Odc. 22 - Superśniadanie.doc

(39 KB) Pobierz
1

1. Fritata w stylu Hoboken

Składniki:

·         1 łyżka oliwy z oliwek extra-virgin

·         1/4 szklanki posiekanej żółtej cebuli

·         1/4 szklanki posiekanej żółtej papryki

·         2-3 plasterki szynki prosciutto

·         5 jajek

·         1/4 szklanki startego parmezanu

·         2 łyżki bazylii

·         sól i świeżo zmielony czarny pieprz

·         1/4 szklanki startego sera Fontinella

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej opiekacz lub piekarnik.
  2. Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem na średnim ogniu, dodaj łyżkę oliwy a następnie posiekaną cebulę i paprykę. Posyp solą i zeszklij cebulę. Dodaj prosciutto i smaż przez minutę.
  3. W misce rozbij jajka z parmezanem. Dodaj bazylię, sól i pieprz.
  4. Zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj jajka. Wymieszaj jajka aby wymieszać je z pozostałymi składnikami na patelni.
  5. Smaż przez 2-3 minuty aby jajko zaczęło się ścinać. Posyp jajka startym serem Fontinella i umieść jajka w piekarniku na 1-2 minuty aż ser się rozpuści i  zbrązowieje i powstaną pęcherzyki.

 

2. Naleśniki z bekonem

Składniki:

·         1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

·         duża szczypta cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki soli morskiej

·         1 duże jajko

·         2 łyżki masła, roztopionego i schłodzonego

·         1 szklanka mleka

·         masło do smarowania patelni

·         syrop klonowy

·         1 puszka boczku wędzonego w dymie z drzewa jabłoni (np. Niman Ranch) lub kawałek zwykłego boczku

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto. W misce ubij jajka, dodaj masło i mleko cały czas ubijając. Dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki na gładką masę.
  2. Rozgrzej dużą patelnię. Lekko nasmaruj ją masłem i smaż naleśniki. Naleśnika odwraca się na drugą stronę gdy na jego powierzchni zaczną powstawać bąbelki a brzeg naleśnika zaczyna się odrywać od patelni.
  3. Podawaj naleśniki z masłem lub syropem klonowym.
  4. Naleśniki można podawać z bekonem. Połóż kawałki boczku na rozgrzanej patelni i powoli smaż do wytopienia się tłuszczu i uzyskania odpowiedniego stopnia przysmażenia boczku. Wyłóż usmażony boczek na papierowy ręcznik aby odciekł z tłuszczu.

 

3. Gofry z nadzieniem orzechowym

Składniki:

·         1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

·         2 łyżki cukru

·         1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki soli

·         1 i 3/4 szklanki mleka

·         2 duże jajka

·         6 łyżek niesolonego masła, roztopionego i schłodzonego

·         1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

·         beztłuszczowy olej do smażenia w sprayu

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli w dużej misce. W drugiej misce wymieszaj mleko, 2 jajka, rozpuszczone masło i wanilię. Dodaj suchych składników w pierwszej misce dodaj składniki z mlekiem z drugiej miski i mieszaj aż ciasto będzie gładkie. Ciasto powinno być wykorzystane do godziny czasu. Pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej wafelnicę zgodnie z instrukcją urządzenia. Spryskaj wafelnicę tłuszczem w sprayu i wlej ciasto aby pokryło całą formę. Piecz 5-6 minut aż wafel będzie złoto-brązowy i chrupki.
  3. Podawaj do jedzenia z nadzieniem orzechowym (np. nutellą).

 

4. Domowe mleko czekoladowe

Składniki:

·         4 szklanki mleka

·         2/3 szklanki półsłodkich płatków czekoladowych

·         1 łyżeczka wanilii

·         szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do rondelka. Zagotuj. Wsyp płatki czekoladowe i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i szczyptę soli. Przecedź mleko przez sitko (choćby po to by usunąć kożuch, którego dzieci zazwyczaj nie lubią). Schłodź w lodówce i podawaj zimne (najlepiej przygotować to poprzedniego dnia wieczorem i pozostawić napój w lodówce na całą noc).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin