Baba lub kiszka ziemniaczana z suwalszczyzny.pdf

(339 KB) Pobierz
349783492 UNPDF
I tnieją różne pojcia na robienie kiek iemniacanych - mimo blikoci regionów, na
uwalcynie ctując "kiką" lub "babą" mieaną kaą, mógłby narobid obie kłopotów - ja
oobicie wol ich "cyty" kład
Co do jelit to racej używam wycyconych
Prepi który podał Lachu to już jet inny wyrób, chociażby e wgldu na prygotowanie
iemniaków, poób wykoocenia i dowolnod w proporcji kładników - ot taka ubtelna różnica
Dla ormalnoci podam poób na "bab" lub "kik" iemniacaną według regionu uwalkiego
Składniki:
1. Ziemniaki (ok 2kg)
2 Bocek wdony, krojony w koteck (do "baby" otawid kilka platerków na wierch) - można
ewentualnie użyd urowego, premażonego na patelni lub innej podobnej wdonki, ale to nie to -
ilod optymalna ok 05-0.7kg
3. 1-2 jaja ( ewentualnie jajo+ 1 żółtko)
4 2 łyżki (rednie) mąki pennej
5 Pryprawy (wg unania) majeranek, piepr, ól (tu należy uwgldnid ilod i łonod wdonki - ja
daj ok 1 płakiej łyżki)
Wykonanie:
Ziemniaki ora jedną, wiką cebul, etred, dodad bocek, pryprawy, jajo (do "kiek" można
niego reygnowad), premiead, dodad mąk (do "kiek" można dad 3 łyżki) i delikatnie romiead
maą (nie a długo)
Na "bab" - wymarowad malcem orm (ok 25x35cm) wyłożyd i wyrównad ma, a na wierch
ułożyd kilka platerków wdonki, piec w temp 190-200stopni, ok. 1 - 1,5 godz.
Na "kik" - nabijad luno laki (1/2 - 2/3 ich pojemnoci) awiąad kooce (nici, ptelka, patyczek -
najlepy), najlepiej długoci ok20cm, ułożyd na lekko pomarowanej (najlepiej olejem) blae, nakłud
igłą w kilku miejcach i piec na łoto w temp180-190 topni (pod koniec można troch podnied dla
szybszego zrumienienia).
Do baby polecam sosik:
2 rednie cebule pokroid w drobną kotk, eklid ją na patelni (3-4 łyżki oleju), dodad płaką
łyżeck Vegety (Uwaga-łatwo preolid!) ora 1/2 - 3/4 klanki łodkiej 30% mietany (tylko bez
wynalaków ) , doprowadid do wrenia (gtnieje) ciągle mieając
349783492.001.png
Smacznego
Autor: Abratek
349783492.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin