sem.5-kinetyka_enzymatyczna.pdf

(70 KB) Pobierz
Microsoft Word - Sem 5 Biologia i Biol.-Geol.doc
Seminarium 5.
K INETYKA REAKCJI ENZYMATYCZNEJ .
Aby zaszła reakcja biochemiczna, cz steczki reaguj ce musz posiada odpowiedni zasób
energii swobodnej, czyli by w stanie aktywnym (osi gn stan przej ciowy) by móc pokona
barier energetyczn reakcji. Bariera energetyczna jest to ilo energii potrzebna do
przeprowadzenia substratów w stan przej ciowy, który jest niestabiln form chemiczn
prowadz c od substratów do produktów. Stan przej ciowy ma w przebiegu reakcji
najwi ksz energi swobodn . Aktywne cz steczki substratów przekształcaj c si w produkty
wydzielaj energi równ nicy energii swobodnej stanu aktywnego i energii swobodnej
produktów.
Reakcje egzoergiczne to takie, w których:
- energia swobodna produktów jest ni sza ni energia swobodna substratów
- zachodz spontanicznie
- szybko zale y od energii aktywacji reakcji.
Im wi ksza energia aktywacji tym wolniej reakcja zachodzi – w danym momencie
tylko kilka cz steczek posiada wystarczaj c energi , aby pokona energetyczn barier
aktywacji.
Szybko reakcji mo na zwi kszy dostarczaj c dodatkowej energii (energia cieplna)
lub obni aj c barier energetyczn reakcji, czyli obni aj c energi aktywacji. Substancje
obni aj ce energi aktywacji to katalizatory. W układach biologicznych mówimy o
biokatalizatorach, czyli enzymach.
W zasadzie wszystkie enzymy s białkami, ale równie pewne RNA s czynne
katalitycznie. Enzymy zwi kszaj szybko reakcji (przyspieszenie przynajmniej 10 6 raza)
przez obni enie energii aktywacji. Obni enie energii aktywacji wynika ze stabilizowania
stanu przej ciowego poprzez zmian warunków wi zaniowych miejsca aktywnego enzymu i
przestrzenne dopasowanie substratów. Enzymy s specyficzne ze wzgl du na reakcj
i substrat.
Wi kszo reakcji fizjologicznych ma bardzo wysok energi aktywacji – bardzo
długi czas jest potrzebny na zaj cie tych reakcji. Enzymy obni aj energi aktywacji,
poniewa dziel przebieg reakcji na kilka etapów, z których ka dy posiada ni sz energi
aktywacji - przyspieszaj dzi ki temu osi gni cie stanu równowagi reakcji. Pozwala to na
zaj cie reakcjom wewn trzkomórkowym z du szybko ci i w temperaturze fizjologicznej.
1
Szybko reakcji enzymatycznej jest najwi ksza, gdy nie ma jeszcze produktu. W
nieobecno ci produktu nie mo e wyst pi efekt hamowania przez sprz enie zwrotne
własnym produktem – co jest cz stym zjawiskiem w enzymach - ani te reakcja nie mo e
przebiega w kierunku odwrotnym, zasilanym przez produkt. Aby unikn wpływu
wymienionych zjawisk, pomiary pr dko ci pocz tkowej (V o ) dokonuje si , zanim wi cej ni
10% substratu przejdzie w produkt.
Szybko reakcji enzymatycznej jest wyznacznikiem aktywno ci enzymu. Jest to
ubytek st . substratu [S] lub przyrost st . produktu [P] w jednostce czasu. Przy [E] = const.
i pocz tkowym [S] = const. szybko reakcji ma warto stał w przedziale czasu: 0 – tx, a po
czasie tx maleje.
Dla danego st enia enzymu ([E] = const.):
• przy niskim pocz tkowym [S] szybko reakcji jest proporcjonalna do [S]
• gdy wszystkie miejsca enzymu s wysycone, szybko reakcji osi ga warto V max , na
krzywej pojawia si plateau
• jeszcze wi ksze pocz tkowe [S] nie zmienia ju szybko ci reakcji enzymatycznej
• V max = k cat [E] = const.
• K M = const.
Model Michaelisa-Menten opisuje wła ciwo ci kinetyczne wielu enzymów (z wyj tkiem
enzymów allosterycznych).
Dla prostej reakcji: S ® P
• E + S ® ES ® E + P
Enzym (E) wi e si z substratem (S) tworz c kompleks (ES), reakcj charakteryzuje stała
szybko ci k 1 . Kompleks mo e dysocjowa do E i S ze stał szybko ci k 2 lub przekształca
si w produkt (P) ze stał szybko ci k 3 . Zakłada si , e reakcja odwrotna, przekształcania
E+P w ES jest do pomini cia.
Stała Michaelisa K m jest orientacyjn miar powinowactwa enzymu do substratu (miar
wi zalno ci substratu przez enzym) lub, mówi c inaczej est miar stabilno ci kompleksu ES,
stanowi c iloraz sumy szybko ci rozkładu kompleksu ES i szybko ci jego powstawania. Im
wi ksze powinowactwo wykazuje enzym, tym mniejsze jest st enie substratu, przy którym
nast puje wysycenie połowy centrów aktywnych enzymu, a wi c tym mniejsz warto
liczbow ma stała K m .
W zwi zku z tym, e szybko zale y od st enia enzymu, wprowadzono poj cie stałej
katalitycznej k cat , która okre la maksymaln aktywno enzymu niezale nie od jego st enia.
2
Stała katalityczna k cat okre la liczb cz steczek substratu przetworzonych przez 1
miejsce katalityczne enzymu w okre lonej jednostce czasu, w warunkach, w których enzym
wykazuje maksymaln aktywno . Stała katalityczna k cat okre la liczbowo pewn cech
enzymu, a mianowicie jego zdolno do katalizowania reakcji chemicznych – cecha ta zwana
jest reaktywno ci . O ile okre lenie powinowactwo lub wi zalno odpowiadaj pierwszej
fazie reakcji enzymatycznej, to jest zwi zaniu substratu przez enzym, o tyle reaktywno
dotyczy dalszych faz, tj. wła ciwego przebiegu reakcji i rozpadu kompleksu aktywnego
uwolnieniem produktu reakcji.
Podsumowuj c: aktywno enzymu przy danym st eniu substratu zale y od dwu cech
charakteryzuj cych enzym: powinowactwa do substratu, które liczbowo okre la w
przybli eniu stała Michaelisa K m i jego reaktywno ci, któr liczbowo wyra a stała
katalityczna k cat . Stała katalityczna k cat zwi zana ze sprawno ci katalityczn enzymu -
mierzy tworzenie produktu (liczba obrotów). Liczba obrotów enzymu oznacza liczb
cz steczek substratu przekształconych w produkt reakcji na jednostk czasu, w warunkach
pełnego wysycenia enzymu substratem. Jest ona równa stałej kinetycznej k 3
Pr dko maksymalna (V max ) zwi zana jest z k cat i [E] zgodnie z równaniem:
V max = k cat [E].
Wysokie warto ci k cat i V max wiadcz o du ej szybko ci katalizy. Iloraz k cat i K m jest
miar wydajno ci enzymatycznej.
Szybko reakcji zale y nie tylko od st enia enzymu i substratu, lecz tak e od:
- temperatury,
- st enia jonów wodorowych,
- potencjału redox
- obecno ci zwi zków drobnocz steczkowych (koenzymy, aktywatory, inhibitory)
- siły jonowej rodowiska
Temperatura jest miar energii kinetycznej cz steczek w rozpatrywanym układzie.
Im ni sza temperatura tym mniejsza energia kinetyczna układu.
Energia kinetyczna zderze tych cz steczek mo e by przekształcona w energi
potencjaln cz steczek. Gdy energia potencjalna cz steczek jest wystarczaj co wysoka,
cz steczki mog pokona barier aktywacji reakcji. Czyli, gdy temperatura układu ro nie to
wi cej cz steczek w jednostce czasu mo e pokona barier energii aktywacji i szybko
reakcji mo e wzrosn .
3
Wzrost temperatury – wzrost liczby zderze miedzy miejscem aktywnym enzymu
a substratem w jednostce czasu, czyli mo e wzrosn szybko reakcji. Dalszy wzrost zasobu
energii cieplnej układu powoduje wzrost energii drga atomów w cz steczce zerwanie
słabych wi za chemicznych (istotnych w utrzymaniu trzeciorz dowej formy aktywnej
enzymu) - nast puje termiczna denaturacja enzymu i jego inaktywacja. Optymalna
temperatura to taka, w której szybko reakcji ma warto maksymaln . Jest to warto
wła ciwa dla danego enzymu oraz kształt krzywej zale no ci szybko ci reakcji od
temperatury jest wła ciwy dla danego enzymu.
Dany enzym wykazuje aktywno w w skim przedziale pH. Zmiana pH powoduje
spadek aktywno ci enzymu i zwolnienie szybko ci reakcji. Enzym osi ga aktywno
maksymaln gdy grupy boczne aminokwasów maj wła ciwy ładunek i struktura
trzeciorz dowa enzymu jest wła ciwa. Warto optymalnego pH odzwierciedla pH
rodowiska, w którym ten enzym znaleziono.
Inhibiotor to cz steczka działaj ca bezpo rednio na enzym w kierunku zmniejszenia
szybko ci reakcji katalitycznej przeprowadzanej przez dany enzym. Do inhibitorów enzymów
nale naturalne metabolity komórkowe, które poprzez hamowanie danego enzymu
kontroluj odpowiednie szlaki metaboliczne. Inhibitorami mog by równie substancje obce
dla organizmu np. toksyny i leki, które działaj terapeutycznie lub letalnie. Wyró nia si dwa
główne typy inhibicji: nieodwracaln i odwracaln (kompetycyjna, niekompetycyjna,
akompetycyjna). Inhibitor nieodwracalny wi e si ci le, cz sto kowalencyjnie, z resztami
aminokwasów w miejscu aktywnym enzymu, trwale inaktywuj c enzym.
Inhibicja kompetycyjna
Inhibitor kompetycyjny jest podobny do substratu i oddziałuje z centrum aktywnym
enzymu – współzawodniczy z substratem o miejsce aktywne enzymu
- inhibitor oddziałuje tylko z woln form enzymu (przył czenie substratu do enzymu
zwi zanego z inhibitorem jest niemo liwe)
- w schemacie reakcji wyst puj dwie formy zwi zane enzymu, kompleksy ES i EI
- inhibitor kompetycyjny nie zmiena V max , ulega natomiast zmianie stała Michaelisa K m .
Powinowactwo enzymu do substratu zmniejsza si , gdy pozorna stała Michaelisa K m app
wyznaczona w obecno ci inhibitora jest wi ksza.
Inhibicj kompetycyjn mo na przezwyci y zwi kszaj c st enie substratu.
4
Inhibicja niekompetycyjna
Inhibitor nie wi e si z miejscem aktywnym, lecz wi e si z innym miejscem
enzymu wywołuj c zmian kształtu enzymu, co z kolei zmienia kształt miejsca aktywnego.
Inhibitor niekompetycyjny wi c si z enzymem zmienia jego aktywno
katalityczn – nie ulega zmianie powinowactwo enzym do substratu (stała Michaelisa K m
pozostaje niezmieniona). Inhibitor mo e wi za si z woln cz steczk enzymu lub z
kompleksem ES oraz substrat mo e wi za si z wolnym enzymem lub z kompleksem EI.
Powstały kompleks ESI jest jednak nieaktywny katalitycznie, poniewa obecno inhibitora
uniemo liwia uzyskanie przez centrum aktywne odpowiedniej konformacji, niezb dnej do
przeprowadzenia reakcji katalitycznej. Nawet przy najmniejszym st eniu inhibitora
niekompetycyjnego i najwi kszym st eniu substratu nie jest mo liwe przeprowadzenie
wszystkich cz steczek enzymu w aktywny katalitycznie kompleks z substratem, czyli jest
mniejsze st enie ES i dlatego w obecno ci inhibitora niekompetycyjnego nigdy nie mo e
zosta osi gni ta warto V max . Szybko maksymalna w obecno ci inhibitora V max app zawsze
jest mniejsza od V max w jego nieobecno ci. Mniejsza warto V max app nie jest spowodowana
zmniejszeniem stałej szybko ci rozpadu ES z utworzeniem E+P. Warto k 3 pozostaje
niezmieniona. Inhibitor niekompetycyjny, wykluczaj c wytworzenia aktywnego katalitycznie
kompleksu pewnej cz ci cz steczek enzymu z substratem, zmniejsza w ten sposób st enie
cz steczek enzymu zdolnych do przeprowadzenia reakcji, a zatem zmniejsza te szybko
reakcji. Inhibicji niekompetycyjnej nie mo na przezwyci y przez zwi kszenie st enia
substratu. Nie zmienia si natomiast w obecno ci inhibitora niekompetycyjnego
powinowactwo enzymu do substratu, czyli nie ulega zmianie warto K m .
Inhibicja akompetycyjna
- inhibitor wi e si odwracalnie z kompleksem ES, tworz c nieaktywny katalitycznie
kompleks ESI.
- inhibitor nie wi e si z wolnym enzymem.
- przy ka dym st eniu inhibitora, nawet przy du ym st eniu substratu nie jest mo liwe
przeprowadzenie wszystkich cz steczek enzymu w aktywny kompleks ES. Pewna cz
nieaktywnego katalitycznie kompleksu ESI b dzie zawsze obecna i w konsekwencji V max
zawsze jest mniejsze w obecno ci inhibitora akompetycyjnego ni V max w jego
nieobecno ci (podobnie jak to miało miejsce w obecno ci inhibitora niekompetycyjnego).
- przy inhibicji akompetycyjnej zmniejsza si równie warto K m .
- inhibitor wpływa jednocze nie na wi zanie substratu i liczb obrotów enzymu.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin