Babeczki z czekoladą
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto:
4 wiejskie jajka
225 g cukru
225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
225 g masła, stopionego
Polewa:
110 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
55 g kakao w proszku, przesianego
1-2 łyżki mleka
Przybranie:
drażetki z białej czekolady
drażetki z mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 o C i wyłóż papilotkami dwie blachy do mufinek (każda na 12 sztuk). Utrzyj w misce jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Starannie wmieszaj mąkę i masło. Przelej ciasto do papilotek i piecz 15-20 minut, aż wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut na metalową kratkę. W tym czasie zrób krem: utrzyj masło w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe. Dosyp połowę cukru pudru i starannie utrzyj. Dodaj pozostały cukier, kakao oraz jedną łyżkę mleka i utrzyj na kremową masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco więcej mleka. Gdy babeczki ostygną, posmaruj je kremem i ozdób czekoladowymi drażetkami.
Cebulowa pakora
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
liczba osób: 4
czas przygotowania: 40 minut
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Składniki:
2 jajka od kur z wolnego wybiegu
2 cebule pokrojone w piórka
120 g mąki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
3 łyżki oleju (więcej, jeśli potrzeba)
Rozbij jajka w misce. Dodaj cebulę i zamieszaj. Dodaj mąkę, kolendrę, kmin i zamieszaj. Rozgrzej olej w głębokiej patelni na średnim ogniu. Nałóż miksturę łyżką i smaż 30-45 sekund aż się zrumieni.
Obróć i smaż kolejne 30 sekund aż pakora stanie się złocistobrązowa i chrupka z obu stron. Zdejmij z patelni i połóż na papierowym ręczniku, by osączyć z tłuszczu. Powtarzaj te czynności, uzupełniając w razie potrzeby tłuszcz. Za każdym razem pozwól, by olej się rozgrzał.
Chlebek bananowy
285 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
110 g masła i więcej do natłuszczenia formy
225 g drobnego cukru
2 wiejskich jajek
4 dojrzałe rozgniecione banany
85 ml maślanki (lub mleka, wymieszanego z 1,5 łyżeczki soku z cytryny albo octu)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą do dużej miski. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, rozgniecione banany, maślankę oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Teraz delikatnie wmieszaj mąkę z sodą i solą. Natłuść masłem keksówkę o wymiarach 20 cm x 12,5 cm i wlej do niej surowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny do chwili, aż ciasto wyrośnie i będzie złocisto-brązowo. Wyjmij je z piekarnika i odstaw, żeby ostygło w formie kilka minut, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby ostygło przed podaniem.
Chlebek cukiniowy
3 wiejskie jajka
250 ml oliwy i trochę do natłuszczenia formy
450 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 cukinie starte na tarce o dużych oczkach
225 g pokrojonego na kawałki miąższu ananasa
425 g mąki pszennej i trochę do wysypania formy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1½ łyżeczki mielonego cynamonu
¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
110 g posiekanych orzechów włoskich
170 g rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj jajka w malakserze. Dodaj oliwę, cukier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj ponownie, aż mieszanina będzie gęsta, jasna i spieniona. Przelej ją do dużej miski i wmieszaj łyżką starte cukinie i ananasa. W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodawaj sypkie składniki do płynnej jajecznej mieszaniny w trzech porcjach, delikatnie mieszając gumową łopatką. Dorzuć jeszcze orzechy włoskie oraz rodzynki i przemieszaj. Wysmaruj 2 formy o wymiarach 12,5 cm x 20 cm i oprósz je wewnątrz mąką. Rozdziel ciasto między formy. Piecz około 1 godziną, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Przestudź ciasto 10 minut przed wyjęciem z foremek, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby zupełnie wystygły przed podaniem.
Chowder z wędzonym łupaczem, porami i kukurydzą
Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
rodzaj dania: Zupy
Kuchnia Ameryki Północnej
spory kawałek masła
3-4 średnie pory, pokrojone na niezbyt cienkie plasterki
garstka delikatnych gałązek świeżego tymianku
1 kolba kukurydzy
2 garście młodych ziemniaków, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
2 wędzone filety z łupacza (albo dorsza)
1 szklanka mleka
2-3 liście laurowe
kilka ziaren czarnego pieprzu
duża garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
W dużym garnku stop masło, dodaj pory z tymiankiem i przykryj ściśle kołem wyciętym z papieru do pieczenia oraz pokrywką, żeby para nie uchodziła z garnka. Duś pory 10 minut. Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby i dodaj do garnka z porami wraz z ziemniakami. Przykryj papierem oraz pokrywką i duś kolejne 10 minut. W tym samym czasie ułóż filety z łupacza na dnie dużej patelni lub płaskiego rondla, zalej mlekiem, dodaj liście laurowe oraz pieprz i poszetuj (gotuj w gorącym, ale nie wrzącym mleku) przez 8 minut – uważaj, żeby się nie rozgotowały. Zdejmij pokrywkę i papier z garnka, nałóż chochlą mleko z patelni bez liści laurowych i pieprzu, dodaj duże kawałki łupacza (usuwając ości). Zagotuj i podaj porcje posypane siekaną natką pietruszki.
Ciasto marchewkowe
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 8)
liczba osób: 6
200 ml oleju słonecznikowego
4 łyżki jasnego płynnego miodu
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
175 g startej marchewki
masło do natłuszczenia formy
Krem:
75 g gładkiego twarożku śmietankowego
2 łyżki masła
340 g cukru pudru, przesianego
Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj w misce olej z jajkami i miodem, aż składniki dobrze się połączą. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, esencję waniliową oraz starte marchewki i starannie wymieszaj. Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika mniej więcej na 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto na metalową kratkę, żeby wystygło i ostrożnie wyjmij z formy. Utrzyj w misce twarożek z masłem, aż będzie jasny i puszysty. Dodaj przesiany cukier puder oraz esencję waniliową i starannie wymieszaj. Rozsmaruj krem na cieście.
Ciasto pomarańczowe
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 3)
liczba osób: 8
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Jedyne Takie przepisy
2 duże pomarańcze
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
6 wiejskich jajek
250 g mielonych migdałów
250 g drobnego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Umyj dokładnie pomarańcze. Włóż je do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 175 o C i wysmaruj masłem oraz wysyp mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Odłóż pomarańcze, żeby zupełnie ostygły, a następnie pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Zmiksuj pomarańcze w malakserze. Ubij jajka w dużej misce i wmieszaj wszystkie pozostałe składniki razem z pulpą z pomarańczy. Przelej wszystko do formy i piecz około 1 godziny, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte. Postaw je w formie na metalowej kratce, żeby ostygło. Ostrożnie otwórz tortownicę, wyjmij ciasto i pokrój na porcje.
Czosnkowe tosty z kozim serem
Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
liczba osób: 2
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
2 główki czosnku
oliwa
2-3 gałązki świeżego tymianku
sól i świeżo mielony pieprz
kozi ser pleśniowy
1 ciabatta albo bagietka
liście sałaty
plastry prosciutto
Rozgrzej piekarnik do 120oC. Włóż całe główki czosnku do żaroodpornego naczynia, polej je oliwą i dopraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez około godzinę, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek do miseczki. Dolej tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta i dopraw ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój ser na cienkie plastry. Przekrój wzdłuż ciabattę/bagietkę i zapiecz w piekarniku. Posmaruj kromki pastą czosnkową, rozłóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnika, żeby ser się stopił. Podawaj tosty z chrupiącą sałatą i plastrami prosciutto.
Dorszyk czarny w miso
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia japońska
185 ml mirinu
125 ml sake
225 g jasnej pasty miso (dostępnej w orientalnych delikatesach i supermarketach)
4 filety (po 225 g) z czarnego dorszyka
marynowane plasterki imbiru (dostępne w orientalnych delikatesach i supermarketach)
Wymieszaj mirin z sake w średnim rondlu. Pogotuj 20 sekund na średnim ogniu, by odparować alkohol. Dodaj pastę miso i rozmieszaj drewnianą łyżką, aż zupełnie się rozpuści. Dosyp cukier, zwiększ ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, żeby sos wystygł. Ułóż filety na talerzu albo w misce i natrzyj je marynatą, zachowując kilka łyżek sosu w miseczce do podania. Przykryj plastikową folią naczynie z rybą i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 200 stopni C. Zetrzyj nadmiar marynaty z filetów papierowym ręcznikiem. Wstaw rybę pod grzałkę i piecz, aż się zrumieni, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze 10-15 minut, aż filety pośrodku zmatowieją. Podgrzej zachowany sos i podaj gorące filety z sosem i sałatą.
Duszona jagnięcina
Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
rodzaj dania: Dania mięsne
4 kotlety z karkówki jagnięcej
mąka pszenna do obtoczenia
3 cebule, obrane i pokrojone w piórka
2-3 duże korzenie pasternaku, obrane i pokrojone na kawałki
6 dużych ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na połówki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
6-8 gałązek rozmarynu
6-8 małych ziemniaków, przekrojonych na połówki
Rozgrzej piekarnik do 170oC. Obtocz kawałki jagnięciny w mące. Rozgrzej oliwę w płytkim rondlu z pokrywką, który można wstawić do piekarnika, ułóż w nim jagnięce kotlety i obsmaż, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij jagnięcinę z rondla i odłóż na bok. Do tego samego rondla włóż cebulę, pasternak oraz czosnek i podsmaż w 2-3 minuty. Dobrze dopraw solą oraz pieprzem i dodaj rozmaryn. Włóż kawałki mięsa z powrotem do rondla, obłóż je ziemniakami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby przykryła zawartość rondla. Wytnij z papieru do pieczenia koło o średnicy rondla i ułóż je na mięsie i warzywach, a następnie przykryj pokrywką. Duś mniej więcej przez godzinę w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Falafel
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)
rodzaj dania: Przekąski
Kuchnia arabska
450 g suchej ciecierzycy, namoczonej w wodzie przez noc
2 duże ząbki czosnku, drobniutko posiekane
garść posiekanych listków natki pietruszki
1 mała cebula, drobno posiekana
2 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
¼ łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszanej z małą ilością zimnej wody
suszona chili w płatkach, do smaku
1-2 łyżeczki mielonego kminu
olej słonecznikowy, do smażenia
3 łyżeczki tahiny (pasty sezamowej)
mniej więcej 1 łyżka wody
sok z 1-2 cytryn
1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
Osącz, przepłucz i osusz namoczoną ciecierzycę. Wsyp ją do malaksera, dodaj czosnek oraz natkę pietruszki i zmiel na grudkowatą masę. Dodaj cebulę, ziemniaki, sól oraz pieprz do smaku i zmiksuj ponownie na grudkowatą pastę. Wmieszaj sodę z wodą i odstaw na około 30 minut. Posyp mieszaninę płatkami chili oraz kminem i lekko przemieszaj. Uformuj kulki, ułóż w płytkiej formie do pieczenia, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie. Olej osiągnie właściwą temperaturę, gdy wrzucona do nie go drobina bułki delikatnie zaskwierczy (UWAGA: gorący olej może być bardzo niebezpieczny. Nie pozostawiaj go bez nadzoru). Ostrożnie wkładaj po kilka kulek z ciecierzycy do gorącego oleju i smaż 1-2 minuty obracając, aż się zrumienią i będą chrupiące. Odławiaj je łyżką cedzakową i osączaj na papierowych ręcznikach. Zrób sos: wlej 3 łyżki tahiny do głębokiego talerza. Dolej tyle wody, żeby mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Dolej sok z 1-2 cytryn (do smaku) i ponownie wymieszaj. Jeśli sos zrobi się za gęsty, dolej nieco wody. Dodaj posiekany czosnek i znowu wymieszaj. Podawaj falafele z miseczką sosu.
Faszerowana dynia piżmowa
2 dynie piżmowe
6 kawałków masła
2-3 duże cebule, obrane i pokrojone na plasterki
kawałek kłącza imbiru długości kciuka, obrany i pokrojony w cienkie słupki
2-3 szczypty mielonego cynamonu
2-3 szczypty ziaren kminu
duża szczypta papryki w proszku
garść dużych jasnych rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój dynie na połowy i usuń gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinaj miąższ w kratkę (nie przebijając skórki), żeby ciepło łatwiej docierało w głąb. Ułóż połówki dyni w płytkiej brytfance skórą do dołu, rozłóż na nich 4 kawałki masła podzielone na mniejsze kawałeczki i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Piecz je przez godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej pozostałe 2 kawałki masła w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić, dodaj cebulę, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj imbir, cynamon, kmin, paprykę i rodzynki. Duś, aż cebula zacznie się rumienić. Rozłóż równe ilości nadzienia na połówki dyni i wstaw z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podawaj od razu, polane odrobiną sosu z rondla.
Gorący sos krówkowy
rodzaj dania: Desery
340 g cukru w dużych kryształkach
85 g cukru trzcinowego
100 g kakao w proszku
30 g mąki pszennej
400 g mleka skondensowanego
250 ml wody
Wsyp do rondla oba rodzaje cukru, kakao, mąkę i sól. Wlej mleko skondensowane, wodę oraz masło i powoli doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając. Gotuj 5 minut. Zdejmij sos z ognia i odstaw, żeby trochę przestygł. Wmieszaj ekstrakt waniliowy. Podawaj z lodami waniliowymi.
Galaretka pigwowa
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 07)
czas przygotowania: 1 godzina
1,8 kg umytych, obranych, wypestkowanych i pokrojonych pigw
1 strąk wanilii
cukier (ilość zostanie określona podczas gotowania)
Umieść pigwy w dużym garnku i wlej tyle wody, by pokryła owoce. Dodaj strąk wanilii i zagotuj. Nakryj garnek i gotuj owoce przez 30-40 minut lub do czasu, aż zmiękną. Odcedź płyn i zważ owoce – właśnie tyle cukru będzie potrzeba. Umieść pigwy w malakserze i zmiel na gładką masę. Przełóż z powrotem do garnka i dodaj tyle cukru, ile ważyły owoce. Gotuj na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści. Kontynuuj przez 1-1 ½ godziny lub do czasu, aż pasta zgęstnieje i nabierze głębokiej pomarańczowej barwy. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Wylej pastę na blachę o boku 20 cm, natłuszczoną i wyłożoną papierem. Umieść blachę w piekarniku i piecz przez 1 godzinę.
Wyjmij i pokrój stężałą pastę na porcje.
Grillowana jagnięcina z fetą i cytryną
Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
1 garstka świeżych gałązek oregano
1 garstka świeżych gałązek tymianku
owocowa oliwa do skropienia i smażenia
1 kawałek dobrej fety
sok z 1 cytryny
6–8 kotlecików jagnięcych z kostką
Oderwij listki oregano i tymianku, włóż do miski i zalej niewielką ilością oliwy. Pokrusz i dodaj fetę (kawałki mogą być spore, bo i tak rozpadną się przy mieszaniu). Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny i wszystko delikatnie przemieszaj. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Dopraw kotleciki solą oraz pieprzem i posmaruj każdy kotlecik niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na gorącej patelni. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą chrupiące – najlepiej, żeby w środku były sprężyste i różowe. Rozłóż kotleciki na dwóch podgrzanych talerzach i póki jeszcze skwierczą, polej dressingiem z fetą. Podawaj natychmiast!
Grillowane krewetki z jogurtem i miętą
Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
rodzaj dania: Owoce morza
2 czerwone chili bez pestek, drobno posiekane
2-3 duże ząbki czosnku, posiekane
duży kawałek kłącza imbiru pokrojony na plasterki
kilka ziaren czarnego piep...
beladit