OREGANO.txt

(1 KB) Pobierz
Oregano


Nazywane jest tak�e lebiodk� pospolit� lub dzikim majerankiem. Ro�lina wyrasta na wysoko�� 60 cm. Ma twarde li�cie o ostrym smaku, kt�re po ususzeniu tworz� aromatyczn� przypraw�. Jej w�a�ciwo�ci ceniono ju� w staro�ytno�ci.

Liczne odmiany tej ro�liny rosn� w po�udniowej Europie. Znane jest r�wnie� oregano meksyka�skie. Pochodzi z zupe�nie innych zi�, niespokrewnionych ze swym europejskim odpowiednikiem, ale pachnie podobnie.

  
W sklepie 

Ze zdobyciem �wie�ego oregano mo�emy mie� k�opot, ale suszone kupimy w ka�dym sklepie. Przyprawa zachowuje wi�ksz� ostro��, je�li nie jest sproszkowana, lecz grubo poci�ta. Nale�y j� przechowywa� w szczelnym pojemniku.

W kuchni 

Oregano ma ostry, nieco gorzki smak, a przy tym wspaniale pachnie. To przyprawa, bez kt�rej nie mo�e si� obej�� wi�kszo�� da� kuchni w�oskiej, greckiej i meksyka�skiej. A w pizzy oraz spaghetti oregano jest wr�cz obowi�zkowe. Znakomicie komponuje si� ze smakiem pomidor�w, czosnku, chili, cebuli i... czerwonego wytrawnego wina. Warto te� przyprawia� nim sa�atki z cukinii, ziemniak�w i makaronu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin