biało-czarny budyniowiec
Składniki
paczka biszkoptów1 szklanka mleka
2%5 żółtek1/2 szklanki
cukru2 łyżki stołowe budyniu waniliowego250 g margaryny2 łyżki kakao
1 cukier waniliowybakalieowocegorzka czekolada2 galaretki
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać masę żółtkową cały czas mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć
z gazu i ostudzić. Utrzeć margarynę, a następnie dodawać stopniowo zimny budyń nie przerywając ucierania, aż do uzyskania puszystej masy.Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami, na to położyć
warstwę biszkoptów, potem jasną masę. Na niej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki.Powodzenia i smacznego :)
Paulinka9000