MAJERANEK.txt

(1 KB) Pobierz
Majeranek


W staro�ytnym Egipcie uchodzi� za symbol szcz�cia. Dzi� jest jedn� z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej. Majeranek to g�sty krzew dochodz�cy do wysoko�ci 50 cm, o zielonoszarych listkach i bia�ych kwiatkach pachn�cych tak samo przyjemnie jak li�cie.

Wyst�puje w kilku odmianach. Jedn� z nich jest ulubione przez Francuz�w i W�och�w oregano. Majeranek dzia�a ��ciop�dnie, tote� u�atwia trawienie t�ustych potraw.

  
W sklepie 

Bez problem�w kupimy suszony majeranek - paczkowane listki lub, rzadziej, suszone ga��zki. Najlepiej, je�li s� to kawa�ki li�ci, a nie proszek. �wie�e zio�o jest trudno dost�pne. Majeranek przechowujemy w zakr�conym s�oiku.

W kuchni 

Majeranek ma wyrazisty, odrobin� s�odkawy zapach i lekko szczypi�cy smak. Nadaje si� g��wnie do ci�kich potraw: kie�bas, t�ustych mi�s, pasztet�w, farsz�w mi�snych, w�trobianki, a tak�e panierek i sos�w. Jest niezb�dnym sk�adnikiem niekt�rych zup: flaczk�w, barszczu, groch�wki, zupy kartoflanej czy jarzynowej. Mo�na nim tak�e aromatyzowa� ocet. Przypraw� dodajemy zwykle do potraw tu� przed podaniem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin