Przepis na leszcza rybaków z Mierzei Wiślanej.pdf

(218 KB) Pobierz
349201110 UNPDF
Przepi na lezcza rybaków z Mierzei Wilanej:
D uże lezcze takie po 3-4 kg pokroid po oczyzczeniu na trzy kawałki. Natrzed mocno olą pieprzem
papryką otrą i łodką. Włożyd do miki przekładając lubczykiem lub załwią nakryd olią pożywczą i
trzymad w chłodnym miejcu 24 godz. Obuzyd i do wdzarni. Wdzid 3 - 4 godz. w gtym dymie w
temp.30-40 t.C. Ważne by w pierwzej chwili wdzenia temperatura wdzarni nie przekraczała 40
t.C. unikniemy "ugotowania" ryb ą wtedy niezbyt maczne. Takie parzone ryby czto ą w
ezonie przedawane w modnych nadmorkich miejcowociach (Jatrzbia Góra) jako wdzone
proto z wdzarni.
Pozdrowienia
Autor: Kruszynka
Zgłoś jeśli naruszono regulamin