Szynka cielęca.pdf

(29 KB) Pobierz
4942698 UNPDF
Szynka cielęca
Składniki:
Sposób wykonania:
Z dużej tylnej ćwiartki cielęciny odciąć nerkówkę i kość goleniową, natrzeć mocno solą i
przyprawami (jak szynki na surowo) i zostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej.
Zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego i
goździków. Ostudzoną zalewą zalać cielęcinę w dużym garnku, nakryć deseczką i
obciążyć kamieniem. Marynować 2 - 6 tygodni. Podawać po ugotowaniu lub upieczeniu
(można uprzednio szynkę naszpikować słoniną). Szynka cielęca jest bardzo smaczna
również wędzona. Wędzi się ją 6 godzin w zimnyn dymie albo 1 godzinę - w gorącym.
Nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin