LIŚĆ LAUROWY.txt

(1 KB) Pobierz
Laurowe drzewo


Zwane inaczej laurem szlachetnym, wawrzynem lub drzewem bobkowym - pochodzi z kraj�w �r�dziemnomorskich. Przez Grek�w i Rzymian uwa�ane by�o za symbol s�awy.

Wie�cami z wawrzynu zdobiono g�owy bohater�w, poet�w i m��w stanu. Nam drzewo laurowe kojarzy si� g��wnie z listkami, kt�re dodajemy do wielu potraw. Zrywa si� je wprost z drzewa, a nast�pnie suszy. To wiecznie zielone drzewo jest tak�e przepi�kn� ro�lin� ozdobn�.

  
W sklepie 

Dost�pne s� tylko ca�e, ususzone li�cie laurowe. Je�eli w przepisie wyst�puj� sproszkowane listki, musimy je pokruszy�. Kupuj�c je, starajmy si� wyczu�, czy nie po�ama�y si� w trakcie transportu. Li�cie nie powinny by� te� zbyt blade.

W kuchni 

Li�cie laurowe to obok pieprzu i soli jedna z popularniejszych przypraw. Dodaje si� je do wi�kszo�ci wywar�w i zup, a tak�e do potraw mi�snych (zar�wno duszonych, jak i pieczonych) oraz bigosu. Maj� cierpki aromat i smak, dlatego do potrawy wystarczy doda� jeden listek, kt�ry wyjmuje si� przed podaniem. Bez listka laurowego nie obejd� si� te� marynaty do ciemnych mi�s oraz marynowane og�rki, kapusta, dynia i inne warzywa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin