błonnik i żywność wysokobłonnikowa.pdf
(
1537 KB
)
Pobierz
249388526 UNPDF
Blonnik
i 2ywno6iwysokoblonnikowa
W
Fzypadku
ptretwof6w mi€snych mniejsz€ni€
zzwartosci uszczu
wlEasa
odDosiedojctdodatlos
zap€wnisjacvcb
wlaftiwe
loosvstencie,
wru zezwigkszdieD
substvtucji
tluszczumatejeelastycznoii
tych wlrob6w.
Uwa2a sie' 2€ w
produklach
vrpdlinierskich
morra
wlmieni6 makryla.lnie
ok 24% tl$zczu, stosuj4c
z"Eiernie
odpowi€d'i€j
jako6ci
ttonnik, np
zienniacz:rv' sojowv.wvmie-
niona
ilo66ttonnika ni€
wplywa !a
pogorszerieteksturywvoMw W
przv-
padku
wyrob6w
sarn4riryjnych
(Pasztetv)
Bottu WatzkiNic.-Robak
20
ml. Ch*rkterystyka
blonriks i i)'rvm6ci wysokoblonnikowej
.iako
zanienniki duszczustosuje
aiesi6s
oie subsrdncje
sLabiltujqe, takie
jal
ttragen
(v
mals)dalnej iio,ci
a"
zqr"l
g"re
sud.
ew.maxzlFclleba
is i$tojadskieso
lub
pektvov
L22l
Hydrokoloidy
te zapewdaj4
wymiedonym wvmbon
gl6wnie odPowiedniq
smaro$ao6a.
Z
purktu widzenia technolosien€go
znajomo6i wla6civ/o1ici
stosowanych
zamiendk6w
duszcm
(t
onnika,
hvdrokoloid6w)
jost
wa,na'
gdyi
unoiliwia
dob6r odPowi€dnich
parane.r6w tEcbnologicznvch,
zapew-
niaj4cych
og6lniedobr4
ja.ko6d
tych wlrob6w.
Nal€i zsraca. uwag€szcz€-
s6lrut
!& temperatur€
stosowaDejobr6bki cieplnej,
tt6Ia
jest
kivtvcznlm
purktem procesuolEymywada
wyrob6wmigsnvch
o zmdejszonejzavartosci
tluszc^.
Przykladowo,
Proces
ogrr€wania bloku
przetworu miFsnesood
t€lrp€rabry
riiszej ni'
po@4tkowatemp€mturaielowania
stosowmesohvd-
rokoloidu,
a wytszejod
tenp€mtuly ini€jujecejwvci€k
ciephv z rnifsa mo,e
powodowa6wyplywanie
zawiesinv,kt6n Zeluje
dopiero w wvzszejt€mpe-
l3.tIrzE,
pflez .o na
powiEzchd blotu
pojawia
sie
biala powloka dvskwa-
lifftujaca
produkt, a kons)stencja
otl4danego
Foduktu
pozostaj€
Sumo'
wat4 twarda
lub zb)a klucha.
W
produkcji pi€kaffkich
produkt6w
lbkotluszczowvch
i niikocukrowvch
nogq wystppowa6
probleny tlcbnologiczne,
polegajecen"in na:
pogaftzaniu
lepko6ciciasla, napowietzenia
i struktuy tom6rkowe.i'
zwiekszeniustlat
wody
w czzsie
pieczenia,zmdejsuniu zdolnofci wvsialv ciepta
i zdolnoaci
wlpi€kowych.
Zastepi€niewlariciwocci
funkcjonalivch duszczui
cukru
jest
bardzo trudne
i wtEaga
pflygotow)ryania stoEplikowanvch mieszadn
za-
miennik6w.
z doswiadcze{w}Eika,
i! opryEalne mniejszeaie
zawartolci
tluszczui cukru
w ptoduktach
piekarskichnie powinno
prze}lz.z
t lS-2OoA-
W dostfpftj
lit€ratuze spotyka
si€ r6ire okredleniablomika
pokaf-
rDowego.Najpopulamiejsza
jako
obojctry dla zdrowia i dewaay
skladnit pozj'wienia,k16ry podczas
produkcji
wyrobow sPoirywczychnaj-
cz€5ciejbyl z lich
uruwany.Zmia.nyw sposobieodij'wiatia w ciqcuostatnich
lat spowodowaly,ze vzroslo
zainteresowadeblonnikien
pokarmowyxr,
a vczes6hi.
jego
wplyvremna
zdrowieomz zawartoic4w r6aych
pioduk-
tachspotrywczych.
wielokrotnie bowiem
stwierdzsno,
ie diela bogataw blor-
nik zapobiegapovrstawaniuwieluschorz€6,
tzw.cywilizacyjnych
(np cukrzyca.
otyloit itp). Przyczynilosi€
to do ryigkzomgo zapotrzebowlia
rrntu na produtty bosat€w ten skladnit.
cl6w!)D r6dlem Honnikaw
nasrejdiecieseprzetworyzbotow€,dostst-
czajaceoL 65%og6lniespoiywanej
nodcitegoskladrikq na$ppniewarzl.tr,a
\r,polexzeduz roilinami straczkowynJ
(ok. 20%)omz owoce ok L3v'.
Poza produktani bgdqclDi naturalnln zr6dlem blonnika, na rynku
po.iawilo
si€wiel€
produkt6w
"wzbogacorych"
w blonnik
pokarnowy
w
pol-
skich
pnepisach prawtrychbrak
jest
odpowiedaichokre(i€n d€finiujacych
Zlynoin z dodatki€mblonnikapokarmowego.WedlugRozporz{dr€niaMhi-
stla Rolnictwa i
Gospodarli Zyvmosciowejz dnia 15 lipca 1994r.
Lr27
produkty
o detlarowan€j
zawano6cibloorika
pokamowego (bez
wzgldu
na to, czy
j€st
o! dodany do syrobu w
postaci
r6aycb
preparat6w,
czy
te,
pochodzi
latulalde
ze skladnik6w lwptuowych), mog4 zawieraain-
fomacje o
jeso
zwartodci w 100
s
ploduttu,
bez $zglpdu na wi€lko66
porcji poleca&jprzz produc€rta.Natomiad zsodniez zaleceniamiKomiletu
ds. Z)Tnoici i Zlq'ieria Specjalnego
Diet€tycrnegoPrrezDa.zeniaKodsksu
Z)TnoiciowegoFAO,/WHO,na€tykietach
opakowai
jedtrosttorych
p.oduk-
t6w zawieraj?cych
iy$noici
pochodz€niarodlinnego,ktola
jest
od-
porns m hydroliz?
pner' e ymy tawienne ob€cne
w przowodzie
pokar-
mo$i.lrncztovi€kai zwi€rr41
motrogasrycznych"
ie
jest
to
naturalnv skladnik owo-
c6w,warzyvr,
nasioni zb6z,kt6ry
w t]'$'ieoiusp€loiabardzowa,na
rol€
[13].
Nielrawiona
enzlmaDi
cz€# poiywienia ob€jmuje
blonnik stanowiacv
nakcje
mzpuszcza.kp
oaz nierczprszcz^lnew wodzi€.Do rozpuszea.lnvcd
fiakcji Honnita pokamow€8o
zaliczasi€:substarcj€
p€LtlEowe'hemicelulozv
o wysokim
i niskim stopniurczgaisziepia,
ekstrahowanez roztwot6w
obojpt-
trych,
guny, w 1]m b€l1-glukany,6luy.
Do nieruzpusz.zahvchftakcji
t'lotr-
trikowych
nalera:celuloza,hemicelulozy
ekstahowrnez roztwor6wkwa.invch'
lisniny
[1].
[1
1]
w polskichzalec€niach
blonnik,
jeso
zawatioSd
powinnabyt wyrerana
rt g
w
prre-
liczeniuna poicjQ
[e]:
w pnktyce
Foducenci
w',iob6w z dodatkiembtonnika
pokarnow€go
okiellqja tfie produkty
jako,,wysokoblonnikowe",
i'forEDj4c
konsumenta
o zawanoscibloDniLaza!6wnow pzeliczenium lm
g produktu,
jak
i na
jedna
zslecma
porcje.
278
a orzede
wszys(imrwrdoi6 ielasrlczno66.
Do niedama blonni.k
postrzegano
nda2dtryca,
jest
d€lmicjr
"blonnit
pokarmowv
(wl6kno
Po'
kBrmowe)oziacza
tp cz€S6
irywieniowych
dodatkowo
spr€cyzowano,
ttonnika
pokamowego
w Buropi€ szmje si9
ob€cni€na ok.
18-20
s/dobi.
W prEcietrd di€cieweeetariariskioj
Spotrycie
6ciao
jelita,
uwa.lnimia
lotnych kwas6v ltuszczowychw
proc€sie
fetmenta.ji
wl6kienonz obnizenia
ciinienia w tej c?46ci
Fzewodu
potamowego. W wy-
niku tych dzialali nastppuje
zwieksunie czpstoici wypr6iniei. Najk6tszy
cz,s pnd:hodzeaiz
pokamu przezptzew6dpokantowy
wlroluj4
otreby.
Twoz4c trudno
przepuszcza.ln4
l'
zawartoft teso
skladnika
wyrosi 60
s/dok [4].
Ws zzl@etii]Tienio$f,ch ilofi: tlgo skladoika
w di€ci6
powhDa$/ynosi610 24 g,/dob9,przy czrE
jako
przeci9tne
?apokzebowali€
najcr€6ciqjprryjmuje si9 20
s
dzi€nnie
[9].
w€dlus ?r]€cei dviarowcj Or-
Eaairacji
Ztuo'ula dziennespoici€ bloodka pokarnovego pr^z
dorosl4
osota powiDno
wposi6 27 40
g,
j€dnak
u wzsldu ra motfiwo6i nesatnr-
neeowpbriu t onnita w racji
pokarmowEj,
niett6re o4anizacje(Aln€rykari-
ski Ifftytut Raka)osaniczaja
jego
spoicie do 35
s
dzienni€
i2l,
t4l, t8l.
blory,
wy6ciehj4c4
g6m4czeit pz€wodu
pokarmoweso,blonnik
pokamowy powodujespowolnieni€
wcblanturiacuk-
row, co w r€zultaci€
prowadzi
do obnir.€nia
pozio[lu culru
we k wi. Wiei€
jony
sodu i obnita ci6nieni€
kttricze
krwi. Pomdto uwazas4, i€ produkty
bosatew blonnik, szczes6hie
otrzymywaft z. sk6rki owoc6wcltrusowych
'charakerymja
si€ akt''wro(ci4
atrtyoksydacyjn4
nl, t5l, t1t.
Spo{i6d wielu r6aych bloDnik6w pokarmowych,najko.rysrniejszymi
tzjologicaymi
efektani charakteryzujesi€blotrtrik zawartyw nasionachsoi
co
przedstawiotro
w
tab. 20.1.
T.b.L 20.1,Fizi'losidn.
.ftLly iyi,olonnyd Uonildt
202. Fizjologicme dzialanie blond[a pokf,rmowego
BloDnit d€
j€st
trawiony
przez
soki tlawi€Dtreczlowi€ka,nie m
wi€c
zaaczenil
jzko
skladnik odrywczy,
jedna.k
ze wzglgduna wiele tuntcji
fiz-
jolosicznycb,jfie
p€hi
vr organimie ludzkim,
jest
badzo waznln
sklad-
nikiem diety.
Niedoboromt oDnikaw di€ci€prz'"isuje
sie
powstawanie
i/aublozw6j
wielu chor6b cysilizacyjnycl, takich,
jat
F6chdca
z9htw, chorobaniedo-
krwiennaserca,cakizycaotyloft, zaparcianawykowqstanyzapaln€
uchylk6w
jelil
i
suzki
trwawDicz€,polipy i nowotwory
jelila
grubego,przepDklira
rozwon przelykowego,kamicaiilciowa, zapalenie
wFostta robac.zkow€8o,
niekt6rc nowotwory
[t.
Proc€sytrawi€oiai
praawaja.nia
wl6kna polarEowego
w olganiai€
cztowietasqskonplikowane.Z,.wnoit pochod"Enia
z*i9kNzdi. obj$oioi odsr ldlo*ej
Z*iakeom
zdolDoii wi4dit
*ody
0
Z*iarldi.
suchcj Esy tdldvej
zahmowoie odctub
Slodu
Ent znniejszdia
pzywajalDoici *lldli
0
roilinn€gq bdaca
8I6w-
nlE A6. en blonnika,
jest
m 096ltwaida
i zbita,a
jej
spotlranie stlmutuj€
glyzieni€,
kt6rc z kolei zwi€krza
*fsilek fizycznynigini twarzyor.z zwalnia
szybkos6
obliiai.
poziomu chol6Lblu ft kni
lopla*idie
vytdyltada isulily
R.8uleja
gdpo&rki
eluroza
=
!e
jedzeda.
BlotrDik zawarly w
poiywieniu
pobudz funkqi€
Zucia
i sTdzielania6liny, buloruje i wiai€ nedniar kwasu
sohcgo w iol4dku,
spl,'!va na radzielaniehorhon6w prz€wodupokarEoweeo
Gast-yn9,
tolad-
towy
polipeptyd
hahuj4cy GIP), pobudzauktwi€de
i
perysrattyk€
0
-
bral inJom&ji
jeti!
Wl6kno
pokarmow€
oennicza $chla.niadez
Fzewodu
pokarooweao:
cholesterolu,kwrs6w iol€iowychi tlus?rzowych,wody orazinnych
substaacji
szkodliwych.Powodujetalre ekouystneefekty,t&tie
jak
zmliejszenie
pra-
swajanianiekt6rychskladnik6wodbvczych,
przy
czym€fett oddziabwarxia
blondka na
ich absorpcj9w przewodziepokararoslE
j€st
uzleiniony od
wielu czyndk6w,
np.: struktury chemicznejblondka
jego
itosci w diecie
i czasustosowaoia
diety.
Dui.ailo66blonnita w di€cieujennie
wbva
na
Fz$wajanie
i wykony-
stei€ skladnik6wmineralnych,takich
jak
wapl6,magneami€di, cfnk i inne.
Przy
stosov,/aniu
tworzytorzlrtne podlotedla rozwojupozeda.nqj
flory bakt€ryjncj
t5l.
Zmniej-
szaponadto
wydzielaoie
insuliny
przez
tlzustk€podcza!spoilrada posilku.
to:z}5tne dzialaniewt6kns Da organi-a rrowieka
jesl
z'i4zai. z
jego
zdolnoiciami
do tworenia ,Eli, wiezaniavody, l'}nialy
kation6w
i wiazada kvras6wiolciowych.DzieLi zwipkzonejzdolnodci
wiq-
zania
wody ttondk ulegs
pfclnieniu
w przewodziepola.mo*lh,
Fzez
co
q,ywoluj€
uczuciesylo6ci,nie dostarczaj4cdodatkos/ej€n€rgn
W ioledku
bloDnik spowahia prz€suwaniesip po*arm6w
w stron€
Flita,
a nasrppnie
przedtui^
cms przedostawania
FizjoloeiczD€
si€ pokarnu
do trwioobiegu i do koE6rek
organidu Czasprfchodz€nia pokarmu plbz
jelito
cientie zalerryod typu
spoilranego vrl6tm (w16knsderozpuszczaln€
w wo'lzie sk.acaj a roz-
puszczalnewydlutrjq tcn cza9.
Str6eni€ c.asu
prz€chodzdia
rsztek pokar-
nowych prz€z
diety bogatejw t'lonnik nait€pujer6wnie, wiekszewydalarie
,daza- D?ialaaie blomika {zgliden skradnik6wmin€ralnych
[8]
$ynika
?, zdolnoici
do
.
wymieny
vl6kien roslirDych,
wFika z ich wla&jiwo6cihydrcfilnych,a takiE
z n€€haniczn€godrarrienia
jelito
gub€ po spoilciu derozpuszczalnych
joD6q.
.
heorzeda kompleks6w,
. filtracji ,€lov/ej,
280
281
I
. vply$u
m
czas
pzenieszczania
siq
t€6ci
jelitowej
prz€z
Pizew6d
pokar-
::J.,':iiJil-J";ilTil#;i:::"i
f-,ffiX'J"i::1il11"t*"
',"*'""
0*-''
ananasv
c"ame
ja'odv
"#'.1"**:11"ffi
x"';li#,:trl.";na,'a."':orei)ctreiiTi
*mir.Ir*::l*:l*"1-'*;:s*:lr;i;"-ll=i*
iT)-T,lii*'"-.i"'"1:;.'"'-
.';'",x1T'5":i'J[:iTilYTiii.o*..
trlx;;ntt?i$hl'm;mm';r;*'-n:i:ff
"-T'"*T'"
*,
u*
;l^-#;;;,,;;;;
durvr
spoiciu
wmlq
ioqoc6w
oie
Ea zag'ozedia
-'tr;","#s,:x':l-:'
.
Pomido',
salata.
kalusta
t"",-.l-"
Jril-,Tm::,,:,."a-:"Jl;!."
^
nii
cire
"&1J:lTi,Y.-:1n::^;,
li, il.,1;*u
**-"6cj4
brondks
'
"liiy"';
',warto'c
wodv*
jed'o,r#H"_*:Ti[
#:#i*#;,}#5
v"t
"'oz"
;"-".",rii
.'ier'a,
na
duza
a,:1"'iil"H"'l'iY*"'-;;;orao"
..,."
:1t".
p,lffiiil1"i'.6';"".8o
qchranjalia
;li:;riinr-
*'{1
;.'ffJ"Til HTi'*,:'
ffi
"3i"T-'""trJ1J'"T'-'.13':xff
":L*T,,::Ttil"1,'
l.iffi
'pzlczvnaraliegos'ianu
r',".,w
*t*[T
"ll,l"Hf"qilry:ifu
m
*
203.2.
Prcplrtq
qsokoblotrniko*e
znajdujacvch
si9 na
nasam
rynKu'
jS,[1,",i't;$',",'i*";:fi
"i.
!"
poqod
uje
otr
f :*;iji
Wii6d
prepalat6w
wvsokoblonnikoivvcn
re'epturowe)
dostarczaj4c€
lTih"-."
:
ilff.'-::'lTl--i,tr1,*ffi:
p6tproduktv
Gkradnn
l""il"J',ilff
-3#;-r,*
. draznied€
blorY
iluzow€J
lenq
LilfiY*'l'iff
r^rsokobtonniloce
danosiqcf,
najc/edciej
dieret)czne
. *#";,t-",,
ilf
'{{tr-$]:i?".',#J*f
;fl5tr'xjf,^'?:ffi
T;i?
Izjotogicznych
abuJze6
sPos
odowan-vcn
rtr(
nvch.
a szczes6bie
2€laz^
I wapru
LU
L"r'
il['.'J.r"#x1'"1
bv6
otivmvwane
z roirvcb
surowc'v
.op
zt
{iJ":l;:mr:ffJ1'i';,1"*1
;x;
"j'i*:*lijflT"dT*fr'$tr-"i'"P:T!':"d;"#''#
203,
Zywno66
wysokoblonnikows
m3l.
Ptothktv
o mturalnie
svsokicj
zlt{lrtosci
HoInila
xl"
'*#*,',;"',""ilr"$iliitJ?fl$jii#il:*,,t-_*:,.*r
cietnie
jyJHitTt"i;'-,,t$'.T#:t'"#n'1l:"-i:dl'il:?iqi
;*1"5"J:1,11."1'#:"I1"fi
::lxii"Yi,1**.i:.#xilL'!1
*ii
*""."
nakj
zostej4
odrzucorc
zeqnetrzDeFgo
czF
i"
ftl*lr;*1-'if*i+i*;
l!ir'i1C-'*
lffi;:rrui'"'l"l:ru:r"*"'-".1i"""1'l;;is'jip'::'1't1
"
*Ti,frX'j'i."T""'i"'l|;']
i'',lft
#i''H";"""miacvch
oL
r0%
\'rokda
';[*l*litl,:,"-'*:".Hf":t"";$,""ymi;il"'f"'J'":#
,fi
:i=ili
r6ire
prE!-araut)^zbd'ow".il,:,fi
ila;i-ryii*$r#*:"*:*1r^ijffi
i;,,":,:iiifi
;;;''roirem.sron.oirra
:",#r"?:t#11xT$;q"n-":lr*qtlr'1""i:F,'HffiYL"*
H:lf*::
.
nfi
"'.'ilfl;xl1""x#
ft JJ:'-'$",'tiffi
ff
#.:rJ'":'trtT'*:;t'J,"?:l*:r.'j;*"",f';"J:'lx'"'i3,
-,."T,f#%:x%')#"Ti"'f
:*d:ffir..ifl
%":it?i'r:,ffi
ilfu
i5lr";t*x#*:tl';-'"-ru1#trTn#fi
j0-60%
oru
Fko
korcebtratv
ziwrr
ilJ"tr""Jff
l?,i"
p"rJ.l'"i.r"'"ri"l"'rr';z!
;
l_r
Fibrim lub D.lprofibre), koncenttaty
r62!ych blonnit6w
(takte
c'tnsowych)
o nazvt€ firnowej soralia. Sa oD€
mjc4sciej s.osowan€
jako
t6dlo blonnika
w plep@tach wspomagaj4cych
odchudzanie.
Blonnik ziebliaczany, o nazwie limowej Potea uzysta.l zsodp na 51o-
solvanie
jato
pEparat wi4trq.y wode w
produkcji
wyrob6w
garmarlrtnych
o awano:ici
Diesa aj,e ptzekr*bia@j 25r/'.
Inny
p€parat Fibre4 otrzymany z odc*zoDych suchych burak6w
currowycl, zavieftjacy w
swyn skladzie ?5 80% substancji balastowych,
tatich
jak
henic€lulora
p€ktyny, ligmny
j$t
stosowary do
produkcji
pieczywa"
musli otaz
Jslo
dodarekdo nieloneSomi9s.
Ta.lde
pftparaty pektynowe, stosowane w produkc.ii takich {,'taob6w,
jakr
diEDy,
salaretki
czy llanolady,
gl6wnie
jako
&odek zluj4cy, w or-
gariEie @Iowieka
pelniq
funkqi€
blonnika pokarnoweso. W
Fodukcji
die-
tetycaych
Feparat6w
owoco\tych, baz
do
josurt6q
sos6w, deser6w mlecz-
rych i powlot
salarctosych
urywa lie
sl6w
e peklyn niskometylowych.
Na rynku znajduj4 si€ tak;e tzw.
pektyny
instmtlzowan€,
otrzlnywane
w wyniku
procesugra-nulacjitradycyjneSo standarynwanego
preparatu pek-
tynowego. Zmiszana z cie{ze instantymwrla
p€ktyna ulega uieciowaniu
na dui"j powi€rzcbni. dysp€rsujenie tworz4c zbr/€n
i szybciejsi9 rozpuszcza,
co uFaszcza proesy
przygotowywati4
Produkt6w
z
jej
udziatem. Instan-
tyzowan4 p€ttynp stosuje sip
jato
skladnik wzboss.aj4cy
(runrcjonalny) do
nalokalory€nych
napoj6w, konfitur, narmolad,
galarelek
ora, w
mdzieriach
do
piMl'wa cukiemicz€go i slodyczy.
W
przen}lile spoilrczyD stosuje si9 takh
prepanty
z wl6kDa
srochq
np. Extrafinc, zawieraj4cy
t0'/. cArtozy
(stosowaDy
w
produkcji
moron€k
i ciast),
Feparaty
btonnikowe z owsa, ut).flane
sl6wde
jako
zanienniki
tluszczu w
produtcji
wdlin,
slodyczy, zup, napoj6w Elecnych. Konc€ntrat
wl6tna
grochu
nadaje
st aakonicie do wzbogacan;a wszysttid tp6w
piesl'w.
orrz rnaLaron6w; a
przede
wszystkim
jako
bszkaloryczny wypeldacz
do
Fodutt6w
o mniejszonej taloryczroici
PrElaraty z blonnika
rytowego
mjczchiej dodaje si€ do pi€czywa.
Na szczeg6ln+Dwag!
zsrtuguje
F€parat
skobio$y, staow4cy tzw. skrobiE
oponl resisto"t
stech. Zdefiniowam
jq jako
"sum€
strcbi i
produktow
t€j
ro@adu
nicwcrnanianq w
jelicie
cioliE z&owego €lowieka". Shobia
opol! moig
przlbierzc fiiJ,e fomy, vfskpuje zar6wno w
produklach
spoiyw-
eych nieprz€tworzoqEh,
jak
i w iy\rno6ci przetworrrnej
[3],
jako
.
sbotta fizyczde
edoctppna"
.
ziama skrobi opomej,
np.
w
surowych zienniakach, banauach,soczelrioy,
. skobia rchoe$dowana, np. w ochlodzonych
sotowanych
zienniakach,
cblebie czy platkach kukurldzianych.
skmbia opoma
jest
stosowana
jako
w)"€hiacz,
.ie twoz4c szorstkiej
t€kdury. Cbarakt€D"dje sie male zdolnoicie ohlodqlia wody,
jest
czg6ciowo
mzpuszczalna- Wzbosa@ sie n4
gl6wnie
takie
produhy,
jak
Dakdony,
przek4ski,
Fodukty
pieczone i'snazone. Stosowana
jest
r6wniet w €ks-
trudowanych, lnisdadowych
produkla€h zboiowych
Preprrary rlsokohlonnikoqe
stanowhce dietetyczDeirodki spotyvczq 1o
Feparaty
preaa@otre gl6wnie dla os6b
rEdukuj4cych Das€ ciala. Og6lna
chara.*teryslyk€ prcparat6w wspornagaj4cych
odchudzaaic
puedstawiono
w rozdz. 19. W tyr rozdziale preparaty te
bgdq om6wion€
pod
kqtem
zswadofci blonDika. 54 one dostepne na
rynlu
i prn aczxne
VzEde
\$zys
tkin do uzupelniania diety niskoelergetycznej i majq
r6Zn4
posta6,
trp.
plor*t
knn
Mone do spotycir po uprzednin p.zysoto\"'aniu,
tzw. kok-
tatu), tabletek lub kaps'tek zalecanych do
spotycia
prz€d
lub w trakcie
posilku
[6], [7].
Preparaty te zawieraj4 z.6znicowan4
ilo6a blonnika v dzien-
nej zalecanejporcji, wyaoszac4od 1,6-2,0
s
(np.
Nutra Trim, Forever Slender,
Ciku Slim) i ok. 50 g (np. Herbalife,
t
tra
Loss, Redukta) do ok. 9 10 g
(np. Extra diet oraz polski prepeat
Ljnia 2000) cl6wnym ircdlen btomika
w tego typu
Feparatach
s4: pektyny, gumy
rosli.ne
Guar,
karag6n,
suna
ar.bska), c€luloza mikokrystalidna, blomik
sojowy, cytusowy, otr€by_
Wy-
stepuje
one
jako
pojedyncze
skladniki lub ich mieszanli zE
wzded'r L
dekorzFtne oddialywanie bloonika
poka.mowego
na pzys]rajanie
wiramin
i skladrik6w nincralnych,
produkty
spoilwcze starowi4ce
di€tetycDe ilodki
spozyw@ewzbosmore w blonnik, bardzo cz€sto
wzbosacane s4
j€dnocz€snie
w v.'itaminy i skladniki nineraln€.
Obok
pr€pant6w
mpomagaj4cych odchudzanie w postaci pmszku,
bar,
dzo czpstozalecasi€r6wniez stosowanie.abl€rek oraz kapsulek
blonnikowych,
w celu lzyskania lepszych €fek16w dliqszania glodu przy ftdukcji
nasy
cidr- Zaleca si9
je
mwd€z
pzy
leczeniu cukzycy oru
Fzy
podwyzszot]r,
poziomie
cholesterolu we krwi Tabletki i kapsulki blo.nitow€
zawielaja
mi€szanin9kilku roinych blonnik6w, np. kapsulki RedusaD
zawi€raj4 wl6kno
slutozowo'na.nnozowe,
guar, hantan. Odpowiednie
ich mieszanie prowadzi
do zwipkszenia zdolnosci ppcznienia otzlnanej
mieszaniny, a tym samym
miejszenia uczucia
slodu.
oboi/edia poziomucholesterolu.
oraz opoinjeoja
wc anialia
slukozy.
Stosowanie substancji blomiko$fch
w
postaci
tabletek niesie
jednak
ze
sobq p€$!e nieb€zpieczenstwo,ponjewa.i
nog4 ooe
plzykleja6
lip do 6cim
przefyku,
a w nastppstwie
pgczoieoiA
sromadz4
bakterie ora, ferinentuj4,
co z kolei staje sip
przyczla4 powstawania
nadtirki oraz
htekcji
[6].
Srad
w ni€kt&ych krajach zabmniono stosowania prcparat6w
blonnikorych w
po-
staci tabletek- Dozwolona
jest
ratomiast spredaz
tapsulek
posiadajecych
i€lat}1lowe oslonki, kt6re €harakeryzuje si€ latwiejszym,,pzechodreniem"
pnez,
vzelyk
Innlmiproduktami wFokoblonnikowymi,prcznaczonyni
do bezpofted-
niego spozycia s4 napojc z dodatkiem
blonnika lub o durAj
j€go
zawarro6ci
mleZece
do nowej
genencji
wyrob6w spozywc?tch, tzw. zlr'loaci
tunkcjonal-
nej
i
j€dnoczesnie
tyvrno6ci wysodncj. Nap6j tati nie
symaga ;adnych
wstepnycb
ptzygotowai (np.
rozpuszczania mieszania) i nadaje
sip do bez-
poiftddeso spozycia po
otvarciu opakowada. Ja.ko przyklad
moZm wy-
mieni6 produkovraDy
w Japonn nap6j o nazwie Fibre-Mini, kt6ry
wzbosacono
w rozpuszcza.lnefrakcje blonnika. Napoje lego lypu inos4
r6wniei zlwierat
subslancje balastowe nierozpuszczalne, pochodz4ce
z owocliw, aromaty, $i,
tatriny i/lub skladniki mineralne.
284
285
Plik z chomika:
renuta
Inne pliki z tego folderu:
diety alternatywne i ich skutki zdrowotne.docx
(15 KB)
diety eliminacyjne.docx
(10 KB)
metody badania sposobu odżywiania.docx
(12 KB)
nietolerancje składników pokarmowych.docx
(56 KB)
racjonalne żywienie - wymogi, wady w żywieniu i ich skutki, ustalanie jadłospisu.docx
(18 KB)
Inne foldery tego chomika:
1. Psychologia, psychiatria, seksuologia
Autyzm
Edukacja seksualna
Prostytucja
Psychologia&Terapia Uzależnień
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin