TRUFLE4 paczki herbatników ( duże Petit Beurre) 8 łyżek kakao 1 kostka masła 4 żółtka 2 łużki rumu1 szkla cukru lub cukru pudru posypka, orzechy, kakao...itp Rozgnieść wałkiem herbatniki, wymieszać z kakao. Utrzeć miękkie i pokrojone na kawałki masło z połową cukru na jednolitą masę, dodać herbatniki z kakaem.Ubić żołtka z pozostałym cukrem, dodać rum i dodać do masy i wymieszać. Wstawić na ok. 30 min do lodówki aby masą trochę stwardniała ( ja nie wstawiam ,bo dzieciaki i mój mąż nie mogą się doczekać ). Formować małe kulki. Obtaczać w posypce do wypieków, w kakao, w orzechach.... w czym tam kto sobie chce. Trzymać w lodówce, do czasu podania.Ja przeważnie nie mam rumu więc 2 łyżki wódki czystej-białej mieszam z kilkoma kroplami aromatu rumowego do ciastRUMOWE TRUFLE (tych jeszcze nie robiłam)225 g gorzkiej czekolady łyżka rozpuszczalnej kawy 100 g masła 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru kakao czekoladowa posypka Kawę zalać 2 łyżkami gorącej wody. Połaczyc z rozpuszczoną na parze czekoladą. Masło utrzeć z cukrem, dodoać rum i kawę z czekoladą. Odstawić na godzinę do lodówki. Formować kulki, obtoczyć je w kakao i posypce albo część w kakao a pozostałe w posypce albo... jak kto woli trzymać w lodówce.
ela.su