błonnik i żywność wysokobłonnikowa.pdf

(1537 KB) Pobierz
249388526 UNPDF
Blonnik i 2ywno6iwysokoblonnikowa
W Fzypadku ptretwof6w mi€snych mniejsz€ni€ zzwartosci uszczu
wlEasa odDosiedojctdodatlos zap€wnisjacvcb
wlaftiwe loosvstencie,
wru zezwigkszdieD substvtucji
tluszczumatejeelastycznoii tych wlrob6w. Uwa2a sie' 2€ w produklach
vrpdlinierskich morra wlmieni6 makryla.lnie ok 24% tl$zczu, stosuj4c
z"Eiernie odpowi€d'i€j jako6ci ttonnik, np zienniacz:rv' sojowv.wvmie-
niona ilo66ttonnika ni€ wplywa !a pogorszerieteksturywvoMw W przv-
padku wyrob6w sarn4riryjnych (Pasztetv)
Bottu WatzkiNic.-Robak
20
ml. Ch*rkterystyka blonriks i i)'rvm6ci wysokoblonnikowej
.iako zanienniki duszczustosuje
aiesi6s oie subsrdncje sLabiltujqe, takie jal ttragen (v mals)dalnej iio,ci
a" zqr"l g"re sud. ew.maxzlFclleba is i$tojadskieso
lub pektvov L22l
Hydrokoloidy te zapewdaj4 wymiedonym wvmbon gl6wnie odPowiedniq
smaro$ao6a. Z purktu widzenia technolosien€go znajomo6i wla6civ/o1ici
stosowanych zamiendk6w duszcm (t onnika, hvdrokoloid6w) jost wa,na'
gdyi unoiliwia dob6r odPowi€dnich parane.r6w tEcbnologicznvch,
zapew-
niaj4cych og6lniedobr4 ja.ko6d tych wlrob6w. Nal€i zsraca. uwag€szcz€-
s6lrut !& temperatur€ stosowaDejobr6bki cieplnej, tt6Ia jest kivtvcznlm
purktem procesuolEymywada wyrob6wmigsnvch o zmdejszonejzavartosci
tluszc^. Przykladowo, Proces ogrr€wania bloku przetworu miFsnesood
t€lrp€rabry riiszej ni' po@4tkowatemp€mturaielowania stosowmesohvd-
rokoloidu, a wytszejod tenp€mtuly ini€jujecejwvci€k ciephv z rnifsa mo,e
powodowa6wyplywanie zawiesinv,kt6n Zeluje dopiero w wvzszejt€mpe-
l3.tIrzE, pflez .o na powiEzchd blotu pojawia sie biala powloka dvskwa-
lifftujaca produkt, a kons)stencja otl4danego Foduktu pozostaj€ Sumo'
wat4 twarda lub zb)a klucha.
W produkcji pi€kaffkich produkt6w lbkotluszczowvch i niikocukrowvch
nogq wystppowa6 probleny tlcbnologiczne, polegajecen"in na: pogaftzaniu
lepko6ciciasla, napowietzenia i struktuy tom6rkowe.i' zwiekszeniustlat
wody w czzsie pieczenia,zmdejsuniu zdolnofci wvsialv ciepta i zdolnoaci
wlpi€kowych. Zastepi€niewlariciwocci funkcjonalivch duszczui cukru jest
bardzo trudne i wtEaga pflygotow)ryania stoEplikowanvch mieszadn za-
miennik6w. z doswiadcze{w}Eika, i! opryEalne mniejszeaie zawartolci
tluszczui cukru w ptoduktach piekarskichnie powinno prze}lz.z t lS-2OoA-
W dostfpftj lit€ratuze spotyka si€ r6ire okredleniablomika pokaf-
rDowego.Najpopulamiejsza
jako obojctry dla zdrowia i dewaay
skladnit pozj'wienia,k16ry podczas produkcji wyrobow sPoirywczychnaj-
cz€5ciejbyl z lich uruwany.Zmia.nyw sposobieodij'wiatia w ciqcuostatnich
lat spowodowaly,ze vzroslo zainteresowadeblonnikien pokarmowyxr,
a vczes6hi. jego wplyvremna zdrowieomz zawartoic4w r6aych pioduk-
tachspotrywczych.
wielokrotnie bowiem stwierdzsno,
ie diela bogataw blor-
nik zapobiegapovrstawaniuwieluschorz€6,
tzw.cywilizacyjnych
(np cukrzyca.
otyloit itp). Przyczynilosi€ to do ryigkzomgo zapotrzebowlia
rrntu na produtty bosat€w ten skladnit.
cl6w!)D r6dlem Honnikaw nasrejdiecieseprzetworyzbotow€,dostst-
czajaceoL 65%og6lniespoiywanej nodcitegoskladrikq na$ppniewarzl.tr,a
\r,polexzeduz roilinami straczkowynJ (ok. 20%)omz owoce ok L3v'.
Poza produktani bgdqclDi naturalnln zr6dlem blonnika, na rynku
po.iawilo si€wiel€ produkt6w "wzbogacorych" w blonnik pokarnowy w pol-
skich pnepisach prawtrychbrak jest odpowiedaichokre(i€n d€finiujacych
Zlynoin z dodatki€mblonnikapokarmowego.WedlugRozporz{dr€niaMhi-
stla Rolnictwa i Gospodarli Zyvmosciowejz dnia 15 lipca 1994r. Lr27
produkty o detlarowan€j zawano6cibloorika pokamowego (bez wzgldu
na to, czy j€st o! dodany do syrobu w postaci r6aycb preparat6w, czy
te, pochodzi latulalde ze skladnik6w lwptuowych), mog4 zawieraain-
fomacje o jeso zwartodci w 100 s ploduttu, bez $zglpdu na wi€lko66
porcji poleca&jprzz produc€rta.Natomiad zsodniez zaleceniamiKomiletu
ds. Z)Tnoici i Zlq'ieria Specjalnego Diet€tycrnegoPrrezDa.zeniaKodsksu
Z)TnoiciowegoFAO,/WHO,na€tykietach opakowai jedtrosttorych p.oduk-
t6w zawieraj?cych
iy$noici pochodz€niarodlinnego,ktola jest od-
porns m hydroliz? pner' e ymy tawienne ob€cne w przowodzie pokar-
mo$i.lrncztovi€kai zwi€rr41 motrogasrycznych"
ie jest to naturalnv skladnik owo-
c6w,warzyvr, nasioni zb6z,kt6ry w t]'$'ieoiusp€loiabardzowa,na rol€ [13].
Nielrawiona enzlmaDi cz€# poiywienia ob€jmuje blonnik stanowiacv
nakcje mzpuszcza.kp oaz nierczprszcz^lnew wodzi€.Do rozpuszea.lnvcd
fiakcji Honnita pokamow€8o zaliczasi€:substarcj€ p€LtlEowe'hemicelulozv
o wysokim i niskim stopniurczgaisziepia, ekstrahowanez roztwot6w obojpt-
trych, guny, w 1]m b€l1-glukany,6luy. Do nieruzpusz.zahvchftakcji t'lotr-
trikowych nalera:celuloza,hemicelulozy ekstahowrnez roztwor6wkwa.invch'
lisniny [1].
[1 1] w polskichzalec€niach
blonnik, jeso zawatioSd powinnabyt wyrerana rt g w prre-
liczeniuna poicjQ [e]:
w pnktyce Foducenci w',iob6w z dodatkiembtonnika pokarnow€go
okiellqja tfie produkty jako,,wysokoblonnikowe", i'forEDj4c konsumenta
o zawanoscibloDniLaza!6wnow pzeliczenium lm g produktu, jak i na
jedna zslecma porcje.
278
a orzede wszys(imrwrdoi6 ielasrlczno66.
Do niedama blonni.k postrzegano
nda2dtryca,
jest d€lmicjr "blonnit pokarmowv (wl6kno Po'
kBrmowe)oziacza tp cz€S6
irywieniowych dodatkowo spr€cyzowano,
249388526.001.png
ttonnika pokamowego w Buropi€ szmje si9 ob€cni€na ok.
18-20 s/dobi. W prEcietrd di€cieweeetariariskioj
Spotrycie
6ciao jelita, uwa.lnimia lotnych kwas6v ltuszczowychw proc€sie fetmenta.ji
wl6kienonz obnizenia ciinienia w tej c?46ci Fzewodu potamowego. W wy-
niku tych dzialali nastppuje zwieksunie czpstoici wypr6iniei. Najk6tszy
cz,s pnd:hodzeaiz pokamu przezptzew6dpokantowy wlroluj4 otreby.
Twoz4c trudno przepuszcza.ln4
l'
zawartoft teso skladnika
wyrosi 60 s/dok [4]. Ws zzl@etii]Tienio$f,ch ilofi: tlgo skladoika w di€ci6
powhDa$/ynosi610 24 g,/dob9,przy czrE jako przeci9tne ?apokzebowali€
najcr€6ciqjprryjmuje si9 20 s dzi€nnie [9]. w€dlus ?r]€cei dviarowcj Or-
Eaairacji Ztuo'ula dziennespoici€ bloodka pokarnovego pr^z dorosl4
osota powiDno wposi6 27 40 g, j€dnak u wzsldu ra motfiwo6i nesatnr-
neeowpbriu t onnita w racji pokarmowEj, niett6re o4anizacje(Aln€rykari-
ski Ifftytut Raka)osaniczaja jego spoicie do 35 s dzienni€ i2l, t4l, t8l.
blory, wy6ciehj4c4 g6m4czeit pz€wodu
pokarmoweso,blonnik pokamowy powodujespowolnieni€ wcblanturiacuk-
row, co w r€zultaci€ prowadzi do obnir.€nia pozio[lu culru we k wi. Wiei€
jony sodu i obnita ci6nieni€ kttricze krwi. Pomdto uwazas4, i€ produkty
bosatew blonnik, szczes6hie otrzymywaft z. sk6rki owoc6wcltrusowych
'charakerymja si€ akt''wro(ci4 atrtyoksydacyjn4 nl, t5l, t1t.
Spo{i6d wielu r6aych bloDnik6w pokarmowych,najko.rysrniejszymi
tzjologicaymi efektani charakteryzujesi€blotrtrik zawartyw nasionachsoi
co przedstawiotro w tab. 20.1.
T.b.L 20.1,Fizi'losidn. .ftLly iyi,olonnyd Uonildt
202. Fizjologicme dzialanie blond[a pokf,rmowego
BloDnit d€ j€st trawiony przez soki tlawi€Dtreczlowi€ka,nie m wi€c
zaaczenil jzko skladnik odrywczy, jedna.k ze wzglgduna wiele tuntcji fiz-
jolosicznycb,jfie p€hi vr organimie ludzkim, jest badzo waznln sklad-
nikiem diety.
Niedoboromt oDnikaw di€ci€prz'"isuje sie powstawanie
i/aublozw6j
wielu chor6b cysilizacyjnycl, takich, jat F6chdca z9htw, chorobaniedo-
krwiennaserca,cakizycaotyloft, zaparcianawykowqstanyzapaln€ uchylk6w
jelil i suzki trwawDicz€,polipy i nowotwory jelila grubego,przepDklira
rozwon przelykowego,kamicaiilciowa, zapalenie wFostta robac.zkow€8o,
niekt6rc nowotwory [t.
Proc€sytrawi€oiai praawaja.nia wl6kna polarEowego w olganiai€
cztowietasqskonplikowane.Z,.wnoit pochod"Enia
z*i9kNzdi. obj$oioi odsr ldlo*ej
Z*iakeom zdolDoii wi4dit
*ody
0
Z*iarldi. suchcj Esy tdldvej
zahmowoie odctub Slodu
Ent znniejszdia pzywajalDoici *lldli
0
roilinn€gq bdaca 8I6w-
nlE A6. en blonnika, jest m 096ltwaida i zbita,a jej spotlranie stlmutuj€
glyzieni€, kt6rc z kolei zwi€krza *fsilek fizycznynigini twarzyor.z zwalnia
szybkos6
obliiai. poziomu chol6Lblu ft kni
lopla*idie vytdyltada isulily
R.8uleja gdpo&rki eluroza
= !e
jedzeda. BlotrDik zawarly w poiywieniu pobudz funkqi€ Zucia
i sTdzielania6liny, buloruje i wiai€ nedniar kwasu sohcgo w iol4dku,
spl,'!va na radzielaniehorhon6w prz€wodupokarEoweeo Gast-yn9, tolad-
towy polipeptyd hahuj4cy GIP), pobudzauktwi€de i perysrattyk€
0
-
bral inJom&ji
jeti!
Wl6kno pokarmow€ oennicza $chla.niadez Fzewodu pokarooweao:
cholesterolu,kwrs6w iol€iowychi tlus?rzowych,wody orazinnych substaacji
szkodliwych.Powodujetalre ekouystneefekty,t&tie jak zmliejszenie pra-
swajanianiekt6rychskladnik6wodbvczych, przy czym€fett oddziabwarxia
blondka na ich absorpcj9w przewodziepokararoslE j€st uzleiniony od
wielu czyndk6w, np.: struktury chemicznejblondka jego itosci w diecie
i czasustosowaoia diety.
Dui.ailo66blonnita w di€cieujennie wbva na Fz$wajanie i wykony-
stei€ skladnik6wmineralnych,takich jak wapl6,magneami€di, cfnk i inne.
Przy stosov,/aniu
tworzytorzlrtne podlotedla rozwojupozeda.nqj
flory bakt€ryjncj t5l. Zmniej-
szaponadto wydzielaoie
insuliny przez tlzustk€podcza!spoilrada posilku.
to:z}5tne dzialaniewt6kns Da organi-a rrowieka jesl
z'i4zai. z jego zdolnoiciami do tworenia ,Eli, wiezaniavody, l'}nialy
kation6w i wiazada kvras6wiolciowych.DzieLi zwipkzonejzdolnodci wiq-
zania wody ttondk ulegs pfclnieniu w przewodziepola.mo*lh, Fzez co
q,ywoluj€ uczuciesylo6ci,nie dostarczaj4cdodatkos/ej€n€rgn W ioledku
bloDnik spowahia prz€suwaniesip po*arm6w w stron€ Flita, a nasrppnie
przedtui^ cms przedostawania
FizjoloeiczD€
si€ pokarnu do trwioobiegu i do koE6rek
organidu Czasprfchodz€nia pokarmu plbz jelito cientie zalerryod typu
spoilranego vrl6tm (w16knsderozpuszczaln€ w wo'lzie sk.acaj a roz-
puszczalnewydlutrjq tcn cza9. Str6eni€ c.asu prz€chodzdia rsztek pokar-
nowych prz€z
diety bogatejw t'lonnik nait€pujer6wnie, wiekszewydalarie
,daza- D?ialaaie blomika {zgliden skradnik6wmin€ralnych [8] $ynika
?, zdolnoici do
. wymieny
vl6kien roslirDych,
wFika z ich wla&jiwo6cihydrcfilnych,a takiE z n€€haniczn€godrarrienia
jelito gub€ po spoilciu derozpuszczalnych
joD6q.
. heorzeda kompleks6w,
. filtracji ,€lov/ej,
280
281
249388526.002.png
I
. vply$u m czas pzenieszczania siq t€6ci jelitowej prz€z Pizew6d pokar-
::J.,':iiJil-J";ilTil#;i:::"i
f-,ffiX'J"i::1il11"t*" ',"*'"" 0*-'' ananasv
c"ame
ja'odv
"#'.1"**:11"ffi x"';li#,:trl.";na,'a."':orei)ctreiiTi
*mir.Ir*::l*:l*"1-'*;:s*:lr;i;"-ll=i*
iT)-T,lii*'"-.i"'"1:;.'"'-
.';'",x1T'5":i'J[:iTilYTiii.o*..
trlx;;ntt?i$hl'm;mm';r;*'-n:i:ff
"-T'"*T'"
*, u*
;l^-#;;;,,;;;; durvr spoiciu wmlq ioqoc6w oie Ea zag'ozedia
-'tr;","#s,:x':l-:'
. Pomido', salata. kalusta t"",-.l-"
Jril-,Tm::,,:,."a-:"Jl;!."
^
nii cire
"&1J:lTi,Y.-:1n::^;, li, il.,1;*u **-"6cj4 brondks
'
"liiy"';
',warto'c wodv* jed'o,r#H"_*:Ti[
#:#i*#;,}#5
v"t "'oz"
;"-".",rii .'ier'a, na duza
a,:1"'iil"H"'l'iY*"'-;;;orao"
..,."
:1t".
p,lffiiil1"i'.6';"".8o qchranjalia
;li:;riinr-
*'{1 ;.'ffJ"Til HTi'*,:'
ffi "3i"T-'""trJ1J'"T'-'.13':xff
":L*T,,::Ttil"1,'
l.iffi 'pzlczvnaraliegos'ianu
r',".,w
*t*[T
"ll,l"Hf"qilry:ifu
m *
203.2. Prcplrtq
qsokoblotrniko*e
znajdujacvch si9 na nasam rynKu'
jS,[1,",i't;$',",'i*";:fi
"i. !"
poqod
uje otr
f :*;iji
Wii6d prepalat6w wvsokoblonnikoivvcn
re'epturowe)
dostarczaj4c€
lTih"-."
: ilff.'-::'lTl--i,tr1,*ffi:
p6tproduktv
Gkradnn
l""il"J',ilff -3#;-r,*
. draznied€ blorY iluzow€J lenq
LilfiY*'l'iff
r^rsokobtonniloce danosiqcf, najc/edciej
dieret)czne
. *#";,t-",,
ilf '{{tr-$]:i?".',#J*f
;fl5tr'xjf,^'?:ffi
T;i?
Izjotogicznych abuJze6 sPos odowan-vcn rtr(
nvch. a szczes6bie 2€laz^ I wapru LU L"r'
il['.'J.r"#x1'"1
bv6 otivmvwane z roirvcb surowc'v .op zt
{iJ":l;:mr:ffJ1'i';,1"*1
;x;
"j'i*:*lijflT"dT*fr'$tr-"i'"P:T!':"d;"#''#
203, Zywno66 wysokoblonnikows
m3l. Ptothktv o mturalnie svsokicj zlt{lrtosci HoInila
xl"
'*#*,',;"',""ilr"$iliitJ?fl$jii#il:*,,t-_*:,.*r
cietnie
jyJHitTt"i;'-,,t$'.T#:t'"#n'1l:"-i:dl'il:?iqi
;*1"5"J:1,11."1'#:"I1"fi
::lxii"Yi,1**.i:.#xilL'!1
*ii *""." nakj zostej4 odrzucorc zeqnetrzDeFgo czF i"
ftl*lr;*1-'if*i+i*;
l!ir'i1C-'*
lffi;:rrui'"'l"l:ru:r"*"'-".1i"""1'l;;is'jip'::'1't1
"
*Ti,frX'j'i."T""'i"'l|;']
i'',lft #i''H";"""miacvch
oL r0%
\'rokda
';[*l*litl,:,"-'*:".Hf":t"";$,""ymi;il"'f"'J'":#
,fi :i=ili
r6ire prE!-araut)^zbd'ow".il,:,fi
ila;i-ryii*$r#*:"*:*1r^ijffi
i;,,":,:iiifi
;;;''roirem.sron.oirra
:",#r"?:t#11xT$;q"n-":lr*qtlr'1""i:F,'HffiYL"*
H:lf*::
. nfi "'.'ilfl;xl1""x#
ft JJ:'-'$",'tiffi
ff #.:rJ'":'trtT'*:;t'J,"?:l*:r.'j;*"",f';"J:'lx'"'i3,
-,."T,f#%:x%')#"Ti"'f
:*d:ffir..ifl %":it?i'r:,ffi
ilfu
i5lr";t*x#*:tl';-'"-ru1#trTn#fi
j0-60% oru Fko korcebtratv ziwrr
ilJ"tr""Jff
l?,i"
p"rJ.l'"i.r"'"ri"l"'rr';z!
249388526.003.png
; l_r
Fibrim lub D.lprofibre), koncenttaty r62!ych blonnit6w (takte c'tnsowych)
o nazvt€ firnowej soralia. Sa oD€ mjc4sciej s.osowan€ jako t6dlo blonnika
w plep@tach wspomagaj4cych odchudzanie.
Blonnik ziebliaczany, o nazwie limowej Potea uzysta.l zsodp na 51o-
solvanie jato pEparat wi4trq.y wode w produkcji wyrob6w garmarlrtnych
o awano:ici Diesa aj,e ptzekr*bia@j 25r/'.
Inny p€parat Fibre4 otrzymany z odc*zoDych suchych burak6w
currowycl, zavieftjacy w swyn skladzie ?5 80% substancji balastowych,
tatich jak henic€lulora p€ktyny, ligmny j$t stosowary do produkcji
pieczywa" musli otaz Jslo dodarekdo nieloneSomi9s.
Ta.lde pftparaty pektynowe, stosowane w produkc.ii takich {,'taob6w,
jakr diEDy, salaretki czy llanolady, gl6wnie jako &odek zluj4cy, w or-
gariEie @Iowieka pelniq funkqi€ blonnika pokarnoweso. W Fodukcji die-
tetycaych Feparat6w owoco\tych, baz do josurt6q sos6w, deser6w mlecz-
rych i powlot salarctosych urywa lie sl6w e peklyn niskometylowych.
Na rynku znajduj4 si€ tak;e tzw. pektyny instmtlzowan€, otrzlnywane
w wyniku procesugra-nulacjitradycyjneSo standarynwanego preparatu pek-
tynowego. Zmiszana z cie{ze instantymwrla p€ktyna ulega uieciowaniu
na dui"j powi€rzcbni. dysp€rsujenie tworz4c zbr/€n i szybciejsi9 rozpuszcza,
co uFaszcza proesy przygotowywati4 Produkt6w z jej udziatem. Instan-
tyzowan4 p€ttynp stosuje sip jato skladnik wzboss.aj4cy (runrcjonalny) do
nalokalory€nych napoj6w, konfitur, narmolad, galarelek ora, w mdzieriach
do piMl'wa cukiemicz€go i slodyczy.
W przen}lile spoilrczyD stosuje si9 takh prepanty z wl6kDa srochq
np. Extrafinc, zawieraj4cy t0'/. cArtozy (stosowaDy w produkcji moron€k
i ciast), Feparaty btonnikowe z owsa, ut).flane sl6wde jako zanienniki
tluszczu w produtcji wdlin, slodyczy, zup, napoj6w Elecnych. Konc€ntrat
wl6tna grochu nadaje st aakonicie do wzbogacan;a wszysttid tp6w
piesl'w. orrz rnaLaron6w; a przede wszystkim jako bszkaloryczny wypeldacz
do Fodutt6w o mniejszonej taloryczroici PrElaraty z blonnika rytowego
mjczchiej dodaje si€ do pi€czywa.
Na szczeg6ln+Dwag! zsrtuguje F€parat skobio$y, staow4cy tzw. skrobiE
oponl resisto"t stech. Zdefiniowam jq jako "sum€ strcbi i produktow
t€j ro@adu nicwcrnanianq w jelicie cioliE z&owego €lowieka". Shobia
opol! moig przlbierzc fiiJ,e fomy, vfskpuje zar6wno w produklach spoiyw-
eych nieprz€tworzoqEh, jak i w iy\rno6ci przetworrrnej [3], jako
. sbotta fizyczde edoctppna"
. ziama skrobi opomej, np. w surowych zienniakach, banauach,soczelrioy,
. skobia rchoe$dowana, np. w ochlodzonych sotowanych zienniakach,
cblebie czy platkach kukurldzianych.
skmbia opoma jest stosowana jako w)"€hiacz, .ie twoz4c szorstkiej
t€kdury. Cbarakt€D"dje sie male zdolnoicie ohlodqlia wody, jest czg6ciowo
mzpuszczalna- Wzbosa@ sie n4 gl6wnie takie produhy, jak Dakdony,
przek4ski, Fodukty pieczone i'snazone. Stosowana jest r6wniet w €ks-
trudowanych, lnisdadowych produkla€h zboiowych
Preprrary rlsokohlonnikoqe stanowhce dietetyczDeirodki spotyvczq 1o
Feparaty preaa@otre gl6wnie dla os6b rEdukuj4cych Das€ ciala. Og6lna
chara.*teryslyk€ prcparat6w wspornagaj4cych odchudzaaic puedstawiono
w rozdz. 19. W tyr rozdziale preparaty te bgdq om6wion€ pod kqtem
zswadofci blonDika. 54 one dostepne na rynlu i prn aczxne VzEde \$zys
tkin do uzupelniania diety niskoelergetycznej i majq r6Zn4 posta6, trp.
plor*t knn Mone do spotycir po uprzednin p.zysoto\"'aniu, tzw. kok-
tatu), tabletek lub kaps'tek zalecanych do spotycia prz€d lub w trakcie
posilku [6], [7]. Preparaty te zawieraj4 z.6znicowan4 ilo6a blonnika v dzien-
nej zalecanejporcji, wyaoszac4od 1,6-2,0 s (np. Nutra Trim, Forever Slender,
Ciku Slim) i ok. 50 g (np. Herbalife, t tra Loss, Redukta) do ok. 9 10 g
(np. Extra diet oraz polski prepeat Ljnia 2000) cl6wnym ircdlen btomika
w tego typu Feparatach s4: pektyny, gumy rosli.ne Guar, karag6n, suna
ar.bska), c€luloza mikokrystalidna, blomik sojowy, cytusowy, otr€by_ Wy-
stepuje one jako pojedyncze skladniki lub ich mieszanli zE wzded'r L
dekorzFtne oddialywanie bloonika poka.mowego na pzys]rajanie wiramin
i skladrik6w nincralnych, produkty spoilwcze starowi4ce di€tetycDe ilodki
spozyw@ewzbosmore w blonnik, bardzo cz€sto wzbosacane s4 j€dnocz€snie
w v.'itaminy i skladniki nineraln€.
Obok pr€pant6w mpomagaj4cych odchudzanie w postaci pmszku, bar,
dzo czpstozalecasi€r6wniez stosowanie.abl€rek oraz kapsulek blonnikowych,
w celu lzyskania lepszych €fek16w dliqszania glodu przy ftdukcji nasy
cidr- Zaleca si9 je mwd€z pzy leczeniu cukzycy oru Fzy podwyzszot]r,
poziomie cholesterolu we krwi Tabletki i kapsulki blo.nitow€ zawielaja
mi€szanin9kilku roinych blonnik6w, np. kapsulki RedusaD zawi€raj4 wl6kno
slutozowo'na.nnozowe, guar, hantan. Odpowiednie ich mieszanie prowadzi
do zwipkszenia zdolnosci ppcznienia otzlnanej mieszaniny, a tym samym
miejszenia uczucia slodu. oboi/edia poziomucholesterolu. oraz opoinjeoja
wc anialia slukozy.
Stosowanie substancji blomiko$fch w postaci tabletek niesie jednak ze
sobq p€$!e nieb€zpieczenstwo,ponjewa.i nog4 ooe plzykleja6 lip do 6cim
przefyku, a w nastppstwie pgczoieoiA sromadz4 bakterie ora, ferinentuj4,
co z kolei staje sip przyczla4 powstawania nadtirki oraz htekcji [6]. Srad
w ni€kt&ych krajach zabmniono stosowania prcparat6w blonnikorych w po-
staci tabletek- Dozwolona jest ratomiast spredaz tapsulek posiadajecych
i€lat}1lowe oslonki, kt6re €harakeryzuje si€ latwiejszym,,pzechodreniem"
pnez, vzelyk
Innlmiproduktami wFokoblonnikowymi,prcznaczonyni do bezpofted-
niego spozycia s4 napojc z dodatkiem blonnika lub o durAj j€go zawarro6ci
mleZece do nowej genencji wyrob6w spozywc?tch, tzw. zlr'loaci tunkcjonal-
nej i j€dnoczesnie tyvrno6ci wysodncj. Nap6j tati nie symaga ;adnych
wstepnycb ptzygotowai (np. rozpuszczania mieszania) i nadaje sip do bez-
poiftddeso spozycia po otvarciu opakowada. Ja.ko przyklad moZm wy-
mieni6 produkovraDy w Japonn nap6j o nazwie Fibre-Mini, kt6ry wzbosacono
w rozpuszcza.lnefrakcje blonnika. Napoje lego lypu inos4 r6wniei zlwierat
subslancje balastowe nierozpuszczalne, pochodz4ce z owocliw, aromaty, $i,
tatriny i/lub skladniki mineralne.
284
285
249388526.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin