Smalec domowy.pdf

(28 KB) Pobierz
5857296 UNPDF
Smalec domowy
Składniki:
Sposób wykonania:
Ze słoniny skrajać skórę, a z sadła zdjąć błonę. Przepuścić przez maszynkę do mięsa
albo pokrajać drobno nożem, osobno słoninę, osobno - sadło i otokę. Rozdrobniony
tłuszcz włożyć do garnka, dolać wody (szklanka wody na 5 kg tłuszczu) i stopniowo
podgrzewać, często mieszając. Topienie kończy się z chwilą, gdy skwarki nabiorą
złocistego koloru. Trzeba uważać, aby skwarek nie przypalić, bo wtedy zepsuje się
smalec. Stopiony tłuszcz odstawić z ognia, zaczekać aż skwarki opadną na dno i
ostrożnie zlać smalec do naczyń. Naczynia ze smalcem zawiązać pergaminem i wstawić
do piwnicy. Skwarki pozostałe po wytopieniu tłuszczu mogą być użyte do kraszenia
potraw (ziemniaków, klusek, kasz). Przekłada się je do kamiennego garnka i mocno ubija
łyżką tak, by nie było pustych miejsc, zalewa stopionym smalcem i ochładza.
Przechowywać w naczyniach zawiązanych papierem pergaminowym, trzymanych w
zimnym, ciemnym i przewiewnym miejscu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin