Kurczak w galarecie.doc

(105 KB) Pobierz
Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

 

składniki

·         50 dag piersi kurczaka

·         1 i 1/2 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)

·         włoszczyzna (1 marchewka

·         1 pietruszka

·         1 por

·         kawałek selera)

·         1 cebula

·         1 listek laurowy

·         sól

·         ostra papryka

·         ziarenka pieprzu czarnego

·         2-3 białka

·         6-8 łyżeczek żelatyny

·         1-2 jajka na twardo i zielony groszek

 

             

 

 

sposób przygotowania

Zalej mięso bulionem i ugotuj razem z obraną włoszczyzną, cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę ostrej papryki do smaku. Możesz także przyprawić wywar jarzynką albo przyprawą do zup w płynie. Przecedź przez sitko wyłożone gazą do podstawionego naczynia. Mięso pokrój na kawałki, warzywa w plasterki. Wywar odtłuść, mocno podgrzej i sklaruj: dodaj lekko ubite białka, zagotuj, mieszając. Potem przecedź jeszcze raz i odmierz litr. Namocz żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuść ją w gorącym wywarze i odstaw, aż zacznie gęstnieć. W kokilkach ułóż kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalej częścią galarety. Wstaw do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, udekoruj ją plasterkami jajka na twardo oraz groszkiem. Zalej resztą galarety, ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Wyjmuj z kokilek, gdy galareta całkowicie zastygnie. Możesz podawać z majonezem, sosem tatarskim albo chrzanem. Jeśli lubisz nowe smaki, udekoruj każdą porcję galaretki odrobiną zielonego chrzanu wasabi (możesz kupić w tubie w supermarkecie). Uważaj tylko, bo wasabi jest bardzo ostry!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin