TIRAMISU.doc

(39 KB) Pobierz
TIRAMISU,

TIRAMISU,

1 kg Serka Maskarpone
2 jajka
troche wanilii
Biszkopty podłużne(ilośc zależy od wielkości blaszki)
gorzkie kakao 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1-2 łyżeczki
6-7 łyzek cukru
kieliszek wódki(50gr.)

żółtka utrzeć z cukrem na puszystą mase,dodawać po troche serka i mieszać delikatnie,następnie ubić piene z białek na sztywno,dodać po łyżce do serka i bardzo powoli mieszać bo inaczej zrobi sie rzadkie.
rozpuścić kawe w 3/4 gorącej wody,dodać kieliszek wódki.moczyć biszkopty w kawie i układać na blache,na wierzch1/2 części kremu i znowu maczane biszkopty i  i reszte kremu,wierzch posypujemy przez sitko gorzkim kakao, schłodzić w lodówce około 5-6 godzin

Ło rany jakie to pyszne.

Ja zamiast maczać te biszkopty to kupiłam sobie taką małą butelke ze spryskiwaczem(do spryskiwania pościeli)i spryskuję tą kawą biszkopty na blaszce,bo inaczej jak za długo przytrzymałam w kawie to odpadały kawałki i lądowały w kawie i jak je później zjeśc

http://images20.fotosik.pl/170/77ed9f0ff3e49bb1.jpg 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin