Sielawa wedzona po wigiersku.pdf

(152 KB) Pobierz
349201335 UNPDF
S ielawa to ryba łodkowodna. Wytpuje w wodach Wigierkiego Parku Narodowego. Mio ielawy
jet białe, delikatne o charakterytycznym maku i zapachu.
Poiada dużą wartod pożywczą. Ryba ta ma mało oci, a jej mio łatwo od nich odchodzi. Najlepiej
makuje mażona lub wdzona.
Można było po złowieniu ielaw przechowywad w tanie urowym nawet do 10 dni w drewnianych
krzyniach, których dno pokrywano wglem drzewnym, natpnie ypano wartw lodu tłuczonego –
wielkoci grubej oli, potem układano ryb i znowu obypywano lodem tak, aby nie było żadnej
zczeliny. Na wierzch kładło i płótno, które znowu poypywano wglem i tworzono natpne
wartwy. Lód bez podkładu wgla bardzo zybko by topniał. Skrzyni tawiano w chłodnym, ale nie
wilgotnym miejcu. Dobrym poobem przechowywania ryb, ale na krótzy okre było okładanie ich
pokrzywami, trawą lub mchem.
Przytpując do obróbki wtpnej należy uunąd krzela i oczy w celu zabezpieczenia ryb przed
szybkim zepsuciem. Natpnie z ryby należy uunąd łuki i wypatrozyd ją. Przygotowaną ielaw
należy wypłukad, poolid i poddad leżakowaniu w celu równomiernego rozprowadzenia oli po tuzce.
Przed proceem wdzenia ielaw umiezcza i na prcie wdzarniczym i pozotawia na pewien czas
w przewiewnym miejcu, aby przechła.
Przy wdzeniu ielawy wykorzytuje i tzw. wdzenie zimne.
Wdzenie polega na nayceniu mia ryby kładnikami dymu
drzewnego, uuniciu czci wody oraz powodowaniu takich
zmian w białkach, dziki którym ryba taje i jadalna bez
dodatkowej obróbki kulinarnej. Składniki dymu oadzają i na
powierzchni ryby i wpływają na jej złocite zabarwienie, oraz
przenikają do wntrza mia naycając je ubtancjami
aromatycznymi i mającymi właciwoci antyeptyczne. Ryba
wdzone tają i odporne na jełczenie. Podcza wdzenia
zimnego działa i na oloną ryb gtym, chłodnym dymem o
temp. do 30 topni Celjuza. Cza wdzenia zależy od
wielkoci ryby. Sielawa po wdzeniu jet złocita, jej mio ma kolor jasnokremowy, a smak lekko
łony o charakterytycznym zapachu wdzonki. Wdzone ryby przechowuje i w uchych i
chłodnych miejcach, zawinite w pergamin.
Do wdzenia używa i dymu z drzew liciatych (olcha), najlepiej owocowych (np. wini). Pod koniec
wdzenia dodaje i jałowca dla uzykania pecyicznego zapachu.
Po otudzeniu ryba nadaje i do pożycia.
Smacznego!
Przepi na ielaw wdzoną po wigierku pochodzi od Zoii i Boleława Taraiewiczów (Tartak, gm.
Stary Folwark)
349201335.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin