Boczek ziołowy.pdf

(142 KB) Pobierz
348213755 UNPDF
1. Boczek wieprzowy – 5,0 kg
2 Sól – 0,30 kg
3. Saletra – 0,010 kg
4. Pieprz – 0,015 kg
5. Majeranek – 0,005 kg
6. Ziele angielskie – 0,010 kg
7 Szałwia – 1 łyżka
8. Bazylia – 1 łyżka
9 Mięta – 1 łyżka
Boczek pokrajad na protokąty o wymiarach 25 x 10-15 cm Umiecid w naczyniu (najlepiej
kamionkowym) przeypując olą (200 g), aletrą, przyprawami, oraz ziołami w ten poób, aby
pierwzy kawałek leżał kórą do dołu, natępny kórą do góry itd
Zotawid 4 dni w chłodnym miejcu Natępnie przełożyd mięo, doypad reztę oli i zotawid jezcze
6 dni (w tym czaie jezcze raz je przekładając)
Boczki wyjąd, opłukad pod bieżącą wodą lub wymoczyd (do maku i jeli trzeba), założyd pętelki ze
zpagatu lub haki „-ki” i uzyd przez 24 godz
Wędzid 10-15 dni zimnym dymem.
Produkt trwały
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin