Sernik bananowy.doc

(132 KB) Pobierz
Sernik bananowy

Sernik bananowy

Składniki na spód:

·         110 g mąki

·         2 łyżki cukru pudru

·         45 g masła

·         1 żółtko

·         1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wgnieść w spód, ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190ºC (lub krócej, do lekkiego zbrązowienia).

Składniki na masę serową:

·         500 g serka twarożkowego śmietankowego

·         80 g drobnego cukru

·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         3 roztrzepane jajka

·         1 łyżka soku z cytryny

·         3 duże dojrzałe banany (1,5 szklanki rozgniecionych bananów)

Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem, dodać do reszty składników, zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek oddzielnie). Wlać na podpieczony spód.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC (można w czasie pieczenia przykryć folią od góry). Gotowy sernik jest ścięty od góry i sprężysty pośrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Po ostudzeniu schłodzić przez 3 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)

Sernik bananowy

 

Sernik bananowy

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin