Temat: Wpływ witamin na skórę. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Witaminy to związki chemiczne, które:
- są niezbędne do normalnego przebiegu procesów biochemicznych w organizmie, a ich rak powoduje zaburzenia w jego funkcjonowaniu
- nie mogą być wytwarzane przez organizm, dlatego musza być dostarczane z pożywieniem
- nie są źródłem energii ani materiałem budulcowym
- występują jako naturalny składnik pożywienia.
Witaminy dzielimy na:
a. rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K)
b. rozpuszczalne w wodzie (B, C, P)
c. część substancji traktowanych jest jak witaminy (cholina, inozytol, kwas liponowy, kwas pangamowy, kwas orotowy, karnityna) – mogą być syntetyzowane przez organizm ludzki
d. grupa quasi-witamin (semiwitamin, substancji witaminopodobnych) są to związki które nie spełniają wszystkich kryteriów witamin
Niedobór witamin jak tez ich nadmiar jest przyczyna wielu schorzeń w organizmie. Pielęgnacja skóry za pomocą witamin daje doskonałe rezultaty. Witaminy stosowane zewnętrznie wspomagają naturalne systemy metaboliczne i obronne.
WITAMINA A:
§ retinol oraz produkty jego utleniania
§ występowanie: retinol – jaja, masło, sery, wątroba, tran, ß-karoten – marchew, dynia, szpinak
§ podatna jest na działanie światła i utlenianie, pod wpływem tych czynników traci aktywność biologiczną
§ nazywana jest witaminą przeciwinfekcyjną i witamina wzrostową
§ ß-karoten to nazwa prowitaminy A pochodzenia roślinnego, jest przetwarzany w retinol i jego pochodne
§ retinoidy w kosmetykach służą do uzupełniania niedoboru witaminy A w skórze, co przyczynia się do odnowy naskórka
§ wykazuje korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie
§ wpływa na wzrost, ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcję hormonów, chroni przed nowotworami, chorobami serca,
§ ma korzystny wpływ na regenerację skóry oraz procesy rogowacenia naskórka
§ działanie preparatów kosmetycznych zawierających retinoidy:
- zmiękczanie naskórka i zmniejszanie jego rogowacenia
- wygładzanie powierzchni skóry
- poprawa kolorytu skóry, osłabienie przebarwień na skórze
- odpowiednie nawilżenie skóry
- ochrona przed promieniowaniem UV
- pomoc w leczeniu zmian patologicznych skóry, np. trądzik, czyraczność
WITAMINA D:
§ (kalcyferol), jest wytwarzana z prowitamin pod wpływem UV w skórze
§ jej niedobór u dzieci powoduje zniekształcenie kośćca (krzywicę)
§ zapobiega odwapnieniu kości i zębów
§ uczestniczy w przyswajaniu wapnia i fosforu
§ awitaminoza prowadzi do: krzywicy, paradontozy, kruchości paznokci, wypadania włosów
§ stosowana w kosmetykach przeciw schorzeniom wymienionym wyżej
§ występuje w tranie, rybach, żółtkach jaj, mleku, serach
§ przyspieszają procesy metaboliczne i zwiększają napięcie naskórka
WITAMINA E:
§ (tokoferol), biologiczny antyutleniacz
§ występuje: kiełki zbóż, sałata, warzywa liściaste, kukurydza, owoce dzikiej róży, oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z kiełków pszenicy
§ poprawia nawilżenie i sprężystość skóry
§ zasoby naturalnej witaminy E w skórze z wiekiem zmniejszają się
§ chroni prze promieniami UV
§ wspomaga ukrwienie tkanki łącznej skóry i błon śluzowych
§ poprawia ukrwienie skóry
§ wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skry i trądziku
§ awitaminoza: rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie ran, zaburzenia neurologizne, pogorszenie wzroku, i in.
§ wpływa na porost włosów
WITAMINA K:
§ (filochinon), odpowiedzialna jest za krzepliwość krwi
§ uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej
§ ma zastosowanie w kosmetykach dla skóry z problemami naczyniowymi (zapobiega krwawieniom z pękniętych naczynek ,ułatwia wchłanianie wylewów podskórnych
§ objawami niedoboru jest krwotoczność i niezdolność do tworzenia skrzepów
§ źródła witaminy: warzywa liściaste, kalafior, pomidory, soja, oleje roślinne
2
hazelleyes86