Terapia dr Gersona w warunkach domowych.pdf

(104 KB) Pobierz
582196691 UNPDF
Terapia dr Gersona w warunkach domowych - wersja uaktualniona
Terapia Gersona, jest metodą leczenia nowotworów oraz całej gamy chorób
cywilizacyjnych, za pomocą świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców, przy
jednoczesnym oczyszczaniu organizmu wlewami z kawy.
O tej terapii napisano wiele. Jest bardzo popularna, i jeśli wierzyć statystykom - bardzo
skuteczna.
Po niespełna dwuletnich doświadczeniach i obserwacjach pacjentów, którzy zdecydowali
się podjąć terapię Gersona w domu stwierdzam, że jest ona niezwykle trudna do
zastosowania i dość kosztowna. Nie każdego na nią stać. Wymaga ogromnej pracy i
kooperacji przynajmniej dwóch osób - chorego i jego pomocnika.
Dwutygodniowy wyjazd do kliniki Gersona na Węgrzech kosztuje około 6500 EURO i
służy tylko temu, aby zainicjować tą terapię pod okiem specjalistów i nauczyć się
wykonywać ją samodzielnie w domu. Domowe leczenie trwać może następnych 3, 6, a
czasami 12 miesięcy, lub nawet kilka lat.
Nie każdy pacjent jest przyjmowany do klinik Gersona i nie każdemu pacjentowi
rekomenduje się tą terapię. Przyjęcia odmawia się szczególnie tym osobom, u których
przerzuty nowotworu pojawiły się w mózgu, kręgosłupie, wątrobie... Z doświadczenia
wiem, że wiele osób rozpoczyna terapię Gersona w domu, na własną rękę, bez wyjazdu
do węgierskiej lub meksykańskiej kliniki.
Terapia sama w sobie wymaga ogromnego codziennego nakładu pracy. Każdy jeden
dzień (od godz 6.00 do 22.00), przez wiele miesięcy wygląda mniej więcej tak:
- 13 razy szklanka świeżo wyciśniętego soku z warzyw i/lub owoców,
- 13 razy dziennie mycie wyciskarki,
- 3-6 razy lewatywa z kawy
- 3 specyficzne posiłki dziennie.
Wszystkie produkty muszą być świeże i EKOLOGICZNE. To daje łącznie ponad 200 kg
ekologicznych warzyw i owoców miesięcznie. Aby ta terapia odniosła skutek, osoba
chora powinna być w pełni obsługiwana, odpoczywać i nie robić nic, albo robić bardzo
niewiele. Do prawidłowego wykonania tej terapii potrzebny jest zatem pomocnik na
pełnym etacie, a raczej na dwóch pełnych etatach.
UWAGA!!! Jeśli decydujesz się na samodzielne podjęcie terapii Gersona, pamiętaj o
jednej bardzo ważnej rzeczy! NIE WLEWAJ SOKÓW DO ŻOŁĄDKA, ale dokładnie je
"przeżuwaj" zanim połkniesz, by jak najbardziej nasączyć je śliną.
Soki wyciśnięte z owoców i warzyw nie są naturalnym pożywieniem dla człowieka.
Naturalnym pożywieniem jest cały owoc i całe warzywo wyciśnięte w najlepszej
wyciskarce wszechczasów - własnej szczęce. Płynne soki oddzielone od miąższu są
nuklearną bomba witaminową, która oprócz oczyszczania organizmu i niszczenia
komórek rakowych niszczy również komórki zdrowe i pożyteczne. Własna ślina
unieszkodliwia niszczycielki aspekt tej "bomby" wobec tychże zdrowych komórek, nie
umniejszając przy tym niszczycielskiego rażenia przeciwko właściwym "wrogom"
zdrowego organizmu.
linki zewnętrzne:
Polska strona poświęcona terapii dr Maxa Gersona, na której można nabyć książkę
Klinika Gersona na Węgrzech
Instytut Gersona w Meksyku
Zanim przejdę do dokładnego opisu terapii Gersona chciałbym wspomnieć coś na temat
jej oficjalnej skuteczności. Oto fragment artykułu Waltera Lasta pt. "Konwencjonalne
terapie antyrakowe", z 37nr NEXUSA.
Holistyczne podejście do leczenia raka obejmuje doskonałe odżywianie, zioła,
elektromedycynę, oraz medycynę wibracyjną lub energetyczną, uzdrawianie emocjonalne,
a także terapię umysłową. Jedyne znane badania, które są bliskie podejściu
holistycznemu, dotyczą terapii Gersona (m.in. enzymoterapia) i były przeprowadzone w
celu oceny pięcioletniego okresu przeżywalności 153 pacjentów cierpiących na czerniaka.
Wykazały one, że 100% pacjentów z fazą pierwszą i drugą poddanych terapii Gersona
przeżyło, podczas gdy tylko 79% poddanych terapii konwencjonalnej. W odniesieniu do
przypadków w trzeciej fazie raka (z przerzutami w bliskim regionie) liczby te
przedstawiały się odpowiednio - 70% i 41%, zaś w fazie czwartej (przerzuty w rejonach
odległych) - 39% i 6%.
Owszem, te statystyki są optymistyczne. Należy jednak zaznaczyć że Terapia Gersona
jako higieniczna dieta i intensywne oczyszczanie organizmu z toksyn jest jedynie
fragmentem procesu zwanego holistycznym leczeniem nowotworów. Choć można i
należy przeprowadzać Terapię Gersona w warunkach domowych, wciąż pamiętać należy
o pozostałych elementach leczenia holistycznego: medycynie wibracyjnej lub
energetycznej, uzdrawianiu emocjonalnym, oraz terapii umysłowej. Terapia
przeprowadzana w klinikach Gersona w Meksyku lub na Węgrzech obejmuje wszystkie
te elementy leczenia holistycznego. Zdalne wsparcie specjalistów odbywa się jeszcze
przez wiele miesięcy, a nawet lat po zakończeniu dwutygodniowej wprowadzającego
treningu przygotowującego do samodzielnego przeprowadzania terapii Gersona w
warunkach domowych.
W tym miejscu chciałbym zaprosić cię do obejrzenia tego filmu, który opowiada zwięźle
o historii oraz o podstawowych założeniach terapii Gersona.
Założenia diety Gersona
(W poniższym tekście kursywą oznaczone są moje własne komentarze)
Doktor medycyny Max Gerson w młodości cierpiał na silne migreny, na które nie było
lekarstwa. Wówczas, gdy tytułem eksperymentu zastosował u siebie restrykcyjną dietę
wykluczającą sól, tłuszcz, produkty konserwowane, wędzone, a opartą na świeżych
owocach i warzywach, dolegliwości migrenowe ustąpiły. Od tego czasu zaczął zalecać
dietę przeciw migrenową swoim pacjentom, obserwując wyleczenie szeregu także innych
chorób takich jak: gruźlica skóry, zapalenie stawów, choroby serca, cukrzyca,
niewydolność nerek, choroby zwyrodnieniowe, a także nowotwory.
Doktor Gerson w Instytucie w Teksasie wyleczył swoją metodą ponad 50 osób
cierpiących na różne nowotwory (często z przerzutami) takie jak czerniaki, raka:
okrężnicy, kości, płuc, mózgu, prostaty, piersi, trzustki, ziarnicę, nie operacyjnego raka
jajnika i inne. Założeniem metody leczenia jest istnienie przyczynowego związku między
dostającymi się do organizmu m.in. wraz z dietą zanieczyszczeniami środowiskowymi -
toksyny, chemikalia, leki, niektóre pokarmy, a osłabieniem funkcji układu
immunologicznego.
Terapia Gersona uzupełnia niedobory witamin, minerałów, enzymów i innych
składników pokarmowych przez spożywanie świeżych organicznie wyhodowanych
owoców, warzyw i soków. Toksyczne resztki są eliminowane przez bezpieczną i
skuteczną detoksykację. Naturalna obrona organizmu jest pobudzana i przywracana do
zdrowia. Uszkodzone, czy zniszczone tkanki i układy ulegają regeneracji. Przez okres 6 -
12 tygodni zaleca się dietę ograniczoną do owoców, liści i warzyw w postaci
wyciskanych na świeżo soków, lub spożywanych w postaci naturalnej, lub sałatek, albo
duszonych w sosie własnym. Dopuszcza się również spożywanie ziemniaków, potraw z
płatków owsianych, chleba żytniego bezsolnego, zupy Hipokratesa. Nie solić, jeść
wszystko świeże. Po tym okresie można włączyć białko zwierzęce w postaci chudego
sera bez soli, lub naturalnego jogurtu.
Ta dieta jest podstawą leczenia. Warunkiem jest wykluczenie sodu i spożywanie
maksymalnie dużej ilości potasu. Jest ona łatwo i szybko trawiona. W niewielkim stopniu
stymuluje metabolizm, natomiast pobudza eliminację substancji trujących i produktów
pośrednich przemiany materii. Ilość kalorii jest mniejsza i organizm trawi każdy posiłek
szybciej. Pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości (nawet dodatkowo w nocy). Dieta
Gersona jest naturalna, wysoko witaminowa, bogata w płyny, minerały, enzymy i inne
substancje bioaktywne, uboga w sód i tłuszcz. Uwaga! Dietę i inne zalecenia kuracji
Gersona należy wykonywać pod kontrolą doświadczonego lekarza!
I tu pojawia się pierwszy problem. Który lekarz medycyny konwencjonalnej w naszym
kraju zaleci jakiemukolwiek pacjentowi dietę Gersona... i weźmie na siebie pełną
odpowiedzialność za to?
Prawda jest taka, że jeżeli nie stać cię, by udać się do jednej z klinik Gersona (za 2
tygodnie pobytu w węgierskiej klinice trzeba zapłacić 4 tys. euro), gdzie będziesz
znajdował się pod fachową opieką medyczną, to działasz na własną rękę. Nim
podejmiesz jakąkolwiek decyzję poznaj jak najdokładniej zasadę funkcjonowania tej
terapii – jej zalety, wady, skutki uboczne, zagrożenia, oraz specyfikę twojej własnej
choroby. Dociekaj, pytaj, szukaj, tak długo, aż nie nabierzesz całkowitej pewności że
chcesz się tego podjąć.
Produkty zalecane w diecie
Surowce powinny pochodzić z upraw organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków
jest dowolna, możliwie największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet żądać dodatkowych
ilości w nocy. Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą
być obfitsze i częstsze.
Owoce:
banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty,
pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango.
Należy jeść surowe owoce w dużych ilościach (wykluczone są z puszek i słoików).
Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też jeść owoce duszone we własnym
soku. Można jeść też owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak
rodzynki, brzoskwinie, daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane - opłukać,
namoczyć i udusić,
Soki:
owocowo-warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków dziennie, co
odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20). Świeże (nie
z puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne
w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i
temperatury.
Mamy kolejny ważny punkt – Jakość owoców i warzyw powinna być najwyższa,
najlepiej z upraw organicznych. Po pierwsze – organiczna marchewka jest droższa od
zwykłej, a ponadto wcale nie tak łatwo ją dostać? W dużych miastach zapewne
znajdziesz kilka sklepów ze zdrową (organiczną) żywnością. Ale co, jeśli mieszkasz w
jakimś Pcimiu?
Poza tym wcale nie polecam Ci robienia zakupów w zwykłym warzywniaku.
Zmniejszysz wydatki nawet o połowę jeśli bezpośrednio udasz się do hurtowni, lub do
gospodarza. Ja również jestem wielbicielem świeżych soków i z doświadczenia wiem że
potrafię miesięcznie skonsumować 30kg marchwi, 30 kg jabłek, 10kg selera, 15 kg
buraka, 10 kg kapusty, a wcale tak dużo soków jeszcze nie pijam i nie jestem jeszcze
witarianinem. Zakupy robię na warzywnym rynku hurtowym w Broniszach (raz na
dwa/trzy tygodnie).
Przy diecie Gersona miesięcznie będziesz potrzebował ponad 200kg surowca. Lepiej
poszukaj dobrego i taniego źródła. Oto krótka lista gospodarstw ekologicznych. Być
może któreś z nich znajduje się blisko ciebie... Szukaj takich gospodarstw na własną rękę
w swojej okolicy. Kupuj od razu zapas przynajmniej na 2 tygodnie lub na cały miesiąc.
Przechowuj surowiec w chłodnym miejscu (piwnica, balkon etc), aby nie zaczął się psuć.
Jeżeli nie ma takich gospodarstw blisko Ciebie, śmiało zapukaj do pierwszego lepszego
rolnika. Oni często dla swoich własnych potrzeb hodują warzywa tylko dla siebie,
zdrowo, bez oprysków, na naturalnym nawozie. Może będą skłonni odsprzedać Ci część
swoich zapasów, gdy szczerze przedstawisz im swoje położenie.
Polecane soki i przeciery:
- Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie).
- Sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie.
- Sok z zielonych części roślin - cztery szklanki dziennie.
- Sok winogronowy.
- Sok grejpfrutowy.
- Sok jabłkowy.
- Sok pomidorowy.
- Surowy przecier jabłkowy - robi się na części mielącej prasy Norwalk (lub w zwykłej
maszynce do mielenia mięsa, lub na tarce) - jako deser, między posiłkami, wieczorem, na
noc.
- Gotowany przecier jabłkowy: jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać
do 3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod przykryciem do
wrzenia, zmniejszyć ogień i chwilę podgotować na małym ogniu. Przepuścić przez
ręczny młynek do potraw - skórki zostaną na nim. Może stać w nocy na stoliku przy
łóżku pacjenta - dobry w biegunce, niestrawności. Gdy jabłka są wczesne, kwaśne,
można je słodzić. Nie wolno słodzić gdy występuje biegunka, także miodem ani
słodzikami. Przy biegunce nie można spożywać surowych wczesnych, kwaśnych jabłek -
wtedy ubiegłoroczne.
- Przecier marchwiowo – jabłkowy, plus troszkę soku pomarańczowego, plus troszkę
rodzynek: jako II śniadanie dla dzieci – poprawia uwagę na lekcjach, stopnie, wzmacnia
układ odpornościowy (mniej przeziębień).
Sposoby przygotowania soków:
Soki cytrusowe:
na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem.
Pozostałe soki:
Tutaj mamy kilka sposobów przygotowania soków w zależności od zasobności portfela.
1) Najlepszym i najbardziej komfortowym sposobem jest użycie sokownika firmy
Norwalk. Cena urządzenia wynosi od 8 do 10 tys PLN. (wejdź na allegro i szukaj
/norwalk/k.
2) Dużo tańsze są zwykłe, elektryczne wyciskarki do soków.
Na rynku dostępnych jest wiele modeli różniących się jakością i ceną
3) Jeszcze tańszą opcją jest zastąpienie wyciskarki dwoma łatwo dostępnymi
urządzeniami:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin