Składniki:
• 2 ½ szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• ½ szklanki oleju
• 1 szklanka jogurtu
• 3 jajka
• 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy (dałam parek kropli aromatu wanilowego)
Ponadto:
• 600 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
• cukier puder do posypania
Kruszonka wg Bajaderki:
• 185 g mąki
• 100 g zwykłego cukru
• 100 g masła
• 1 cukier waniliowy (16 g)
Masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać łyżką.
Wykonanie:
Rabarbar umyć, dokładnie obrać ze skórki, pokroić na nie duże kwadraciki ok. 0.5 cm, zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Przed włożeniem na ciasto odcedzić i ewentualnie dosłodzić, ja już tego nie robiłam, ponieważ lubię czuć tą kwasowość ;).
Wszystkie podane składniki na ciasto miksujemy. Zaczynając od jajek z cukrem, na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo, jogurt, olej, aromat i mąka z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę smarujemy tłuszczem (o wymiarach ok. 25 x 36 cm, może być mniejsza), wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelać do blaszki, ułożyć odcedzony rabarbar, posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st. C i piec ok. 45 – 50 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
dorrotta3