wartościowanie stanowisk pracy_popr.pdf

(87 KB) Pobierz
Microsoft Word - wartościowanie stanowisk pracy_popr.doc
WARTOŚCIOWANIE
STANOWISK PRACY
1
Wartościowanie stanowisk – korzyści
Przegląd organizacji pracy w przedsiębiorstwie,
Lepsze wzajemne poznanie treści pracy na stanowiskach
Uporządkowanie, lub sporządzenie opisów stanowisk pracy,
Uporządkowanie hierarchii stanowisk
Lepsze zrozumienie przez pracowników umiejscowienia własnego
stanowiska w hierarchii innych stanowisk
Ranking stanowisk,
Klasyfikacja stanowisk
Porównywanie parami
Porównywanie czynników
Metody analityczno-punktowe
RANKING STANOWISK
Polega na porównaniu znaczenia stanowisk z punktu widzenia organizacji.
Wyróżnia się stanowiska najbardziej istotne dla organizacji i najmniej
ważne. Między nimi rozmieszcza się pozostałe stanowiska. Płaca zależy od
miejsca w rankingu stanowisk.
ZALETY
WADY
prosta
mało pracochłonna
niskie koszty
łatwo wyznaczyć skrajne
stanowiska
nie nadaje się do stosowania
w dużych organizacjach,
mających złożone struktury
odstępy pomiędzy
poszczególnymi miejscami w
rankingu są stałe. Nie
odzwierciedlają faktycznych
zadań i odpowiedzialności
KLASYFIKACJA STANOWISK
Polega na grupowaniu stanowisk w homogeniczne kategorie (szczeble)
według faktycznego zakresu zadań i wymaganych kwalifikacji na każdym z
nich.
Klasyfikacji stanowisk dokonuje się w kilku etapach;
Przegląd stanowisk i utworzenie kategorii
Utworzenie hierarchii kategorii oraz wyszczególnienie zadań i
kwalifikacji dla każdej z nich (np. praca analityczna, praca
kreatywna, administracyjna …)
2
Wartościowanie stanowisk – metody
394489190.001.png
Sporządzanie opisów kategorii i zaliczenie stanowisk do każdej z
nich
Ustalenie płacy minimalnej dla każdej kategorii
ZALETY
WADY
prosta
mało czasochłonna
niskie koszty
nadaje się do stosowania w
dużych organizacjach
problem z określeniem
szerokości kategorii (zbyt
wąska, lub zbyt szeroka
trudności z
przyporządkowaniem do
kategorii złożonych stanowisk
pracy
PORÓWNYWANIE PARAMI
Stanowisko
1
2
3
4
5
6
7
8
1. Kelner
X
2. Sprzątaczka
X
3. Kucharz
X
4. Szef kuchni
X
5. Szatniarz
X
6. Kierowca
X
7. Zaopatrzeniowiec
X
8. Barman
X
Suma punktów
ZALETY
WADY
hierarchia stanowisk powstaje
w wyniku porównywania
każdego stanowiska z każdym
metoda ciągle prosta
dosyć obiektywna
trudno sformułować podstawę
porównywania stanowisk
skomplikowana przy dużej
liczbie stanowisk
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE – cechy
Każda metoda analityczno punktowa definiuje;
zestaw kryteriów wyceny, najlepiej 12-15
liczbę spełniania kryterium,
wagi odzwierciedlające ważność każdego z kryteriów, - określona
ilość punktów
zasady przyznawania punktów.
3
394489190.002.png
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE –zalety i wady
ZALETY
WADY
minimalizują subiektywne
podejście,
określają rangę stanowiska w
porównaniu z innymi,
dają racjonalne uzasadnienie
decyzji
obejmują różne stanowiska
czasochłonność, drogie,
mogą być trudne do
zrozumienia i stosowania,
może wystąpić brak
obiektywizmu w doborze
czynników, wag i punktacji
Międzynarodowa Organizacja Pracy przygotowała listę
26 najczęściej używanych kryteriów wyceny stanowisk
pracy. Są to:
odpowiedzialność
analiza i
opiniodawstwo
precyzja, dokładność
złożoność
kontakty
zewnętrzne,
dyplomacja
inwencja,
kreatywność
wiedza i
umiejętności
podejmowanie
decyzji
sprawność manualna
planowanie i
koordynacja
rozwiązywanie
problemów
kontakty
interpersonalne
szkolenia i
doświadczenie
odpowiedzialność za
pieniądze, materiały,
poufne informacje,
dokumentację,
wyposażenie, procesy
wykształcenie
skutki pomyłek
wysiłek
inicjatywa
wiedza
technologiczna
wysiłek umysłowy
wymagania
fizyczne
kondycja fizyczna
kontrola zasobów
wykonywanie
zadań
warunki pracy
praca w
warunkach stresu
psychicznego
4
394489190.003.png
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE
UMEWAP 2000,
AWP – 2
METODA PROFILOWA
METODY ANALITYCZNO-PUNKTOWE – UMEWAP -2000
UMEWAP - 95
A. ZŁOŻONOŚĆ PRACY
A1 wykształcenie zawodowe 60
A2 doświadczenie 35
A3 innowacyjność, twórczość 25
A4 zręczność 20
A5 współdziałanie 20
Σ 160 pkt.
UMEWAP -2000
A. ZŁOŻONOŚĆ PRACY
A1 wykształcenie zawodowe 60
A2 doświadczenie 35
A3 innowacyjność, twórczość 25
A4 zręczność 20
Σ 140 pkt
B. ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA
B1 przebieg i skutki pracy 35
B2 decyzje 35
B3 środki i przedmioty pracy 25
B4 bezpieczeństwo innych osób 25
B5 kontakty zewnętrzne 20
Σ 140 pkt .
B. ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA
B1 przebieg i skutki pracy 30 B2
decyzje 30
B3 finanse, środki i przedmioty 25
B4 bezpieczeństwo innych osób 25
B5 kierowanie 40
Σ 150 pkt.
C. UCIĄŻLIWOŚĆ PRACY
C1 wysiłek fizyczny 30
C2 wysiłek psychonerwowy 20
C3 wysiłek umysłowy 20
C4 monotonia 10
Σ 80 pkt .
C. WSPÓŁPRACA
C1 współdziałanie 25
C2 motywowanie 20
C3 kontakty zewnętrzne 20
Σ 65pkt
D. WARUNKI PRACY
D1 uciążliwość środowiska 25
D2 czynniki niebezpieczne 15
D. UCIĄŻLIWOŚĆ PRACY
D1 wysiłek fizyczny 30
D2 wysiłek psychonerwowy 20
D3 wysiłek umysłowy 20
D4 monotonia 10
D5 warunki pracy 25
Σ 105
Σ 40 pkt
5
394489190.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin