Instrukcja mycia sprzętu w przemyśle spożywczym.pdf

(1554 KB) Pobierz
Mycie i dezynfekcja maszyn urzadze i r k.p65
INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI
POMIESZCZEÑ, MASZYN, URZ¥DZEÑ,
SPRZÊTU W PLACÓWKACH HANDLOWYCH
I PRODUKCYJNYCH BRAN¯Y SPO¯YWCZEJ
ZA STAN SANITARNO-HIGIENICZNY PLACÓWKI ODPOWIEDZIALNY JEST JEJ
KIEROWNIK, WZGLÊDNIE JEGO ZASTÊPCA
Wiêkszoœæ drobnoustrojów dostaje siê do ¿ywnoœci w wyniku wtórnego zaka¿enia, dlatego nie-
zbêdne jest wykonywanie zabiegów mycia i dezynfekcji oraz sta³a troska o czystoœæ placówki.
1. Zabiegi mycia i dezynfekcji mo¿e przeprowadzaæ osoba odpowiednio przeszkolona w tym
zakresie. Nale¿y u¿ywaæ oryginalnych œrodków myj¹cych czy te¿ dezynfekuj¹cych (chlora-
mina, lizol, wapno chlorowane). Przed zabiegiem dezynfekcji powierzchnie powinny byæ
umyte silnym strumieniem wody i wysuszone (nale¿y pamiêtaæ, ¿e np. resztki t³uszczu i za-
nieczyszczeñ wi¹¿¹ chlor i dezynfekcja nie bêdzie skuteczna). Przy dezynfekcji chemicznej
proces sp³ukiwania i suszenia wykonuje siê równie¿ po dokonaniu dezynfekcji. Nie nale¿y
osuszaæ przedmiotów za pomoc¹ œcierek.
2. Instalacje mo¿na myæ i dezynfekowaæ dopiero po od³¹czeniu od Ÿród³a zasilania.
PRACE PORZ¥DKOWE DZIELI SIÊ NA CZYNNOŒCI WYKONYWANE CODZIENNIE ORAZ
NA CZYNNOŒCI WYKONYWANE OKRESOWO
Do codziennych nale¿¹:
a) mycie i dezynfekcja naczyñ, aparatury, sprzêtu, zlewozmywaków i umywalek, w tym usu-
wanie resztek artyku³ów spo¿ywczych i zanieczyszczeñ za pomoc¹ odpowiedniego sprzêtu
(szczotki, skrobaczki, zmywaki itp.); czynnoœæ tê mo¿na wykonywaæ, sp³ukuj¹c resztki wod¹,
b) odkurzanie sprzêtu i urz¹dzeñ za pomoc¹ wilgotnej, przeznaczonej do tego œciereczki,
c) zmywanie i dezynfekcja pod³óg, lamperii lub glazury,
d) czyszczenie i dezynfekcja WC i umywalek,
e) czyszczenie i dezynfekcja szczoteczek do mycia rak,
f) czyszczenie i dezynfekcja kratek œciekowych za pomoc¹ gor¹cej wody.
Ad a)
– nale¿y stosowaæ roztwory wykonane w dniu u¿ycia, zgodnie z instrukcj¹ producenta,
– bezwzglêdnie nale¿y dokonaæ wymiany roztworu po umyciu okreœlonej iloœci sprzêtu,
– zabieg mycia nale¿y wykonywaæ niezw³ocznie po opró¿nieniu naczyñ, sprzêtu, a urz¹dzenia
myje siê natychmiast po zakoñczeniu pracy.
Mycie wykonuje siê w nastêpuj¹cy sposób:
– naczynia, urz¹dzenia i sprzêt oczyszczany jest z resztek t³uszczu i zanieczyszczeñ poprzez
sp³ukanie letni¹, bie¿¹c¹ wod¹,
– myje siê je za pomoc¹ roztworu myj¹cego przygotowanego zgodnie z zaleceniami produ-
centa; temperatura roztworu najczêœciej zalecana to oko³o 40ºC,
– po umyciu sp³ukuje siê czyst¹ wod¹ – najlepiej, jeœli bêdzie ona gor¹ca, gdy¿ ³atwiej usunie
resztki œrodka myj¹cego,
– umyte przedmioty wyparza siê lub dezynfekuje,
– na koñcu suszy siê, najlepiej w suszarkach.
Do codziennych nale¿¹:
Mycie wykonuje siê w nastêpuj¹cy sposób:
23649178.003.png 23649178.004.png
Ad d)
– do dezynfekcji sanitariatów u¿ywa siê takich œrodków jak ACE, DOMESTOS, TYTAN; mo¿-
na u¿ywaæ Lizolu (5% Lizol w stosunku 0,5 kg na 10 litrów wody),
– do dezynfekcji utwardzonych nawierzchni czy pojemników na odpadki u¿ywa siê roztworu
wapna chlorowanego.
Sporz¹dza siê go w nastêpuj¹cy sposób – 2 kilogramy wapna chlorowanego rozpuszcza siê w
ma³ej iloœci wody do formy papki i miesza dok³adnie, tak by usun¹æ wszelkie grudki. Zlewa siê
klarowny p³yn. Do pozosta³oœci nale¿y dolaæ oko³o 2-3 litry wody, dok³adnie wymieszaæ i
odstawiæ. Kiedy uzyskany p³yn jest ju¿ klarowny, zlewa siê uzyskane tym sposobem p³yny
razem i dope³nia wod¹ do uzyskania 10 litrów.
Do czynnoœci wykonywanych raz w tygodniu nale¿¹:
Do czynnoœci wykonywanych raz w tygodniu nale¿¹:
– mycie urz¹dzeñ ch³odniczych,
– mycie okien, kloszy od lamp,
– odkurzanie sufitów,
– porz¹dkowanie szafek na odzie¿ ochronn¹, przegl¹d odzie¿y roboczej, segregacja odzie¿y
roboczej od ochronnej,
– mycie rega³ów magazynowych.
Do czynnoœci wykonywanych raz w roku nale¿¹:
Do czynnoœci wykonywanych raz w roku nale¿¹:
– malowanie œcian i sufitów po uprzednim uzupe³nieniu wszelkich ubytków i uszkodzeñ,
– naprawa i malowanie stolarki okiennej i drzwiowej.
UWAGA
Na terenie obiektu obowi¹zuje zakaz sk³adowania kartonów.
Pojemniki przeznaczone do sk³adowania odpadków i œmietniki czy te¿ kontenery musz¹ byæ
bezwzglêdnie czyste i zamkniête.
UWAGA
SKUTECZNE MYCIE I DEZYNFEKCJA R¥K
1. Rêce sp³ukaæ pod bie¿¹c¹ wod¹.
2. Myæ je p³ynnym, ³agodnym, najlepiej bezzapachowym myd³em, które znajduje siê w podaj-
niku umieszczonym nieopodal umywalki.
3. Myæ rêce wed³ug podanej techniki:
a) zacz¹æ od pocierania wewnêtrznymi stronami d³oni,
23649178.005.png
b) nastêpnie pocieraæ wewnêtrzn¹ czêœæ prawej d³oni o grzbietow¹ czêœæ lewej d³oni i odwrotnie,
c) spleœæ palce i pocieraæ wewnêtrzn¹ czêœæ d³oni tak, by usun¹æ brud z przestrzeni miêdzy
palcami,
d) z³¹czyæ palce prawej d³oni i pocieraæ ich koñce o wewnêtrzn¹ czêœæ d³oni; powtórzyæ tê
czynnoœæ, zmieniaj¹c uk³ad r¹k,
23649178.006.png 23649178.001.png
e) zacisn¹æ lew¹ d³oñ na prawym kciuku i pocieraæ go obrotowo; po chwili post¹piæ w podob-
ny sposób, zamieniaj¹c rêce,
f) z³¹czyæ palce lewej d³oni i pocieraæ je okrê¿nym ruchem o wewnêtrzn¹ czêœæ prawej d³oni
i odwrotnie.
4. Sp³ukaæ rêce ciep³¹ wod¹.
5. Dok³adnie osuszyæ wymyte rêce jednorazowym, papierowym rêcznikiem. Zu¿yty rêcznik
wyrzuciæ do pojemnika pod umywalk¹.
6. Dezynfekcja r¹k:
– tylko sprawdzonym, skutecznym w walce z drobnoustrojami preparatem o przed³u¿o-
nym dzia³aniu (musi mieæ atest Pañstwowego Zak³adu Higieny),
– czas dezynfekcji oko³o 30 sekund; wcieraæ œrodek dezynfekuj¹cy przez oko³o 30 sekund
a¿ do wyschniêcia skóry – jeœli takie postêpowanie zaleca producent œrodka dezynfekuj¹-
cego,
– rêce sp³ukaæ ciep³¹ wod¹ – równie¿ jeœli zaleca to producent,
– zdezynfekowane w ten sposób rêce osuszyæ papierowym rêcznikiem,
– zu¿yty rêcznik wyrzuciæ do pojemnika do tego przeznaczonego.
UWAGA
Pojemniki na zu¿yte rêczniki powinny byæ tak skonstruowane, ¿e zu¿yty papier mo¿na wyrzuciæ
bez dotykania ich rêkoma. Mog¹ to byæ pojemniki typu „smok”, przy których pokrywê otwiera
siê za pomoc¹ przycisku no¿nego.
................................................
...................................................
Opracowa³ (data i podpis)
Zatwierdzi³ (data i podpis)
UWAGA
23649178.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin