2004.pdf
(
173 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - CHLEB_A1.DOC
WPISUJE UCZEİ
UZUPEýNIA ZESPìý
NADZORUJġCY
KOD UCZNIA
DATA URODZENIA UCZNIA
miejsce
na naklejkħ
z kodem
dzieı miesiĢc rok
dysleksja
SPRAWDZIAN
W SZìSTEJ KLASIE
SZKOýY PODSTAWOWEJ
áChlebÑ
KWIECIEİ 2004
Instrukcja dla ucznia
1. SprawdŅ, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 8 stron.
Ewentualny brak stron lub inne usterki zgþoĻ nauczycielowi.
2. Na tej stronie i na karcie odpowiedzi wpisz swj kod i datħ
urodzenia.
3. Czytaj uwaŇnie wszystkie teksty i zadania.
4. RozwiĢzania zapisuj dþugopisem albo pirem z czarnym
lub granatowym tuszem/atramentem.
Nie uŇywaj korektora.
Czas pracy:
60 minut
5. W zadaniach od 1. do 20. sĢ podane cztery odpowiedzi:
A, B, C, D. Odpowiada im nastħpujĢcy ukþad kratek
na karcie odpowiedzi:
Liczba punktw
do uzyskania: 40
6. Wybierz tylko
jednĢ
odpowiedŅ i zamaluj kratkħ z odpowiadajĢcĢ
jej literĢ - np. gdy wybraþeĻ odpowiedŅ áAÑ:
7. Staraj siħ nie popeþniaę bþħdw przy zaznaczaniu odpowiedzi,
ale jeĻli siħ pomylisz,
bþħdne zaznaczenie otocz kþkiem
i
zaznacz innĢ odpowiedŅ.
8. RozwiĢzania zadaı od 21. do 25. zapisz czytelnie i starannie
w wyznaczonych miejscach. Pomyþki przekreĻlaj.
9. Ostatnia strona arkusza jest przeznaczona na brudnopis.
Zapisy w brudnopisie nie bħdĢ sprawdzane.
S-A1-042
Powodzenia!
Dzieje chleba, stanowiĢcego podstawħ naszego codziennego poŇywienia, siħgajĢ
czasw prehistorycznych. JuŇ ludzie epoki kamiennej piekli na rozgrzanych
kamieniach pþaskie placki z rozdrobnionych ziaren wymieszanych z wodĢ.
StaroŇytni z wypiekania chleba uczynili sztukħ. Egipcjanie odkryli droŇdŇe
i wynaleŅli piec chlebowy. Grecy wypiekali ponad 70 gatunkw pieczywa. W Rzymie,
gdzie w I w. p.n.e. istniaþo 300 piekarı, wynaleziono mþyn wodny i udoskonalono
piece chlebowe.
W Ļredniowiecznej Polsce uprawiano rŇne zboŇa: Ňyto, proso, owies, jħczmieı,
pszenicħ. Ziemiħ pod uprawħ orano radþami lub pþugami. Dojrzaþe zboŇa Ļcinano
sierpami. Do rozcierania ziaren na mĢkħ sþuŇyþy Ňarna. Od XII wieku w rŇnych
czħĻciach Polski stopniowo upowszechniaþy siħ mþyny i zaczħþo siħ rozwijaę
piekarskie rzemiosþo. Najstarszy w Polsce cech piekarzy zaþoŇono w Krakowie
w 1260 roku na mocy przywileju ksiħcia Bolesþawa Wstydliwego.
Na podstawie: Ewa Sabelanka, W encyklopediach nie znajdziecie, Poznaı 1981.
1. Historia chleba siħga czasw
A. nowoŇytnych. B. Ļredniowiecza. C. prehistorycznych. D. staroŇytnoĻci.
2. Piec chlebowy wynaleziono w
A. Egipcie.
B. Polsce.
C. Grecji.
D. Rzymie.
3. Do rozcierania ziaren zbŇ sþuŇyþy
A. radþa.
B. sierpy.
C. Ňarna.
D. pþugi.
4. Pierwszy polski cech piekarzy powstaþ w
A. pierwszej poþowie XII wieku.
B. drugiej poþowie XII wieku.
C. pierwszej poþowie XIII wieku.
D. drugiej poþowie XIII wieku.
Pħdy zbŇ sĢ zakoıczone kþosami lub wiechami. W kþosach kwiaty, a potem
ziarna, osadzone sĢ wprost na þodydze. W wiechach znajdujĢ siħ na koıcach
rozgaþħzieı.
5. NajbliŇej mþyna roĻnie zboŇe tworzĢce wiechy. Ktre to zboŇe?
A.
B.
C.
D.
Ňyto
owies
pszenica
jħczmieı
6. Z mþyna do piekarni jest 150 m. Ile to centymetrw na planie w skali 1 : 5000?
A. 3
B. 2
C. 10
D. 7,5
7. Chleb waŇy o 30 procent wiħcej niŇ wziħta do wypieku mĢka. Ile waŇy chleb
upieczony z 5 kg mĢki?
A. 5,30 kg
B. 6,50 kg
C. 5,15 kg
D. 3,50 kg
2
8. Cztery prostopadþoĻcienne foremki do pieczenia majĢ takĢ samĢ wysokoĻę.
Najwiħcej ciasta chlebowego zmieĻci siħ do foremki, ktrej podstawa ma wymiary
A. 25 cm
ċ
20 cm B. 20 cm
ċ
30 cm C. 15 cm
ċ
30 cm D. 25 cm
ċ
25 cm
9. Uczniowie kupili na biwak 3 jednakowe bochenki chleba. Zapþacili za nie razem
4,05 zþ. Po namyĻle postanowili dokupię jeszcze 2 takie same bochenki. Ile jeszcze
bħdĢ musieli dopþacię?
A. 1,35 zþ
B. 2,70 zþ
C. 6,75 zþ
D. 8,10 zþ
Kacper kupiþ chleb, ktry byþ pokrojony na rwnej wielkoĻci kromki i miaþ dþugi
okres przydatnoĻci do spoŇycia. Oto etykieta z opakowania tego chleba:
Chleb Ňytni
100 g chleba zawiera przeciħtnie:
30,0 g wħglowodanw,
5,5 g biaþka,
1,5 g tþuszczu,
9,0 g bþonnika.
Masa netto: 500 g
Liczba kromek: 10
Najlepiej spoŇyę przed 31. 01. 2004 r.
WartoĻę energetyczna 100 g chleba: 154 kcal
10. Chleb zostaþ kupiony 30. 09. 2003 r. Ile miesiħcy najdþuŇej moŇna go byþo
przechowywaę zgodnie z zaleceniem na etykiecie?
A. 3
B. 4
C. 7
D. 8
11. Ktre wyraŇenie prowadzi do obliczenia wartoĻci energetycznej 1 kromki
kupionego chleba?
A. 154:100
B. 500:10
C. (154µ5):10
D. (154µ10):5
12. Ktry diagram ilustruje zawartoĻę substancji odŇywczych w kupionym chlebie?
A.
B .
C .
D .
masa [g]
masa [g]
masa [g]
masa [g]
150
150
150
150
100
100
100
100
50
50
50
50
0
0
0
0
1 2 3 4
1 2 3 4
1 2 3 4
1 2 3 4
Oznaczenia: 1 Î wħglowodany, 2 Î biaþko, 3 Î tþuszcze, 4 Î bþonnik.
13. Po Ļniadaniu, zwykle dwadzieĻcia po sidmej, Michalina wysypywaþa ptakom
okruszki chleba. KtregoĻ dnia zrobiþa to dopiero za dwanaĻcie dziewiĢta. O ile
pŅniej niŇ zwykle ptaki dostaþy okruszki?
A. 1 godz. 28 min B. 1 godz. 32 min C. 2 godz. 8 min D. 2 godz. 32 min
3
Chleb otaczano w Polsce od niepamiħtnych czasw niemal religijnĢ czciĢ i wielkim
szacunkiem. Gdy przypadkiem upadþ na ziemiħ, podnoszono go i przepraszajĢc Î
caþowano. Kromkħ chleba dawano przy rozstaniu jako znak bþogosþawieıstwa na
drogħ i zapowiedŅ szczħĻliwego powrotu. Chlebem i solĢ witaþo siħ i wita po dzieı
dzisiejszy dostojnych i miþych goĻci oraz nowoŇeıcw na progu ich mieszkania.
Chlebem czħstuje siħ ubogich, skrzywdzonych, ŇebrzĢcych. Trafiþ teŇ chleb do wielu
przysþw i porzekadeþ, np. Chleb najmocniej wiĢŇe, Gdzie chleb i woda, tam nie ma
gþoda.
Na podstawie: Maria Lemnis, Henryk Vitry, W staropolskiej kuchni, Warszawa 1980.
14. Tekst mwi o
A. smaku i gatunkach chleba.
B. tradycjach i zwyczajach.
C. znaczeniu przysþw.
D. wierzeniach religijnych.
15. W ktrym przysþowiu wystħpuje uosobienie?
A. Nic po chlebie, kiedy brak zħbw.
B. Chleb pracĢ nabyty jest smaczny i syty.
C. Gþodnemu chleb na myĻli.
D. Chleb pþacze, gdy go darmo jeĻę.
Kamienny chleb
(1) Na oknie bochen chleba leŇaþ napoczħty,
Na liĻciu kapuĻcianym, pulchny i pħkniħty.
(2) Szedþ drogĢ gþodny. Staje. Prosi gospodyni:
áDajcie mi kromkħ, kromka ubytku nie czyni.
(3) Jestem gþodny, od wczoraj bez chleba i wodyÑ.
áA cŇ to, czy chleb piekħ dla czyjej wygody?
(4) Nie dam wam, ani myĻlħ dla was wstawaę z þawy! Î
Fuknħþa gospodyni. Î Poszedþ, jaki Ňwawy!Ñ
(5) Za chwilħ sama sobie chleb ukroię wstaje,
Ale nŇ w chleb nie wchodzi, krajaę siħ nie daje.
(6) Na oknie zamiast chleba zwykþy kamieı leŇy,
Choę jeszcze wczoraj ciasto rozczyniaþa w dzieŇy*.
Anna Kamieıska
* dzieŇa Î duŇe drewniane naczynie do przygotowywania ciasta na chleb
16. Celem zamieszczonego pod wierszem przypisu jest
A. wskazanie Ņrdeþ informacji zawartych w tekĻcie.
B. skomentowanie opisanych w utworze wydarzeı.
C. objaĻnienie znaczenia uŇytego w wierszu wyrazu.
D. zwrcenie uwagi na poprawnoĻę zapisu wyrazu.
17. W ktrej zwrotce wiersza rzeczywistoĻę przemienia siħ w baĻı?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
4
18. Chleb w wierszu zamieniþ siħ w kamieı, poniewaŇ
A. leŇaþ na oknie i sczerstwiaþ.
B. gospodyni odmwiþa go gþodnemu.
C. gospodyni Ņle rozczyniþa ciasto.
D. zostaþ za wczeĻnie napoczħty.
19. Ktre okreĻlenia charakteryzujĢ gospodyniħ Î bohaterkħ wiersza?
A. Uczynna, zmħczona, gþodna.
B. Pracowita, zapobiegliwa, uprzejma.
C. Zaradna, goĻcinna, Ňwawa.
D. SkĢpa, nieuŇyta, opryskliwa.
20. Jakie pouczenie wypþywa z wiersza Anny Kamieıskiej?
A. Trzeba siħ dzielię z potrzebujĢcymi.
B. Nie warto prosię o pomoc i wsparcie.
C. Powinno siħ przyjmowaę okazanĢ pomoc.
D. Nie naleŇy pokazywaę obcym swego dobytku.
21. Opowiedz swoimi sþowami historiħ przedstawionĢ w wierszu Kamienny chleb.
UŇyj wyrazw okreĻlajĢcych charaktery i oceniajĢcych zachowanie postaci.
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
5
Plik z chomika:
Ewcia2707
Inne pliki z tego folderu:
01a 2007.pdf
(925 KB)
01 2007.pdf
(925 KB)
zima_kryteria.pdf
(94 KB)
zima.pdf
(346 KB)
z_zycia_szkoly_kryteria.pdf
(77 KB)
Inne foldery tego chomika:
★★Szpilki. Na. Giewoncie ★★
♥♥♥ ALLEGRO
♥♥♥ DLA SZUKAJĄCYCH PRACY
Anna Karenina
Basnie Rosyjskie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin