Barszcz wiejski
Składniki na 6 porcji:
3 buraki ćwikłowe średniej wielkości
3-4 łyżki przecieru buraczanego
40 dag wieprzowiny z kością
20 dag cienkiej kiełbasy
włoszczyzna
cebula
ząbek czosnku
niecała szklanka gęstej śmietany
płaska łyżka mąki
łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
liść laurowy
majeranek
sok z cytryny
cukier
pieprz
sól
Buraki wyszoruj, ugotuj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Teraz włóż do garnka mięso, obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę, czosnek i liść laurowy. Całość zalej 8 szklankami wrzącej wody i gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu przecedź.
Oddzielone od kości mięso pokrój w drobną kostkę, kiełbasę - w półplasterki i wraz z burakami włóż do wywaru. Zagotuj go. Dodaj koncentrat buraczany i przyprawę do zup, zabiel śmietaną wymieszaną z mąką i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Jeśli będzie taka potrzeba, dokwaś go sokiem z cytryny.
Barszcz smakuje najlepiej podany z ziemniakami z wody, okraszonymi stopioną słoninką. Do zakwaszenia barszczu można zamiast cytryny użyć soku z ogórków.
Marygold1