lub inn
Ģ
cz
ħĻę
w
ħ
dzonego kurczaka.
Wszystko poł
Ģ
czy
ę
z majonezem i doprawi
ę
do smaku.
8. SAŁATKA PIECZARKOWA
30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera
Ň
ółtego, p
ħ
czek grubego
szczypioru, 2 ły
Ň
ki majonezu, 1 ły
Ň
ka chudej
Ļ
mietany, odrobina oliwy z oliwek.
Oczyszczone pieczarki pokroi
ę
w kostk
ħ
, wrzuci
ę
na patelni
ħ
z rozgrzan
Ģ
odrobin
Ģ
masła, posoli
ę
.
Podsma
Ň
y
ę
tylko tyle, aby zmi
ħ
kły. Powstały sok odla
ę
, pieczarki przeło
Ň
y
ę
do miski. Ser i jajka
pokroi
ę
w kostk
ħ
, doda
ę
pokrojony szczypior, wymiesza
ę
z majonezem,
Ļ
mietan
Ģ
, oliw
Ģ
. Doprawi
ę
sol
Ģ
oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.
9. SAŁATKA JARZYNOWA
1/2 kg marchewki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka
zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, p
ħ
czek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól,
pieprz, natka pietruszki, koperek
Jarzyny opłuka
ę
i ugotowa
ę
w łupinach ostudzi
ę
, obra
ę
. Jajka ugotowa
ę
na twardo, ostudzi
ę
, obra
ę
.
Jabłko obra
ę
, usun
Ģę
gniazdo nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko, jajka pokroi
ę
w kostk
ħ
.
Szczypiorek posieka
ę
, groszek ods
Ģ
czy
ę
z zalewy. Doprawi
ę
sol
Ģ
i pieprzem, wymiesza
ę
z
majonezem. Posieka
ę
natk
ħ
i koperek, posypa
ę
sałatk
ħ
, odstawi
ę
na godzin
ħ
. Udekorowa
ę
majonezem, groszkiem i marchewk
Ģ
.
10.SAŁATKA GUGULA
2 pomidory, 25 dkg kukurydzy konserwowej, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka,
Ļ
mietana
Pomidory i cebul
ħ
pokroi
ę
w
ę
wier
ę
-ksi
ħŇ
yce, kukurydz
ħ
wypłuka
ę
w gor
Ģ
cej wodzie, tak by
odszedł smak konserwy; wymiesza
ę
z pomidorami i cebul
Ģ
, doprawi
ę
do smaku - koniecznie pieprz
ziołowy, i pola
ę
Ļ
mietan
Ģ
.
11.SAŁATKA CZOSNKOWA
puszka ananasa, 20 dkg sera
Ň
ółtego, 10 dkg rodzynek, 4 jabłka (najlepiej winne), 5 du
Ň
ych
z
Ģ
bków czosnku, ok. 1 szklanki majonezu;
Ananasa ods
Ģ
czy
ę
z zalewy, pokroi
ę
w kostk
ħ
, jabłka pokroi
ę
w kostk
ħ
, rodzynki namoczy
ę
i
ods
Ģ
czy
ę
, ser
Ň
ółty zetrze
ę
na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisn
Ģę
przez prask
ħ
i
wymiesza
ę
z majonezem. Wszystko wymiesza
ę
i odstawi
ę
do lodówki.
12.SAŁATKA Z RÓ
ņ
NYMI KIEŁKAMI
Pudełko (100 g) ró
Ň
nych kiełków, po 1 puszce (200 g) kukurydzy i czerwonej fasoli w zalewie,
1 niedu
Ň
y ogórek sałatkowy, 200 g sera
Ň
ółtego, 1/2 główki kapusty peki
ı
skiej, sos
Vinaigrette-Ireny;
Ser i ogórek pokroi
ę
w kostk
ħ
(kawałek ogórka zostawi
ę
do dekoracji). Kukurydz
ħ
i fasol
ħ
os
Ģ
czy
ę
z zalewy. Kapust
ħ
cienko posieka
ę
. Wszystkie składniki wymiesza
ę
w misce, pola
ę
sosem,
odstawi
ę
na ok. 1 godzin
ħ
. Udekorowa
ę
cz
Ģ
stkami zielonego ogórka.
2
13.SAŁATKA DLA WITKA MIKICIUKA
ok. 1 kg młodych ziemniaków, po 1 p
ħ
czku dymki i młodej marchewki, 2 ogórki małosolne, po
1 ły
Ň
ce posiekanych ziół : pietruszki, koperku, bazylii, 3-4 jajka, szklanka majonezu, 1/2
szklanki jogurtu naturalnego, 2 ły
Ň
ki pikantnego keczupu, sól, pieprz;
Ziemniaki ugotowa
ę
w "mundurkach", obra
ę
, ostudzi
ę
. Jajka ugotowa
ę
na twardo, ostudzi
ę
, obra
ę
.
Marchewk
ħ
oczy
Ļ
ci
ę
, ugotowa
ę
na pół mi
ħ
kko, ostudzi
ę
. Ogórki, jajka i ziemniaki pokroi
ę
w
kostk
ħ
, marchewk
ħ
- w plastry, dymk
ħ
wraz ze szczypiorkiem posieka
ę
. Majonez, jogurt i keczup
wymiesza
ę
. Wszystkie składniki wymiesza
ę
, doprawi
ę
sol
Ģ
i pieprzem, odstawi
ę
do lodówki na 1
godzin
ħ
. Przed podaniem udekorowa
ę
li
Ļę
mi sałaty i cz
Ģ
stkami pomidora.
14.ZIELONA SAŁATA ZE
ĺ
MIETAN
ġ
Główka zielonej sałaty, 1/2 szklanki kwa
Ļ
nej
Ļ
mietany, po 1 ły
Ň
ce cukru i soku z cytryny;
Umyt
Ģ
i os
Ģ
czon
Ģ
sałat
ħ
poszarpa
ę
na mniejsze kawałki.
ĺ
mietan
ħ
wymiesza
ę
z cukrem i sokiem z
cytryny. Pola
ę
sałat
ħ
przed samym podaniem.
15.SAŁATKA DU
İ
SKA
25 dkg makaronu (kolanka, rurki), 1/2 opakowania (25 dkg) mro
Ň
onej marchewki z
groszkiem, 20 dkg kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa), 1 ogórek kiszony (mo
Ň
e by
ę
małosolny), 1 niedu
Ň
a cebula, po 1 niedu
Ň
ym str
Ģ
ku papryki zielonej i czerwonej,
1/2 szklanki majonezu , 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 ły
Ň
ce posiekanego koperku i
natki pietruszki, sól, pieprz
Makaron ugotowa
ę
, ostudzi
ę
. Marchewk
ħ
z groszkiem ugotowa
ę
3-4 minuty w osolonym wrz
Ģ
tku.
Ostudzi
ę
. Kiełbas
ħ
obra
ę
z osłonki, pokroi
ę
w plastry ok. 1/2 cm grubo
Ļ
ci, a nast
ħ
pnie w paski 2-3
cm długie. Ogórek pokroi
ę
podobnie jak kiełbas
ħ
, ale cieniej. Cebul
ħ
pokroi
ę
w kr
ĢŇ
ki. Papryk
ħ
oczy
Ļ
ci
ę
z gniazd nasiennych i pokroi
ę
w drobn
Ģ
kostk
ħ
. Majonez poł
Ģ
czy
ę
z jogurtem, wymiesza
ę
z makaronem, kiełbas
Ģ
, warzywami i zielenin
Ģ
. Doprawi
ę
do smaku sol
Ģ
i pieprzem. Odstawi
ę
na
godzin
ħ
do lodówki. Podawa
ę
ozdobion
Ģ
ósemkami jajek i pomidorów.
16.SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU I PIECZAREK
1 puszka zielonego groszku, 7-8 małych pieczarek, 1 du
Ň
e, winne jabłko z czerwon
Ģ
skórk
Ģ
,
sok z połowy cytryny, 20 dkg ostrego
Ň
ółtego sera, 2 kopiaste ły
Ň
ki rodzynek, 1 ły
Ň
ka
posiekanej natki pietruszki, pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, sól,
pieprz, szczypta cukru, ły
Ň
eczka musztardy francuskiej.
Groszek ods
Ģ
czy
ę
, pieczarki umy
ę
, poszatkowa
ę
na cieniutkie plasterki i skropi
ę
sokiem z cytryny,
Ň
eby nie
Ļ
ciemniały. Ser i jabłko (nie obiera
ę
!) pokroi
ę
w kostk
ħ
- jabłko równie
Ň
skropi
ę
cytrynowym sokiem,
Ň
eby nie ciemniało. Rodzynki namoczy
ę
na 15 minut w ciepłej wodzie,
dokładnie os
Ģ
czy
ę
. Wszystkie składniki sałatki wymiesza
ę
dokładnie, ale delikatnie, doprawi
ę
sol
Ģ
i
pieprzem. Majonez wymiesza
ę
z jogurtem i musztard
Ģ
, doprawi
ę
sol
Ģ
, pieprzem i cukrem. Sałatk
ħ
pola
ę
majonezem, jeszcze raz wymiesza
ę
. Udekorowa
ę
pół plasterkami jabłka i gał
Ģ
zkami
pietruszki.
17.JESIENNY WIANEK - sałatka jarzynowa
1
Ļ
redni seler (ok.20 dkg), 1/2 kg marchewki, puszka zielonego groszku (250 g) 3 - 4
korniszony, 5 - 6 marynowanych grzybków, p
ħ
czek szczypiorku, 3 - 4 jaja, 1 szklanka
majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki,
5 ły
Ň
eczek
Ň
elatyny, odrobina oleju do formy;
do dekoracji: 2 jajka na twardo, kilka małych marynowanych grzybków, kilka li
Ļ
ci zielonej
sałaty, pomidory;
3
Marchewk
ħ
i seler ugotowa
ę
w łupinach (ka
Ň
de osobno), ostudzi
ę
, obra
ę
(mo
Ň
na wykorzysta
ę
jarzyny z rosołu). Jajka ugotowa
ę
na twardo, ostudzi
ę
, obra
ę
. Jarzyny, marynaty, jajka pokroi
ę
w
kostk
ħ
. Szczypiorek posieka
ę
, groszek ods
Ģ
czy
ę
z zalewy. Majonez wymiesza
ę
z jogurtem, 1/2
szklanki odło
Ň
y
ę
do dekoracji.
ņ
elatyn
ħ
namoczy
ę
w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisn
Ģę
i
roztopi
ę
w ły
Ň
ce wody na małym ogniu. Doda
ę
j
Ģ
do majonezu i wymiesza
ę
. Majonez z
Ň
elatyn
Ģ
wymiesza
ę
z sałatk
Ģ
. Doprawi
ę
sol
Ģ
i pieprzem. Form
ħ
w kształcie wie
ı
ca wysmarowa
ę
lekko
olejem, sałatk
ħ
przeło
Ň
y
ę
do formy i odstawi
ę
na 3 -4 godziny do st
ħŇ
enia. Wyło
Ň
y
ę
sałatk
ħ
na
okr
Ģ
gły półmisek, pola
ę
reszt
Ģ
majonezu.
ĺ
rodek wyło
Ň
y
ę
li
Ļę
mi zielonej sałaty, a w ten
Ļ
rodek
ładnie poukłada
ę
ruloniki szynki, aby utworzyły ró
Ň
owy bukiet otoczony zieleni
Ģ
. Przybra
ę
sałatk
ħ
cz
Ģ
stkami jaj na twardo i ósemkami pomidora. Przed podaniem ochłodzi
ę
.
18.WARZYWNA GALARETA
3 małe pomidory, 3 małe rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 80 dkg ugotowanych
warzyw (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola), odrobina oleju, 5 ły
Ň
eczek
Ň
elatyny, 250 g majonezu, 2 ły
Ň
ki soku cytrynowego, pieprz, sól, szczypta cukru, rze
Ň
ucha do
przybrania
Pomidory sparzy
ę
, obra
ę
ze skórki, pokroi
ę
na
ę
wiartki. Rzodkiewki po umyciu i osuszeniu pokroi
ę
w plastry. Jaja obra
ę
i przekroi
ę
wzdłu
Ň
na połówki. Warzywa ugotowa
ę
, os
Ģ
czy
ę
, odło
Ň
y
ę
2 ły
Ň
ki
wywaru, ostudzi
ę
. Misk
ħ
wysmarowa
ę
olejem i dekoracyjnie przybra
ę
ę
wiartkami pomidorów,
połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.
ņ
elatyn
ħ
namoczy
ę
w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisn
Ģę
i roztopi
ę
w ły
Ň
ce wody na małym
ogniu. Doda
ę
j
Ģ
do majonezu i wymiesza
ę
z 2 ły
Ň
kami wywaru, sokiem cytrynowym, sol
Ģ
,
pieprzem i cukrem. Połow
ħ
majonezu wyło
Ň
y
ę
ostro
Ň
nie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostał
Ģ
jego cz
ħĻę
wymiesza
ę
z warzywami i wyło
Ň
y
ę
do miski.
19.SAŁATKA Z SOCZEWICY
85 g ugotowanej i ostudzonej zielonej soczewicy, 1 pokrojony pomidor
Ļ
redniej wielko
Ļ
ci, 0,5
małego ogórka pokrojonego w drobna kostk
ħ
, 0,5 malej, cienko posiekanej cebuli, 2 ły
Ň
ki
oliwy, siekana zielona pietruszka i zioła do smaku
Zmiesza
ę
składniki w misce. Podawa
ę
w podgrzanych bulkach od hot-dogów. Mo
Ň
na tez podawa
ę
na li
Ļ
ciach sałaty, jako oddzielna sałatk
ħ
.
20.ROMANTYCZNA KOLACJA
1 główka sałaty, jajka gotowane na twardo, pomidory, papryka kolorowa, pietruszka zielona,
tu
ı
czyk, kukurydza z puszki.
Pokroi
ę
lub rozdrobni
ę
wszystkie składniki i pola
ę
sosem z musztardy i oleju ( 2 ły
Ň
ki musztardy i
ły
Ň
ka oleju) i posoli
ę
. Warto doda
ę
do tej sałatki pieczywo z ziarnami;
21.SAŁATKI Z BOBU
I.
30 dag młodego bobu, 6 pieczarek (20 dag), 1 cytryna, 1/2 szklanki majonezu lub 3 ły
Ň
ki oleju,
2 ły
Ň
ki natki pietruszki, 2 ły
Ň
ki wytrawnego wina, 2 ły
Ň
ki
Ļ
wie
Ň
ej bazylii, 1 ły
Ň
ka sosu
sojowego, pieprz, sól.
Bób opłuka
ę
, ugotowa
ę
w osolonej wodzie, ostudzi
ę
i zdj
Ģę
skórk
ħ
. Pieczarki oczy
Ļ
ci
ę
, umy
ę
,
os
Ģ
czy
ę
i pokroi
ę
na plasterki. Cytryn
ħ
wyszorowa
ę
, umy
ę
mydłem, sparzy
ę
i pokroi
ę
na cienkie
plasterki, a nast
ħ
pnie ka
Ň
dy plasterek na
ę
wiartki. Składniki wymiesza
ę
. Doda
ę
pietruszk
ħ
i bazyli
ħ
.
Majonez poł
Ģ
czy
ę
z sosem sojowym i winem. Pola
ę
sałatk
ħ
i wymiesza
ę
. Doprawi
ę
sol
Ģ
i
pieprzem.
4
II.
Bior
ħ
tyle samo groszku konserwowego, co bobu
, ziarna bobu dziele na pół, do tego
ziemniaki
gotowane
, mieszam
z majonezem, du
ŇĢ
ilo
Ļ
ci
Ģ
czosnku i ogórkiem kiszonym
,
III
50 dag bobu, 2 niedu
Ň
e ogórki konserwowe, str
Ģ
k czerwonej konserwowej papryki, mała
cebula, 3-4 ły
Ň
ki g
ħ
stego majonezu, 2-3 z
Ģ
bki czosnku, po 3 ły
Ň
ki posiekanej natki pietruszki i
koperku, ły
Ň
eczka posiekanych listków cz
Ģ
bru, pieprz, sól.
Bób ugotowa
ę
, wyło
Ň
y
ę
na sito, pola
ę
zimn
Ģ
wod
Ģ
. Przestudzony obra
ę
ze skórki, poł
Ģ
czy
ę
z
drobno posiekanym czosnkiem i cebul
Ģ
. Papryk
ħ
i obrany ogórek pokroi
ę
w cienkie paski, doda
ę
do
bobu, wymiesza
ę
z natk
Ģ
pietruszki, koperkiem i majonezem, doprawi
ę
do smaku sol
Ģ
i pieprzem.
22.ALZACKA SAŁATKA Z BURAKÓW
400 g buraków, 100 g serdelków, 1 cebula dymka, 4 ły
Ň
ki posiekanych ziół: majeranek,
kminek, czosnek, go
Ņ
dziki.
Sos winegret z musztarda: 6 ły
Ň
ek oliwy, 2 ły
Ň
ki soku cytrynowego, 1 ły
Ň
ka musztardy.
Małe buraki ugotowa
ę
. Ostudzi
ę
, pokroi
ę
na plasterki. Z serdelków zdj
Ģę
skórk
ħ
. Posieka
ę
na
plasterki. Cebulk
ħ
obra
ę
, umy
ę
, posieka
ę
. Zioła umy
ę
, drobno posieka
ę
. Przygotowa
ę
sos.
Rozetrze
ę
dokładnie musztard
ħ
z Soła i pieprzem, doda
ę
sok cytrynowy, stale mieszaj
Ģ
c dola
ę
oliw
ħ
. Buraki wymiesza
ę
z posiekana cebula, zala
ę
sosem i wstawi
ę
na 1 godz. do lodówki. Przed
podaniem doda
ę
do buraków pokrojone serdelki, wymiesza
ę
, posypa
ę
ziołami.
23.ANGIELSKA SAŁATKA COLESLOW
1/2 główki białej kapusty, 1 cebula, 2 marchewki, 1 zielona papryka, 1 ły
Ň
ka soku
cytrynowego.
Sos: 150 g majonezu, 1 ły
Ň
ka soku cytrynowego, 2 ły
Ň
ki
Ļ
mietany, 1 ły
Ň
eczka cukru, sól,
pieprz.
Z kapusty zdj
Ģę
wierzchnie li
Ļ
cie. Marchewk
ħ
i cebule obra
ę
. Papryk
ħ
przeci
Ģę
na pół, usun
Ģę
gniazda nasienne. Kapust
ħ
i marchewk
ħ
poszatkowa
ę
na cieniutkie paseczki długo
Ļ
ci
4 mm. Papryk
ħ
pokroi
ę
na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac. Pokrojone jarzyny wło
Ň
y
ę
do miski, lekko posoli
ę
, skropi
ę
sokiem cytrynowym. Przygotowa
ę
sos. Majonez wymiesza
ę
z
sokiem cytrynowym i
Ļ
mietana. Doda
ę
sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie
rozetrze
ę
. Tak przygotowanym sosem zala
ę
jarzyny i wstawi
ę
na 1 godz. do lodówki.
24.AROMATYCZNA SURÓWKA
4 szklanki poszatkowanej kapusty /mo
Ň
e by
ę
2 białej i 2 czerwonej/, 1/4 szklanki posiekanej
zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera, 2 ły
Ň
ki drobno posiekanej cebuli.
sos: 1/4 szklanki oleju, 2 ły
Ň
eczka cukru, 1 ły
Ň
eczka nasion gorczycy, sól, pieprz
Zmiesza
ę
razem kapust
ħ
, papryk
ħ
, seler i cebul
ħ
. Osobno poł
Ģ
czy
ę
wszystkie składniki sosu.
Przykry
ę
, dobrze wstrz
Ģ
sn
Ģę
. Doda
ę
do surówki i starannie wymiesza
ę
. Chłodzi
ę
w lodówce
przynajmniej przez godzin
ħ
przed podaniem.
25.BENGALSKI CHUTNEY JABŁKOWY
16 du
Ň
ych kwaskowatych jabłek, 50 g
Ļ
wie
Ň
ego imbiru lub 2 ły
Ň
eczki sproszkowanego, 0,5 l
octu winnego, 2 cebule, 6 z
Ģ
bków czosnku, 500 g br
Ģ
zowego cukru, 50 g gorczycy, 1 ły
Ň
ka soli,
1 ły
Ň
eczka chilli, 200 g rodzynek, 50 g siekanych migdałów.
Posieka
ę
imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotowa
ę
w occie z cukrem, a
Ň
b
ħ
d
Ģ
mi
ħ
kkie. Doda
ę
imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotowa
ę
bez
przykrycia 20 min., mieszaj
Ģ
c cz
ħ
sto drewniana ły
Ň
ka. Po ostudzeniu przeło
Ň
y
ę
do słoików.
5
Plik z chomika:
Rafael1979
Inne pliki z tego folderu:
Rzodkiewki z kiełkami.doc
(51 KB)
Rzodkiewki z kukurydzą.doc
(38 KB)
Rzodkiewki z sosem.doc
(20 KB)
Rzymska z serem.doc
(44 KB)
Sałata lodowa z cząbrem.doc
(44 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta i ciasteczka
Dania glowne
Dania jarskie
Grzyby
Kawa, Herbata i inne napoje
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin