Nigel slater.doc

(280 KB) Pobierz
Babeczki z czekoladą

Babeczki z czekoladą

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

 

Ciasto:

4 wiejskie jajka

225 g cukru

225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

225 g masła, stopionego

Polewa:

110 g miękkiego masła

170 g cukru pudru

55 g kakao w proszku, przesianego

1-2 łyżki mleka

Przybranie:

drażetki z białej czekolady

drażetki z mlecznej czekolady

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 o C i wyłóż papilotkami dwie blachy do mufinek (każda na 12 sztuk). Utrzyj w misce jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Starannie wmieszaj mąkę i masło. Przelej ciasto do papilotek i piecz 15-20 minut, aż wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut na metalową kratkę. W tym czasie zrób krem: utrzyj masło w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe. Dosyp połowę cukru pudru i starannie utrzyj. Dodaj pozostały cukier, kakao oraz jedną łyżkę mleka i utrzyj na kremową masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco więcej mleka. Gdy babeczki ostygną, posmaruj je kremem i ozdób czekoladowymi drażetkami.

 

Cebulowa pakora

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)

liczba osób: 4

czas przygotowania: 40 minut

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

 

Składniki:

2 jajka od kur z wolnego wybiegu

2 cebule pokrojone w piórka

120 g mąki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

3 łyżki oleju (więcej, jeśli potrzeba)

 

Przygotowanie:

Rozbij jajka w misce. Dodaj cebulę i zamieszaj. Dodaj mąkę, kolendrę, kmin i zamieszaj. Rozgrzej olej w głębokiej patelni na średnim ogniu. Nałóż miksturę łyżką i smaż 30-45 sekund aż się zrumieni.

Obróć i smaż kolejne 30 sekund aż pakora stanie się złocistobrązowa i chrupka z obu stron. Zdejmij z patelni i połóż na papierowym ręczniku, by osączyć z tłuszczu. Powtarzaj te czynności, uzupełniając w razie potrzeby tłuszcz. Za każdym razem pozwól, by olej się rozgrzał.

 

Chlebek bananowy

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

 

Składniki:

285 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

110 g masła i więcej do natłuszczenia formy

225 g drobnego cukru

2 wiejskich jajek

4 dojrzałe rozgniecione banany

85 ml maślanki (lub mleka, wymieszanego z 1,5 łyżeczki soku z cytryny albo octu)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą do dużej miski. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, rozgniecione banany, maślankę oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Teraz delikatnie wmieszaj mąkę z sodą i solą. Natłuść masłem keksówkę o wymiarach 20 cm x 12,5 cm i wlej do niej surowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny do chwili, aż ciasto wyrośnie i będzie złocisto-brązowo. Wyjmij je z piekarnika i odstaw, żeby ostygło w formie kilka minut, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby ostygło przed podaniem.

 

Chlebek cukiniowy

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

 

Składniki:

3 wiejskie jajka

250 ml oliwy i trochę do natłuszczenia formy

450 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 cukinie starte na tarce o dużych oczkach

225 g pokrojonego na kawałki miąższu ananasa

425 g mąki pszennej i trochę do wysypania formy

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1½ łyżeczki mielonego cynamonu

¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

110 g posiekanych orzechów włoskich

170 g rodzynek

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj jajka w malakserze. Dodaj oliwę, cukier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj ponownie, aż mieszanina będzie gęsta, jasna i spieniona. Przelej ją do dużej miski i wmieszaj łyżką starte cukinie i ananasa. W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodawaj sypkie składniki do płynnej jajecznej mieszaniny w trzech porcjach, delikatnie mieszając gumową łopatką. Dorzuć jeszcze orzechy włoskie oraz rodzynki i przemieszaj. Wysmaruj 2 formy o wymiarach 12,5 cm x 20 cm i oprósz je wewnątrz mąką. Rozdziel ciasto między formy. Piecz około 1 godziną, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Przestudź ciasto 10 minut przed wyjęciem z foremek, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby zupełnie wystygły przed podaniem.

 

Chowder z wędzonym łupaczem, porami i kukurydzą

 

Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)

liczba osób: 4

trudność: łatwe

rodzaj dania: Zupy

Kuchnia Ameryki Północnej

 

Składniki:

spory kawałek masła

3-4 średnie pory, pokrojone na niezbyt cienkie plasterki

garstka delikatnych gałązek świeżego tymianku

1 kolba kukurydzy

2 garście młodych ziemniaków, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa

2 wędzone filety z łupacza (albo dorsza)

1 szklanka mleka

2-3 liście laurowe

kilka ziaren czarnego pieprzu

duża garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

 

Przygotowanie:

W dużym garnku stop masło, dodaj pory z tymiankiem i przykryj ściśle kołem wyciętym z papieru do pieczenia oraz pokrywką, żeby para nie uchodziła z garnka. Duś pory 10 minut. Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby i dodaj do garnka z porami wraz z ziemniakami. Przykryj papierem oraz pokrywką i duś kolejne 10 minut. W tym samym czasie ułóż filety z łupacza na dnie dużej patelni lub płaskiego rondla, zalej mlekiem, dodaj liście laurowe oraz pieprz i poszetuj (gotuj w gorącym, ale nie wrzącym mleku) przez 8 minut – uważaj, żeby się nie rozgotowały. Zdejmij pokrywkę i papier z garnka, nałóż chochlą mleko z patelni bez liści laurowych i pieprzu, dodaj duże kawałki łupacza (usuwając ości). Zagotuj i podaj porcje posypane siekaną natką pietruszki.

 

Ciasto marchewkowe

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 8)

liczba osób: 6

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

 

Składniki:

200 ml oleju słonecznikowego

4 wiejskie jajka

4 łyżki jasnego płynnego miodu

225 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

175 g startej marchewki

masło do natłuszczenia formy

 

Krem:

75 g gładkiego twarożku śmietankowego

2 łyżki masła

340 g cukru pudru, przesianego

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj w misce olej z jajkami i miodem, aż składniki dobrze się połączą. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, esencję waniliową oraz starte marchewki i starannie wymieszaj. Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika mniej więcej na 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto na metalową kratkę, żeby wystygło i ostrożnie wyjmij z formy. Utrzyj w misce twarożek z masłem, aż będzie jasny i puszysty. Dodaj przesiany cukier puder oraz esencję waniliową i starannie wymieszaj. Rozsmaruj krem na cieście.

 

Ciasto pomarańczowe

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 3)

liczba osób: 8

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Jedyne Takie przepisy

 

Składniki:

2 duże pomarańcze

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka mąki pszennej

6 wiejskich jajek

250 g mielonych migdałów

250 g drobnego cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Umyj dokładnie pomarańcze. Włóż je do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 175 o C i wysmaruj masłem oraz wysyp mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Odłóż pomarańcze, żeby zupełnie ostygły, a następnie pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Zmiksuj pomarańcze w malakserze. Ubij jajka w dużej misce i wmieszaj wszystkie pozostałe składniki razem z pulpą z pomarańczy. Przelej wszystko do formy i piecz około 1 godziny, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte. Postaw je w formie na metalowej kratce, żeby ostygło. Ostrożnie otwórz tortownicę, wyjmij ciasto i pokrój na porcje.

 

Czosnkowe tosty z kozim serem

 

Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)

liczba osób: 2

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kuchnia międzynarodowa

 

Składniki:

2 główki czosnku

oliwa

2-3 gałązki świeżego tymianku

sól i świeżo mielony pieprz

kozi ser pleśniowy

1 ciabatta albo bagietka

liście sałaty

plastry prosciutto

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 120oC. Włóż całe główki czosnku do żaroodpornego naczynia, polej je oliwą i dopraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez około godzinę, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek do miseczki. Dolej tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta i dopraw ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój ser na cienkie plastry. Przekrój wzdłuż ciabattę/bagietkę i zapiecz w piekarniku. Posmaruj kromki pastą czosnkową, rozłóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnika, żeby ser się stopił. Podawaj tosty z chrupiącą sałatą i plastrami prosciutto.

 

Dorszyk czarny w miso

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 5)

liczba osób: 4

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb

Kuchnia japońska

 

Składniki:

185 ml mirinu

125 ml sake

225 g jasnej pasty miso (dostępnej w orientalnych delikatesach i supermarketach)

225 g cukru

4 filety (po 225 g) z czarnego dorszyka

marynowane plasterki imbiru (dostępne w orientalnych delikatesach i supermarketach)

 

Przygotowanie:

Wymieszaj mirin z sake w średnim rondlu. Pogotuj 20 sekund na średnim ogniu, by odparować alkohol. Dodaj pastę miso i rozmieszaj drewnianą łyżką, aż zupełnie się rozpuści. Dosyp cukier, zwiększ ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, żeby sos wystygł. Ułóż filety na talerzu albo w misce i natrzyj je marynatą, zachowując kilka łyżek sosu w miseczce do podania. Przykryj plastikową folią naczynie z rybą i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 200 stopni C. Zetrzyj nadmiar marynaty z filetów papierowym ręcznikiem. Wstaw rybę pod grzałkę i piecz, aż się zrumieni, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze 10-15 minut, aż filety pośrodku zmatowieją. Podgrzej zachowany sos i podaj gorące filety z sosem i sałatą.

 

Duszona jagnięcina

 

Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)

liczba osób: 2

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne

 

Składniki:

4 kotlety z karkówki jagnięcej

mąka pszenna do obtoczenia

oliwa

3 cebule, obrane i pokrojone w piórka

2-3 duże korzenie pasternaku, obrane i pokrojone na kawałki

6 dużych ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na połówki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

6-8 gałązek rozmarynu

6-8 małych ziemniaków, przekrojonych na połówki

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170oC. Obtocz kawałki jagnięciny w mące. Rozgrzej oliwę w płytkim rondlu z pokrywką, który można wstawić do piekarnika, ułóż w nim jagnięce kotlety i obsmaż, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij jagnięcinę z rondla i odłóż na bok. Do tego samego rondla włóż cebulę, pasternak oraz czosnek i podsmaż w 2-3 minuty. Dobrze dopraw solą oraz pieprzem i dodaj rozmaryn. Włóż kawałki mięsa z powrotem do rondla, obłóż je ziemniakami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby przykryła zawartość rondla. Wytnij z papieru do pieczenia koło o średnicy rondla i ułóż je na mięsie i warzywach, a następnie przykryj pokrywką. Duś mniej więcej przez godzinę w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.

 

Falafel

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)

liczba osób: 4

trudność: łatwe

rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia arabska

Składniki:

450 g suchej ciecierzycy, namoczonej w wodzie przez noc

2 duże ząbki czosnku, drobniutko posiekane

garść posiekanych listków natki pietruszki

1 mała cebula, drobno posiekana

2 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane

sól i świeżo mielony czarny pieprz

¼ łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszanej z małą ilością zimnej wody

suszona chili w płatkach, do smaku

1-2 łyżeczki mielonego kminu

olej słonecznikowy, do smażenia

 

3 łyżeczki tahiny (pasty sezamowej)

mniej więcej 1 łyżka wody

sok z 1-2 cytryn

1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany

 

Przygotowanie:

Osącz, przepłucz i osusz namoczoną ciecierzycę. Wsyp ją do malaksera, dodaj czosnek oraz natkę pietruszki i zmiel na grudkowatą masę. Dodaj cebulę, ziemniaki, sól oraz pieprz do smaku i zmiksuj ponownie na grudkowatą pastę. Wmieszaj sodę z wodą i odstaw na około 30 minut. Posyp mieszaninę płatkami chili oraz kminem i lekko przemieszaj. Uformuj kulki, ułóż w płytkiej formie do pieczenia, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie. Olej osiągnie właściwą temperaturę, gdy wrzucona do nie go drobina bułki delikatnie zaskwierczy (UWAGA: gorący olej może być bardzo niebezpieczny. Nie pozostawiaj go bez nadzoru). Ostrożnie wkładaj po kilka kulek z ciecierzycy do gorącego oleju i smaż 1-2 minuty obracając, aż się zrumienią i będą chrupiące. Odławiaj je łyżką cedzakową i osączaj na papierowych ręcznikach. Zrób sos: wlej 3 łyżki tahiny do głębokiego talerza. Dolej tyle wody, żeby mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Dolej sok z 1-2 cytryn (do smaku) i ponownie wymieszaj. Jeśli sos zrobi się za gęsty, dolej nieco wody. Dodaj posiekany czosnek i znowu wymieszaj. Podawaj falafele z miseczką sosu.

 

Faszerowana dynia piżmowa

 

Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)

liczba osób: 4

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie

 

Składniki:

2 dynie piżmowe

6 kawałków masła

sól i świeżo mielony czarny pieprz

2-3 duże cebule, obrane i pokrojone na plasterki

kawałek kłącza imbiru długości kciuka, obrany i pokrojony w cienkie słupki

2-3 szczypty mielonego cynamonu

2-3 szczypty ziaren kminu

duża szczypta papryki w proszku

garść dużych jasnych rodzynek

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój dynie na połowy i usuń gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinaj miąższ w kratkę (nie przebijając skórki), żeby ciepło łatwiej docierało w głąb. Ułóż połówki dyni w płytkiej brytfance skórą do dołu, rozłóż na nich 4 kawałki masła podzielone na mniejsze kawałeczki i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Piecz je przez godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej pozostałe 2 kawałki masła w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić, dodaj cebulę, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj imbir, cynamon, kmin, paprykę i rodzynki. Duś, aż cebula zacznie się rumienić. Rozłóż równe ilości nadzienia na połówki dyni i wstaw z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podawaj od razu, polane odrobiną sosu z rondla.

 

Gorący sos krówkowy

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)

liczba osób: 6

trudność: łatwe

rodzaj dania: Desery

 

Składniki:

340 g cukru w dużych kryształkach

85 g cukru trzcinowego

100 g kakao w proszku

30 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

400 g mleka skondensowanego

250 ml wody

2 łyżki masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Wsyp do rondla oba rodzaje cukru, kakao, mąkę i sól. Wlej mleko skondensowane, wodę oraz masło i powoli doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając. Gotuj 5 minut. Zdejmij sos z ognia i odstaw, żeby trochę przestygł. Wmieszaj ekstrakt waniliowy. Podawaj z lodami waniliowymi.

 

Galaretka pigwowa

 

Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 07)

czas przygotowania: 1 godzina

trudność: łatwe

rodzaj dania: Desery

 

Składniki:

1,8 kg umytych, obranych, wypestkowanych i pokrojonych pigw

1 strąk wanilii

cukier (ilość zostanie określona podczas gotowania)

 

Przygotowanie:

Umieść pigwy w dużym garnku i wlej tyle wody, by pokryła owoce. Dodaj strąk wanilii i zagotuj. Nakryj garnek i gotuj owoce przez 30-40 minut lub do czasu, aż zmiękną. Odcedź płyn i zważ owoce – właśnie tyle cukru będzie potrzeba. Umieść pigwy w malakserze i zmiel na gładką masę. Przełóż z powrotem do garnka i dodaj tyle cukru, ile ważyły owoce. Gotuj na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści. Kontynuuj przez 1-1 ½ godziny lub do czasu, aż pasta zgęstnieje i nabierze głębokiej pomarańczowej barwy. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Wylej pastę na blachę o boku 20 cm, natłuszczoną i wyłożoną papierem. Umieść blachę w piekarniku i piecz przez 1 godzinę.

Wyjmij i pokrój stężałą pastę na porcje.

 

Grillowana jagnięcina z fetą i cytryną

 

Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)

liczba osób: 2

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne

 

Składniki:

1 garstka świeżych gałązek oregano

1 garstka świeżych gałązek tymianku

owocowa oliwa do skropienia i smażenia

sól i świeżo mielony pieprz

1 kawałek dobrej fety

sok z 1 cytryny

6–8 kotlecików jagnięcych z kostką

 

Przygotowanie:

Oderwij listki oregano i tymianku, włóż do miski i zalej niewielką ilością oliwy. Pokrusz i dodaj fetę (kawałki mogą być spore, bo i tak rozpadną się przy mieszaniu). Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny i wszystko delikatnie przemieszaj. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Dopraw kotleciki solą oraz pieprzem i posmaruj każdy kotlecik niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na gorącej patelni. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą chrupiące – najlepiej, żeby w środku były sprężyste i różowe. Rozłóż kotleciki na dwóch podgrzanych talerzach i póki jeszcze skwierczą, polej dressingiem z fetą. Podawaj natychmiast!

 

Grillowane krewetki z jogurtem i miętą

 

Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)

liczba osób: 2

trudność: łatwe

rodzaj dania: Owoce morza

 

Składniki:

2 czerwone chili bez pestek, drobno posiekane

2-3 duże ząbki czosnku, posiekane

duży kawałek kłącza imbiru pokrojony na plasterki

kilka ziaren czarnego piep...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin