MIĘTA.txt

(1 KB) Pobierz
Mi�ta


Znana jest od tysi�cy lat, a jej nazwa pochodzi od imienia nimfy Minthe, uwiedzionej przez Hadesa, kt�r� zazdrosna Persefona zamieni�a w mi�t�. Istnieje wiele odmian tej ro�liny.

Wszystkie wyrastaj� bujnie na wysoko�� do 80 cm i maj� bia�e albo fioletowe kwiaty. Najbardziej znana jest mi�ta zielona o g�adkich, d�ugich li�ciach. Mi�ta pieprzowa, o mniejszych, ciemniejszych listkach, u�ywana jest g��wnie do cel�w leczniczych.

  
W sklepie 

Mi�ty nie znajdziemy w sklepach w�r�d innych przypraw. Do cel�w kulinarnych mo�emy jednak u�ywa� suszon� herbat� mi�tow� (w sklepach zielarskich i aptekach mo�na kupi� nie tylko mi�t� w torebkach, ale i sypk�). W du�ych sklepach kupimy j� w doniczce lub w p�czkach.

W kuchni 

Doskonale znamy od�wie�aj�cy, pal�cy smak i intensywny zapach mi�ty. Z jej dodatkiem dobrze smakuj� sa�atki owocowe i warzywne, zw�aszcza te z kaszk� kuskus. �wie�ymi listkami dekorujemy desery, np. galaretki i lody. Przed pieczeniem lub gotowaniem warto ni� natrze� mi�so baranie i jagni�cin�. Nadaje si� tak�e do drobiu i potraw rybnych. Zimny napar ze �wie�ej mi�ty to doskona�y nap�j orze�wiaj�cy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin