KIEŁBASA DELIKATESOWA.pdf

(157 KB) Pobierz
346940897 UNPDF
Receptura:
(kiełbaa5kgmia)
A. Surowiec:
1. Wieprzowina kl. I nie peklowana - 2 kg
2WołowinaklIIniepeklowana- 2 kg
3Słoninanieolona- 1 kg.
BPryprawyimateriałypomocnice
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowania
1ól warzonka - 0,15 kg
2. saletra - 0,004 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. cukier - 0,01 kg
2. pieprz naturalny - 0,01 kg
3paprykałodka- 0,005 kg
4. czosnek - 0,005 kg
5gałkamukatołowa- 0,0075 kg
6. Imbir - 0,005 kg
IIMateriałypomocnicze:
1Ołonkitucneorednicy60mm
2Prdanr6
CPotadurowcapoobróbce
Wieprowina,wołowinaiłoninamieaneraem,rodrobnionenaiatce4-5mmlubrcniena
kawałkiowielkociok4mm
DPotadgotowegoproduktu
Kiełbaawodcinkachprotychdługoci30cmNajednymkoocuptelkadoawieeniadługoci10-
12cm,drugikoniecwiąanyprdąlubayty
KIEŁBSDELIKTESOW- SKRÓTINSTRUKCJI
1Krajanie,wtpnepeklowanieiociekanie
Miopokrojonew kawałki5-6cmpoypujemymieankąpeklującągodnierecepturąiukładamy
donacyodiurkowanymdnem(mogąbyddużedurlakiumieconenajakimgarnkulub
podobne),celemociekniciaiwtpnegopeklowaniapreokre24god,wpomieceniuotemp.
2-4 stopnie C.
Słoninkroimynakawałkiwielkoci5-6cmidobrechładamypre24godwtemp2-4 stopnie C.
Słoninynieolii
2. Rozdrabnianie:
WieprowinklI,wołowinklIIiłoninmieairaemirodrabniaipreiatk4-5 mm lub
rcnienakawałkiwielkociok4mm
W czasie rozdrabniania dodajemy przyprawy.
3. Mieszanie:
RodrobnionąwieprowinklI,wołowinklIIiłoninmieamyrcniebardodokładniew
poóbniepowodującymiadeniamiaMieamydoodpowiedniejkleitociirównomiernego
romieceniapocególnychkładników,pocymmaukładamydonacyoiochładamyw
temperaturze 2-4 stopnie C przez 24 godz.
4Napełnianieiwiąaniejelit
WymieanąmaąnapełniaicileołonkidokładniepobawionewodyPowietrewykłuwamy
cienkąigłą
Jedenkoniecołonkiawiąujeiprdąormującjednocenieptelkodł10-12cm,drugia
koniecaywamyprdą
5. Prasowanie, dalsze peklowanie i dojrzewanie:
Kiełbayukładamydonacyolubpojemnikówwwartwypo6-8tipraowanepodciżaremok
10 kg przechowuje przez 4-5 dni w temp. 2-4topniCiwilgotnoci85-90%,pocymwyjmujeii
zawiesza na okres 2-3 dni w temp. 8-10topniCiwilgotnoci80-85%.
6Wdenie
Zimnym dymempryłabymruchupowietrapre2-3dni,dobarwybrąowej
7Chłodenie,daledojrewanieiuenie
Kiełbaytudimypowietremdotemperatury10-12 stopni C i w tej temperaturze przechowujemy w
pomieszczeniu zaciemnionym przez 7-10 dni w wilgotnoci75-85%,ażkiełbayoiągnąwymaganą
wydajnod,cylioiągniciawydajnociok76%wtounkudowagikiełbapredoadaniem
Uwaganożemaynkiwinnybydnaotrone,aiatkidoliowane
utorStaniławGiMaxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin