Spagetti po bolońsku
Porcja: 460 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje
· cebula
· 2 łyżki oleju
· 350 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
· puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
· 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
· ząbek czosnku
· 400 g spaghetti
· 150 g startego parmezanu (niekoniecznie)
· listki świeżej bazylii
· sól
· pieprz
■ Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz zioła. Dalej dusić 20 minut, aż sos nieco się zagęści. Doprawić do smaku przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. ■ Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wyłożyć na półmisek. Polać sosem, ewentualnie posypać serem. Potrawę udekorować listkami bazylii.
S-H