sem.5-kinetyka_enzymatyczna.pdf
(
70 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Sem 5 Biologia i Biol.-Geol.doc
Seminarium 5.
K
INETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNEJ
.
Aby zaszła reakcja biochemiczna, cz
steczki reaguj
ce musz
posiada
odpowiedni zasób
energii swobodnej, czyli by
w stanie aktywnym (osi
gn
stan przej
ciowy) by móc pokona
barier
energetyczn
reakcji. Bariera energetyczna jest to ilo
energii potrzebna do
przeprowadzenia substratów w stan przej
ciowy, który jest niestabiln
form
chemiczn
prowadz
c
od substratów do produktów. Stan przej
ciowy ma w przebiegu reakcji
najwi
ksz
energi
swobodn
. Aktywne cz
steczki substratów przekształcaj
c si
w produkty
wydzielaj
energi
równ
ró
nicy energii swobodnej stanu aktywnego i energii swobodnej
produktów.
Reakcje egzoergiczne to takie, w których:
- energia swobodna produktów jest ni
sza ni
energia swobodna substratów
- zachodz
spontanicznie
- szybko
zale
y od energii aktywacji reakcji.
Im wi
ksza energia aktywacji tym wolniej reakcja zachodzi – w danym momencie
tylko kilka cz
steczek posiada wystarczaj
c
energi
, aby pokona
energetyczn
barier
aktywacji.
Szybko
reakcji mo
na zwi
kszy
dostarczaj
c dodatkowej energii (energia cieplna)
lub obni
aj
c barier
energetyczn
reakcji, czyli obni
aj
c energi
aktywacji. Substancje
obni
aj
ce energi
aktywacji to katalizatory. W układach biologicznych mówimy o
biokatalizatorach, czyli enzymach.
W zasadzie wszystkie enzymy s
białkami, ale równie
pewne RNA s
czynne
katalitycznie. Enzymy zwi
kszaj
szybko
reakcji (przyspieszenie przynajmniej 10
6
raza)
przez obni
enie energii aktywacji. Obni
enie energii aktywacji wynika ze stabilizowania
stanu przej
ciowego poprzez zmian
warunków wi
zaniowych miejsca aktywnego enzymu i
przestrzenne dopasowanie substratów. Enzymy s
specyficzne ze wzgl
du na reakcj
i substrat.
Wi
kszo
reakcji fizjologicznych ma bardzo wysok
energi
aktywacji – bardzo
długi czas jest potrzebny na zaj
cie tych reakcji. Enzymy obni
aj
energi
aktywacji,
poniewa
dziel
przebieg reakcji na kilka etapów, z których ka
dy posiada ni
sz
energi
aktywacji - przyspieszaj
dzi
ki temu osi
gni
cie stanu równowagi reakcji. Pozwala to na
zaj
cie reakcjom wewn
trzkomórkowym z du
szybko
ci
i w temperaturze fizjologicznej.
1
Szybko
reakcji enzymatycznej jest najwi
ksza, gdy nie ma jeszcze produktu. W
nieobecno
ci produktu nie mo
e wyst
pi
efekt hamowania przez sprz
enie zwrotne
własnym produktem – co jest cz
stym zjawiskiem w enzymach - ani te
reakcja nie mo
e
przebiega
w kierunku odwrotnym, zasilanym przez produkt. Aby unikn
wpływu
wymienionych zjawisk, pomiary pr
dko
ci pocz
tkowej (V
o
) dokonuje si
, zanim wi
cej ni
10% substratu przejdzie w produkt.
Szybko
reakcji enzymatycznej jest wyznacznikiem aktywno
ci enzymu. Jest to
ubytek st
. substratu [S] lub przyrost st
. produktu [P] w jednostce czasu. Przy [E] = const.
i pocz
tkowym [S] = const. szybko
reakcji ma warto
stał
w przedziale czasu: 0 – tx, a po
czasie tx maleje.
Dla danego st
enia enzymu ([E] = const.):
• przy niskim pocz
tkowym [S] szybko
reakcji jest proporcjonalna do [S]
• gdy wszystkie miejsca enzymu s
wysycone, szybko
reakcji osi
ga warto
V
max
, na
krzywej pojawia si
plateau
• jeszcze wi
ksze pocz
tkowe [S] nie zmienia ju
szybko
ci reakcji enzymatycznej
• V
max
= k
cat
[E] = const.
• K
M
= const.
Model Michaelisa-Menten
opisuje wła
ciwo
ci kinetyczne wielu enzymów (z wyj
tkiem
enzymów allosterycznych).
Dla prostej reakcji: S ® P
• E + S ® ES ® E + P
Enzym (E) wi
e si
z substratem (S) tworz
c kompleks (ES), reakcj
charakteryzuje stała
szybko
ci
k
1
.
Kompleks mo
e dysocjowa
do E i S ze stał
szybko
ci
k
2
lub przekształca
si
w produkt (P) ze stał
szybko
ci
k
3
.
Zakłada si
,
e reakcja odwrotna, przekształcania
E+P w ES jest do pomini
cia.
Stała Michaelisa K
m
jest orientacyjn
miar
powinowactwa enzymu do substratu (miar
wi
zalno
ci substratu przez enzym) lub, mówi
c inaczej est miar
stabilno
ci kompleksu ES,
stanowi
c iloraz sumy szybko
ci rozkładu kompleksu ES i szybko
ci jego powstawania. Im
wi
ksze powinowactwo wykazuje enzym, tym mniejsze jest st
enie substratu, przy którym
nast
puje wysycenie połowy centrów aktywnych enzymu, a wi
c tym mniejsz
warto
liczbow
ma stała K
m
.
W zwi
zku z tym,
e szybko
zale
y od st
enia enzymu, wprowadzono poj
cie stałej
katalitycznej k
cat
, która okre
la maksymaln
aktywno
enzymu niezale
nie od jego st
enia.
2
Stała katalityczna k
cat
okre
la liczb
cz
steczek substratu przetworzonych przez 1
miejsce katalityczne enzymu w okre
lonej jednostce czasu, w warunkach, w których enzym
wykazuje maksymaln
aktywno
. Stała katalityczna k
cat
okre
la liczbowo pewn
cech
enzymu, a mianowicie jego zdolno
do katalizowania reakcji chemicznych – cecha ta zwana
jest reaktywno
ci
. O ile okre
lenie powinowactwo lub wi
zalno
odpowiadaj
pierwszej
fazie reakcji enzymatycznej, to jest zwi
zaniu substratu przez enzym, o tyle reaktywno
dotyczy dalszych faz, tj. wła
ciwego przebiegu reakcji i rozpadu kompleksu aktywnego
uwolnieniem produktu reakcji.
Podsumowuj
c: aktywno
enzymu przy danym st
eniu substratu zale
y od dwu cech
charakteryzuj
cych enzym: powinowactwa do substratu, które liczbowo okre
la w
przybli
eniu stała Michaelisa K
m
i jego reaktywno
ci, któr
liczbowo wyra
a stała
katalityczna k
cat
. Stała katalityczna k
cat
zwi
zana ze sprawno
ci
katalityczn
enzymu -
mierzy tworzenie produktu (liczba obrotów). Liczba obrotów enzymu oznacza liczb
cz
steczek substratu przekształconych w produkt reakcji na jednostk
czasu, w warunkach
pełnego wysycenia enzymu substratem. Jest ona równa stałej kinetycznej
k
3
Pr
dko
maksymalna (V
max
) zwi
zana jest z k
cat
i [E] zgodnie z równaniem:
V
max
= k
cat
[E].
Wysokie warto
ci k
cat
i V
max
wiadcz
o du
ej szybko
ci katalizy. Iloraz k
cat
i K
m
jest
miar
wydajno
ci enzymatycznej.
Szybko
reakcji zale
y nie tylko od st
enia enzymu i substratu, lecz tak
e od:
- temperatury,
- st
enia jonów wodorowych,
- potencjału redox
- obecno
ci zwi
zków drobnocz
steczkowych (koenzymy, aktywatory, inhibitory)
- siły jonowej
rodowiska
Temperatura
jest miar
energii kinetycznej cz
steczek w rozpatrywanym układzie.
Im ni
sza temperatura tym mniejsza energia kinetyczna układu.
Energia kinetyczna zderze
tych cz
steczek mo
e by
przekształcona w energi
potencjaln
cz
steczek. Gdy energia potencjalna cz
steczek jest wystarczaj
co wysoka,
cz
steczki mog
pokona
barier
aktywacji reakcji. Czyli, gdy temperatura układu ro
nie to
wi
cej cz
steczek w jednostce czasu mo
e pokona
barier
energii aktywacji i szybko
reakcji mo
e wzrosn
.
3
Wzrost temperatury – wzrost liczby zderze
miedzy miejscem aktywnym enzymu
a substratem w jednostce czasu, czyli mo
e wzrosn
szybko
reakcji. Dalszy wzrost zasobu
energii cieplnej układu powoduje wzrost energii drga
atomów w cz
steczce zerwanie
słabych wi
za
chemicznych (istotnych w utrzymaniu trzeciorz
dowej formy aktywnej
enzymu) - nast
puje termiczna denaturacja enzymu i jego inaktywacja. Optymalna
temperatura to taka, w której szybko
reakcji ma warto
maksymaln
. Jest to warto
wła
ciwa dla danego enzymu oraz kształt krzywej zale
no
ci szybko
ci reakcji od
temperatury jest wła
ciwy dla danego enzymu.
Dany enzym wykazuje aktywno
w w
skim przedziale pH. Zmiana pH powoduje
spadek aktywno
ci enzymu i zwolnienie szybko
ci reakcji. Enzym osi
ga aktywno
maksymaln
gdy grupy boczne aminokwasów maj
wła
ciwy ładunek i struktura
trzeciorz
dowa enzymu jest wła
ciwa. Warto
optymalnego pH odzwierciedla pH
rodowiska, w którym ten enzym znaleziono.
Inhibiotor
to cz
steczka działaj
ca bezpo
rednio na enzym w kierunku zmniejszenia
szybko
ci reakcji katalitycznej przeprowadzanej przez dany enzym. Do inhibitorów enzymów
nale
naturalne metabolity komórkowe, które poprzez hamowanie danego enzymu
kontroluj
odpowiednie szlaki metaboliczne. Inhibitorami mog
by
równie
substancje obce
dla organizmu np. toksyny i leki, które działaj
terapeutycznie lub letalnie. Wyró
nia si
dwa
główne typy inhibicji: nieodwracaln
i odwracaln
(kompetycyjna, niekompetycyjna,
akompetycyjna). Inhibitor nieodwracalny wi
e si
ci
le, cz
sto kowalencyjnie, z resztami
aminokwasów w miejscu aktywnym enzymu, trwale inaktywuj
c enzym.
Inhibicja kompetycyjna
Inhibitor kompetycyjny jest podobny do substratu i oddziałuje z centrum aktywnym
enzymu – współzawodniczy z substratem o miejsce aktywne enzymu
- inhibitor oddziałuje tylko z woln
form
enzymu (przył
czenie substratu do enzymu
zwi
zanego z inhibitorem jest niemo
liwe)
- w schemacie reakcji wyst
puj
dwie formy zwi
zane enzymu, kompleksy ES i EI
- inhibitor kompetycyjny nie zmiena V
max
, ulega natomiast zmianie stała Michaelisa K
m
.
Powinowactwo enzymu do substratu zmniejsza si
, gdy
pozorna stała Michaelisa K
m
app
wyznaczona w obecno
ci inhibitora jest wi
ksza.
Inhibicj
kompetycyjn
mo
na przezwyci
y
zwi
kszaj
c st
enie substratu.
4
Inhibicja niekompetycyjna
Inhibitor nie wi
e si
z miejscem aktywnym, lecz wi
e si
z innym miejscem
enzymu wywołuj
c zmian
kształtu enzymu, co z kolei zmienia kształt miejsca aktywnego.
Inhibitor niekompetycyjny wi
c si
z enzymem zmienia jego aktywno
katalityczn
– nie ulega zmianie powinowactwo enzym do substratu (stała Michaelisa K
m
pozostaje niezmieniona). Inhibitor mo
e wi
za
si
z woln
cz
steczk
enzymu lub z
kompleksem ES oraz substrat mo
e wi
za
si
z wolnym enzymem lub z kompleksem EI.
Powstały kompleks ESI jest jednak nieaktywny katalitycznie, poniewa
obecno
inhibitora
uniemo
liwia uzyskanie przez centrum aktywne odpowiedniej konformacji, niezb
dnej do
przeprowadzenia reakcji katalitycznej. Nawet przy najmniejszym st
eniu inhibitora
niekompetycyjnego i najwi
kszym st
eniu substratu nie jest mo
liwe przeprowadzenie
wszystkich cz
steczek enzymu w aktywny katalitycznie kompleks z substratem, czyli jest
mniejsze st
enie ES i dlatego w obecno
ci inhibitora niekompetycyjnego nigdy nie mo
e
zosta
osi
gni
ta warto
V
max
. Szybko
maksymalna w obecno
ci inhibitora V
max
app
zawsze
jest mniejsza od V
max
w jego nieobecno
ci. Mniejsza warto
V
max
app
nie jest spowodowana
zmniejszeniem stałej szybko
ci rozpadu ES z utworzeniem E+P. Warto
k
3
pozostaje
niezmieniona. Inhibitor niekompetycyjny, wykluczaj
c wytworzenia aktywnego katalitycznie
kompleksu pewnej cz
ci cz
steczek enzymu z substratem, zmniejsza w ten sposób st
enie
cz
steczek enzymu zdolnych do przeprowadzenia reakcji, a zatem zmniejsza te
szybko
reakcji. Inhibicji niekompetycyjnej nie mo
na przezwyci
y
przez zwi
kszenie st
enia
substratu. Nie zmienia si
natomiast w obecno
ci inhibitora niekompetycyjnego
powinowactwo enzymu do substratu, czyli nie ulega zmianie warto
K
m
.
Inhibicja akompetycyjna
- inhibitor wi
e si
odwracalnie z kompleksem ES, tworz
c nieaktywny katalitycznie
kompleks ESI.
- inhibitor nie wi
e si
z wolnym enzymem.
- przy ka
dym st
eniu inhibitora, nawet przy du
ym st
eniu substratu nie jest mo
liwe
przeprowadzenie wszystkich cz
steczek enzymu w aktywny kompleks ES. Pewna cz
nieaktywnego katalitycznie kompleksu ESI b
dzie zawsze obecna i w konsekwencji V
max
zawsze jest mniejsze w obecno
ci inhibitora akompetycyjnego ni
V
max
w jego
nieobecno
ci (podobnie jak to miało miejsce w obecno
ci inhibitora niekompetycyjnego).
- przy inhibicji akompetycyjnej zmniejsza si
równie
warto
K
m
.
- inhibitor wpływa jednocze
nie na wi
zanie substratu i liczb
obrotów enzymu.
5
Plik z chomika:
TasartirIreth
Inne pliki z tego folderu:
ćwiczenia kampus.pdf
(1124 KB)
zastosowanie chromatografii powinowactwa lektynowego.rar
(5113 KB)
cw.12-pcr.pdf
(89 KB)
cw.11-kwasy_nukleinowe.pdf
(171 KB)
sem.11-kwasy_nukleinowe.pdf
(1653 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin