Składniki:
· CIASTO
· 10 dag mąki krupczatki lub tortowej
· 15 dag cukru pudru
· 5 żółtek
· 7 białek
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
· MASA
· 1 galaretka wcześniej przygotowana
· 1 kostka masła extra
· 2 żółtka
· 4 łyżki cukru
· 1/2 szklanki mleka
· zmiksowane truskawki
Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę. Po wystygnięciu przełożyć masą i galaretką. Zwinąć. Przepis na masę: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki. Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym. Przłożenie rolady: Przy brzegu ciasta układamy galaretkę, następnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalazła się w środku. Smacznego!
Paulinka9000