Piernik przekładany budyniem
Na ciasto:
•3 szkl mąki pszennej
•1,5 szkl cukru
•1,5 szkl mleka
•3/4 szkl oleju
•2 jajka
•3 łyżki miodu
•2 łyżeczki sody
•2 łyżki kakao
•2 łyżki przyprawy do piernika
Na masę budyniową:
•1,5 torebki proszku budyniowego
•torebeczka cukru waniliowego
•500 ml mleka
•1/4 kostki masła
Na polewę:
•tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczona w 2 łyżkach mleka
•posypać orzechami
1.Ciasto: wszystkie składniki wkładamy do miski i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę 40/24cm .Upiec w tem 180st. przez ok 40 min(najlepiej sprawdzić patyczkiem ). Wystudzić i przekroić wzdłuż( najlepiej nitką).
2.Wykonanie budyniu: zagotować 350 ml mleka, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawić do wystygnięcia i przykryć folią spożywczą(aby nie powstał kożuch).Zimny budyń zmiksować z masłem i przekładać nim placki.
3.Rada: Ciasto najlepiej smakuje udekorowane rozpuszczoną czekoladą (w dwóch łyżkach mleka) oraz posypane orzechami.
4.Smacznego!:)
Paulinka9000