ROZMARYN.txt

(1 KB) Pobierz
Rozmaryn


Ro�lina ta pochodzi z wybrze�y Morza �r�dziemnego, ale uprawia si� j� r�wnie� u nas. "Ros maris" po �acinie oznacza �wie�y powiew morza. W�skie, podobne do igie� li�cie rozmarynu maj� orze�wiaj�cy, kamforowy zapach.

Zawieraj� olejki cenione w kosmetyce i lecznictwie. Wykorzystuje si� je m.in. w przeciwb�lowych plastrach i ma�ciach. Rozmaryn u�atwia te� trawienie, wzmaga apetyt oraz poprawia kr��enie krwi.

W sklepie

  
Suszone listki rozmarynu kupimy w torebkach bez wi�kszego problemu zar�wno w sklepach jak i aptekach. Ziele to wchodzi te� w sk�ad popularnej mieszanki przyprawowej nazywanej zio�ami prowansalskimi.

W kuchni

Rozmaryn ma niezwykle silny, nieco sosnowy zapach. Ju� niewielka ilo�� przyprawy w potrawie dodaje jej aromatu. Ze wzgl�du na lekko gorzki smak nale�y u�ywa� go z umiarem. Rozmaryn pasuje g��wnie do potraw mi�snych: z wieprzowiny, baraniny, jagni�ciny, drobiu i dziczyzny. U�ywa si� go te� do pieczonych ziemniak�w, zup jarzynowych, ciemnych sos�w i bia�ego sera. Doskonale wsp�gra ze smakiem czosnku i grzyb�w.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin