Składniki:
· 1 łyżka oliwy z oliwek extra-virgin
· 1/4 szklanki posiekanej żółtej cebuli
· 1/4 szklanki posiekanej żółtej papryki
· 2-3 plasterki szynki prosciutto
· 5 jajek
· 1/4 szklanki startego parmezanu
· 2 łyżki bazylii
· sól i świeżo zmielony czarny pieprz
· 1/4 szklanki startego sera Fontinella
Sposób przygotowania:
· 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
· duża szczypta cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki soli morskiej
· 1 duże jajko
· 2 łyżki masła, roztopionego i schłodzonego
· 1 szklanka mleka
· masło do smarowania patelni
· syrop klonowy
· 1 puszka boczku wędzonego w dymie z drzewa jabłoni (np. Niman Ranch) lub kawałek zwykłego boczku
· 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
· 2 łyżki cukru
· 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki soli
· 1 i 3/4 szklanki mleka
· 2 duże jajka
· 6 łyżek niesolonego masła, roztopionego i schłodzonego
· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
· beztłuszczowy olej do smażenia w sprayu
· 4 szklanki mleka
· 2/3 szklanki półsłodkich płatków czekoladowych
· 1 łyżeczka wanilii
· szczypta soli
jabolek67